ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Χατζημάρκος: «Ναι, πολιτεύομαι με πάθος».

Γιώργος Χατζημάρκος: «Ναι, πολιτεύομαι με πάθος».
Μεγάλη μετεκλογική συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη

Ο Δαμιανός Αθανασίου σε μια διαφορετική συνέντευξη, συζητώντας και πίνοντας καφέ με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο

Κλέψαμε μια ώρα από το πρόγραμμα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, στο γραφείο του και πριν φύγει για την Τήνο όπου θα  υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, πίνοντας καφέ, κάναμε μια χαλαρή συζήτηση,  που κατέληξε σε μια συνέντευξη  αποκαλυπτική και με χιούμορ.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
Θέλω να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Βιάζεσαι Δαμιανέ. Γιατί ξεκινάς από το τέλος;
Μα, μετά από μια εκλογική μάχη, είναι δυνατόν να μην ξεκινήσω από εκεί; Εξάλλου δεν δώσατε καμία γραπτή συνέντευξη μετεκλογικά.
Μιλήσαμε τόσο πολύ προεκλογικά, που νομίζω ότι αφενός καλύψαμε όλα τα θέματα και αφετέρου μπορεί και να κουράσαμε τον κόσμο.
• Να τον κουράσατε από τον δημόσιο διάλογο;
Οξύμωρο ακούγεται, αλλά όταν ο δημόσιος διάλογος είναι υγιής, πράγματι δεν κουράζει. Ο προεκλογικός διάλογος αυτών των περιφερειακών εκλογών μόνο υγιής δεν ήταν.
• Αν δεν ήταν υγιής γιατί συμμετείχατε;
Σωστή παρατήρηση. Γιατί δεν ήθελα να αφήσω την διαμόρφωση της κοινής γνώμης σε δόλιους.
• Δεν το συνεχίζω ως προς τον διάλογο, αλλά θα επιστρέψω στο αποτέλεσμα των εκλογών. Σχεδόν τρεις μήνες μετά, ποιά είναι τα συναισθήματά σας;
Καταρχήν, να σου πω πως διαβάζοντας τα τοπικά ΜΜΕ, ακόμα περιμένω κάποια εξ αυτών να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών! (γελά)
Αισθάνομαι ικανοποίηση φυσικά, ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη και πίεση από την μεγάλη ευθύνη.
Το περιμένατε, να κερδίσετε δηλαδή με τόσο μεγάλη διαφορά και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή;
Η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός. Αξία έχει το περιεχόμενο και το μήνυμα αυτής. Αν λειτουργήσεις λοιπόν αφαιρετικά και βγάλεις τα πρόσωπα από την εικόνα, τότε έχεις ένα υπέροχο πολιτικό μήνυμα, αισιόδοξο.
• Μα είναι δυνατόν να αφαιρέσεις τα πρόσωπα; Αυτά δεν κρίνονται στις εκλογές της αυτοδιοίκησης;
Όχι μόνο. Το αισιόδοξο λοιπόν που ανέφερα, δεν στο είπα γιατί βάζω στο επίκεντρο το πρόσωπό μου, αυτό αφορά τους συνεργάτες μου και εμένα. Το αισιόδοξο μήνυμα, συνίσταται στο ότι κρίθηκαν πολιτικές στάσεις, αντιλήψεις, νοοτροπίες, συμπεριφορές, και πρακτικές.
• Γι’ αυτό μου είπατε στην πρώτη ερώτηση ότι ξεκινώ από το τέλος;
Απ’ το στόμα σου και στου Θεού τ’ αυτί! (γελά)
Όχι, δεν νομίζω οτι θα ξεμπερδέψουμε τόσο εύκολα από όλα αυτά. Θα χρειαστεί δουλειά ακόμα για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας όλα αυτά τα παρακμιακά φαινόμενα.
Το τέλος, λοιπόν, στο είπα γιατί αντιμετωπίζω το αποτέλεσμα των εκλογών ως προϊόν μιας πορείας. Πιστεύω, δηλαδή, ότι, από μόνο του, αδικεί την πορεία.
• Ποιά κρίνετε σημαντικότερη, την νίκη στις εκλογές του 2014 ή την νίκη στις εκλογές του 2019;
Την νίκη του 2019. Γιατί ήρθε μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης στην πιο σκληρή και δύσκολη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας.


