ΕΛΛΑΔΑ

Τα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ και πως να τα διορθώσετε

Τα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ και πως να τα διορθώσετε
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν στα εκκαθαριστικά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να εντοπίσουν τα λάθος στοιχεία που πιθανόν να έχουν «φουσκώσει» τον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Στα νέα ειδοποιητήρια οι ιδιοκτήτες μπορούν να δουν αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων τους όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο Ε9 και έτσι να εντοπίσουν τα πιθανά λάθη που πιθανόν έχουν οδηγήσει σε λάθος υπολογισμό του φόρου.

Σε περιπτώσεις λαθών οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 με τις οποίες θα δηλώσουν ορθά τα ακίνητα που κατείχαν την 1η-1-2021. Μετά από την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, με το νέο υπολογισμό του φόρου.

Τα συνηθέστερα λάθη τα οποία οδηγούν σε επιπλέον φόρο είναι η δήλωση των βοηθητικών χώρων ως κύριων, γεγονός που οδηγεί ο φόρος να χρεώνεται κανονικός ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90%, την καταγραφή λάθος ορόφου, τη λάθος συμπλήρωση των τετραγωνικών, ακόμα και λάθη στο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή την ψιλή κυριότητα και επικαρπία του ακινήτου.

Συγκεκριμένα, πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες ξεχνούν να δηλώσουν ότι το κτήριο είναι ημιτελές και κενό προκειμένου να επώφεληθούν της έκπτωσης φόρου 60%, ενώ πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες αναγράφουν λάθος το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος που ολοκληρώθηκε η οικοδομή. Το λάθος αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό του φόρου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.