ΤΟΠΙΚΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με Taxisnet και ΑΦΜ: Πώς παίρνετε κουπόνι έως 50%

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με Taxisnet και ΑΦΜ: Πώς παίρνετε κουπόνι έως 50%
Σε λιγότερο από έναν μήνα η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με αίτηση στο gov.gr. Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για δικαιούχους, κριτήρια

Έως και τρεις παλαιές συσκευές θα μπορούν να αντικαταστήσουν από τον Ιούνιο οι ωφελούμενοι της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Η πλατφόρμα ανοίγει μέσα στον επόμενο μήνα και -εκτός απροόπτου- θα είναι άμεσα διαθέσιμα τα κουπόνια που θα δίνουν έκπτωση από 35% έως 50%.

Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα λειτουργήσει με point systemπου θα έχει ο κάθε καταναλωτής. Δηλαδή, το ποιος θα παίρνει τη μικρή και ποιος τη μεγάλη επιδότηση, θα εξαρτάται από εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα, αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Πώς και πότε κάνετε αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα ανοίξει στο gov.gr τον Ιούνιο. Με τους προσωπικούς σας κωδικούς Taxisnetθα μπείτε να κάνετε αίτηση, ενώ θα χρειαστεί να έχετε διαθέσιμο και το ΑΦΜ. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει στο σύστημα ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Τα χρήματα δεν θα δίνονται με πίστωση ποσού ή ψηφιακή κάρτα για χρήση, όπως έχει γίνει με το fuel pass ή αναμένεται να γίνει με το επίδομα ρεύματος. Με την υποβολή αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει αυτόματα το κουπόνι και στη συνέχεια τα χρήματα της έκπτωσης θα αφαιρούνται στο κατάστημα με την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Θα μπορείτε να επιλέξετε όποια συσκευή επιθυμείτε, απλά αυτή θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Πόσα χρήματα είναι -σε πραγματικές τιμές- η έκπτωση

Προκειμένου να υπολογίσει το κάθε νοικοκυριό το κόστος που θα έχει σε περίπτωση που θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και να λάβει το εκπτωτικό κουπόνι, τα χρήματα που θα σώσει είναι πάνω-κάτω τα εξής:

  • Ψυγεία: 300 ευρώ
  • Air-condition: 300 ευρώ
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τελικό ποσό που θα προκύπτει, θα εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η κάθε συσκευή και φυσικά το κόστος της.

Οι δικαιούχοι

Η επιδότηση ανοίγει για συνολικά 350.000 νοικοκυριά. Δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορέσετε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα, ωστόσο, θα γίνεται κατάταξη και αν γίνουν -για παράδειγμα- 400.000 ή παραπάνω αιτήσεις, τότε, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Ποιες συσκευές δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε

Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

  • πλυντήρια ρούχων
  • πλυντήρια πιάτων
  • ηλεκτρικές κουζίνες

Αντίθετα, μπορείτε να αντικαταστήσετε:

  • ψυγεία
  • air-condition
  • καταψύκτες

Ο ένας και μοναδικός «κόφτης» της επιδότησης συσκευών

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την έκπτωση είναι μία: Η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε θα πρέπει να λειτουργεί. Επομένως, αν έχετε, π.χ., μια παλιά κουζίνα που έχει χαλάσει, τότε δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.