• Πόσες δύσκολες στιγμές σας έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη σας;
Δυστυχώς πολλές. Ήταν μια συνεχής, παρατεταμένη διαχείριση κρίσης. Τι να πρωτοθυμηθώ πραγματικά, το προσφυγικό-μεταναστευτικό του 2015, το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2017-2013 σε μια χρονιά που η χώρα είχε σχεδόν μηδενικά δημοσιονομικά περιθώρια, την λειψυδρία της Ρόδου το καλοκαίρι του 2017, τον σεισμό στην Κω που ήρθε ταυτόχρονα με την λειψυδρία της Ρόδου τον Ιούλιο του 2017 και πόσα άλλα.
Τι εννοείτε “και πόσα άλλα”. Είχε δηλαδή και άλλα που δεν μάθαμε στον χρόνο που εξελίχθηκαν;
Πάντα έχει. Όποιος σου πει ότι στην πολιτική δημοσιοποιούνται όλα, σου λέει ψέματα. Υπάρχει πάντα και η έννοια της προστασίας του δημόσιου βίου αλλά και χώρου και σε μια περιοχή σαν την δική μας, αυτή έχει και εθνική διάσταση.
• Πάμε λοιπόν στην πορεία που είπατε. Ποιά τα επιτεύγματα αυτής;
Μην περιμένεις απαρίθμηση επιτυχιών. Χρηματοδοτήσεις, τουρισμός, πανελλήνιες πρωτοβουλίες στην υγεία και την παιδεία, γαστρονομία, πολιτισμός, τεχνικό πρόγραμμα, συνεργασία με νησιωτικούς Δήμους, αυτή η συζήτηση έγινε στις εκλογές.
Προσωπικά στέκομαι σε ένα, στην καθιέρωση της αλήθειας ως βάση της κάθε πολιτικής. Στην επιστροφή της αλήθειας στην πολιτική ζωή.
• Επιμένετε σε αυτό και το επαναλαμβάνετε συχνά.
Ναι, γιατί αγαπώ πολύ την πολιτική. Και την ασκώ με πάθος. Θέλω να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας και θέλω επίσης να συμβάλω σε αυτό με όλες μου τις δυνάμεις.
• Αυτό το πάθος με το οποίο ασκείτε την πολιτική, όπως λέτε, είναι παρεξηγήσιμο; Γιατί, σας έχουν κατηγορήσει και γι’ αυτό.
Καταρχήν, πες μου σε παρακαλώ κάτι για το οποίο δεν με έχουν κατηγορήσει! (γελά)
Ναι, κάνω με πάθος όσα αγαπώ. Με πάθος πολιτεύομαι, με πάθος μιλώ, με πάθος γράφω, με πάθος τσακώνομαι, με πάθος συμφιλιώνομαι, με πάθος συνεργάζομαι, με πάθος ηγούμαι της ομάδας των συνεργατών μου, με πάθος υπερασπίζομαι μόνο το δίκαιο.
Και όσοι ενοχλούνται με αυτό, καλά θα κάνουν να το συνηθίσουν γιατί σκοπεύω να συνεχίσω έτσι ακριβώς.
• Δεν θα αλλάξετε δηλαδή τίποτα;
Όχι, δεν είπα αυτό. Ποτέ δεν επιμένω στην διαπιστωμένη λάθος πορεία και αυτό το γνωρίζουν καλά οι στενοί συνεργάτες μου. Είπα ότι δεν θα μειώσω το πάθος με το οποίο πολιτεύομαι γιατί απλούστατα πιστεύω ότι όταν χάσεις το πάθος σου στην πολιτική, γίνεται επάγγελμα και τότε πρέπει να αποχωρήσεις.
• Μιλάτε για την ομάδα και τους συνεργάτες σας, πολύ συχνά. Τι σημαίνουν για εσάς;
Οικογένεια. Είχα το προνόμιο να ηγηθώ ομάδων από μικρή ηλικία και ξέρω την αξία της καλής ομάδας. Κανένας συλλογικός στόχος δεν πιάνεται από μονάδες.
• Οι απέξω μιλάνε για ένα φαινόμενο που έχει μόνο φανατικούς φίλους ή φανατικούς εχθρούς. Πώς γίνεται αυτό;
Είναι το πάθος που λέγαμε (γελά)… γεννά θερμοκρασίες αλλά και υποχρεώσεις που δεν τις αντέχουν όλοι.
• Δεν μπορώ ν’ αντισταθώ στον πειρασμό να ρωτήσω και για τις δημοτικές εκλογές του Δήμου Ρόδου.
