ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσοι ολιγάρχες παίρνουν άρον-άρον τα yacht από την Ευρώπη για να γλιτώσουν την κατάσχεση

Ρώσοι ολιγάρχες παίρνουν άρον-άρον τα yacht από την Ευρώπη για να γλιτώσουν την κατάσχεση

 

 

Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα φαίνεται αποφασισμένη να επιβάλλει ολοένα και σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία αλλά και στους επιχειρηματίες που συνδέονται με το καθεστώς. Στην προσπάθειά τους να περισώσουν ό,τι μπορούν, οι Ρώσοι ολιγάρχες που σχετίζονται με τον πρόεδρο Putin φαίνεται ότι παίρνουν άρον-άρον τα πολυτελή yacht τους από τα ευρωπαϊκά λιμάνια για να γλιτώσουν την κατάσχεση.

Στον απόηχο των εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την απροκάλυπτη εισβολήτης στην Ουκρανία, Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι που έχουν δεσμούς με τον πρόεδρο Putin μετακινούν τα πολύτιμα yacht τους για να αποφύγουν την κατάσχεσή τους από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Διαβάστε ακόμα: To «Dilbar» του Ρώσου ολιγάρχη Alisher Usmanov είναι το μαμούθ των superyacht

Δεδομένα από το Marine Traffic δείχνουν ότι τουλάχιστον τέσσερα superyacht πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν σεΡώσους επιχειρηματίες πλέουν αυτήν τη στιγμή προς τα φαινομενικά ασφαλέστερα νερά των Μαλδίβων και του Μαυροβουνίου, όπως αναφέρει το CNBC.

Είναι πλέον σαφές πως ΗΠΑ και Ευρώπη θα κλιμακώσουν την εφαρμογή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μόλις την Τρίτη 2 Μαρτίου ανακοινώθηκε διά στόματος της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η συγκρότηση μιας ομάδας δράσης για το πάγωμα και για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε μέλη της ρωσικής ελίτ, εκ μέρους των χωρών της G7.

«Αυτή την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουμε μια πολυμερή Διατλαντική ομάδα εργασίας για να εντοπίσουμε, να κυνηγήσουμε και να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών εταιρειών και ολιγαρχών που έχουν υποστεί κυρώσεις – τα γιοτ τους, τα αρχοντικά τους και οποιαδήποτε άλλα παράνομα κέρδη μπορούμε να βρούμε και να παγώσουμε σύμφωνα με τους νόμους», αναφέρει ένα tweet από τον Λευκό Οίκο.

 

Η Γαλλία καταρτίζει επίσης έναν κατάλογο περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους μεγιστάνες που θα μπορούσαν να κατασχεθούν υπό τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εικόνα
O πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Lukoil, Vagit Alekperov, σε συνάντηση με τον Bladimir Putin, τον Ιανουάριο του 2020 (Πηγή: Getty Images)

Αντιδρώντας, δισεκατομμυριούχοι όπως ο Vagit Alekperov, ο οποίος είναι πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Lukoil, άρχισαν να μεταφέρουν τα πολυτελή σκάφη τους ώστε να τα κρατήσουν ασφαλή. Σύμφωνα με το Marine Traffic, το πολυτελές superyacht των 70 μέτρων του Alekperov, γνωστό ως Galactica Super Nova, έφυγε από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας και αναμένεται να φτάσει στο Μαυροβούνιο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, τρία άλλα yacht που ανήκουν σε Ρώσους μεγιστάνες ταξιδεύουν τώρα στις Μαλδίβες.

Εικόνα
Το πολυτελές  Galactica Super Nova 70 μέτρων του Vagit Alekperov (Πηγή: Heesen)

Τόσο το Μαυροβούνιο όσο και οι Μαλδίβες δεν έχουν επί του παρόντος συνθήκες έκδοσης με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, και οι δύο χώρες είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία έχουν καταγγείλει έντονα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Μαυροβούνιο ανακοίνωσε επίσης σχέδια να ενταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ίσως τελικά οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του προέδρου Putin, ο οποίος φέρεται να μετέφερε το yacht του από τη Γερμανία στη Ρωσία και σκεφτούν σοβαρά ένα παρόμοιο ταξίδι.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.