Γιατί; Υπάρχει κάτι που δεν ξέρεις;
• Αποφεύγετε την απάντηση;
Σε καμία περίπτωση. Άλλωστε δεν έχω αποφύγει ποτέ ερώτηση και αυτό το ξέρουν όλοι οι δημοσιογράφοι και οι καλοί και οι κακοί. (γελά)
Λοιπόν, ψήφισα εμένα για Περιφερειάρχη και τον φίλο μου τον Αντώνη για Δήμαρχο.
Από εκεί και πέρα, θα πορευθούμε με σεβασμό, ειλικρίνεια και διάθεση συνεργασίας.
• Είχατε κακή συνεργασία με την δημοτική αρχή του Φώτη Χατζηδιάκου;
Κοίταξε, δεν επέτρεψα ποτέ να επηρεαστεί η πολιτική μου απέναντι σε ένα νησί από την προσωπική μου αντίληψη για την ικανότητα ή αποτελεσματικότητα του δημάρχου του. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είμαι της άποψης ότι τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να έχουν σε δημόσια θέα τις πολιτικές επιλογές τους. Τον Φώτη Χατζηδιάκο, δεν τον έκρινα εγώ με την ψήφο μου αλλά οι δημότες που υπηρέτησε.
• Από την νέα Κυβέρνηση, είστε ευχαριστημένος;
Με ικανοποιεί το ξεκίνημά της και δηλώνω αισιόδοξος.
• Χωρίς να φοβάστε ότι θα χρωματιστείτε;
Κοίταξε Δαμιανέ, εγώ δεν έκρυψα τίποτα ούτε κορόιδεψα ποτέ την κοινωνία. Αυτά τα φτηνά κόλπα, να κατεβαίνω τάχα ανεξάρτητος στην αυτοδιοίκηση και ένα μήνα μετά να κατεβαίνω υποψήφιος βουλευτής ενός κόμματος, δεν είναι συμπεριφορές που ταιριάζουν σ’ εμένα. Σε άλλους ταιριάζουν αυτά.
• Όπως σας ανακρίνω τώρα εγώ, θα σας καλέσει και η δικαιοσύνη για το Ήχος και Φως; Αληθεύει η πληροφορία;
Είσαι καλός στο δικαστικό ρεπορτάζ, δεν σου ξεφεύγουν αυτά.
Ναι, οι φερόμενοι ως επενδυτές του Ήχος και Φως με έχουν μηνύσει γιατί κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο και εγώ δεν υπέγραψα την ένταξή τους σε αυτόν. Δηλαδή, δεν υπέγραψα την επιχορήγηση με δημόσιο χρήμα των εργασιών που γίνονται εκεί.
• Γιατί;
Αυτό, θα κάνεις υπομονή να το πληροφορηθείς μόλις καταθέσω στη Δικαιοσύνη.
• Είχαν μιλήσει για αυτό και προεκλογικά, τόσο η εταιρεία όσο και ο Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος και αμφότεροι είχαν αφήσει παρόμοιες αιχμές για εσάς.
Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.
Αυτό που σήμερα μπορώ να πω, γιατί σε κάθε περίπτωση προηγείται η ενημέρωση των Δικαστικών Αρχών, είναι ότι εγώ δεν υπογράφω προδήλως παράνομες αποφάσεις.
Και δεν υπάρχει και κανένα μέσο πίεσης που θα κάμψει την απόφασή μου να υπερασπιστώ την νομιμότητα, την διαφάνεια και την χρηστή διαχείριση δημόσιων πόρων.
Τώρα, ως προς την σύμπτωση τοποθετήσεων για το θέμα μεταξύ Φώτη Χατζηδιάκου και ιδιωτικής επιχείρησης, είχα και εγώ την απορία μέχρι που μελέτησα σε βάθος την υπόθεση.
Δηλαδή;
Όλα στην ώρα τους.
• Εντάξει, αλλάζω θέμα. Τι να περιμένουμε από την Περιφέρεια στην θητεία που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου;
Δουλειά.
Πολλή δουλειά, με σχέδιο, δημιουργικότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.
Δουλειά με αγάπη και αφοσίωση στον τόπο και τις ανάγκες του.
Δουλειά με διάθεση συνεργασίας και υπέρβαση αρμοδιοτήτων.
• Υδροπλάνα θα πετάξουν στα νησιά μας;
Όσο θυμάμαι την αντιμετώπιση που είχαμε όταν πρώτοι μιλήσαμε και παρουσιάσαμε το σχέδιο που καταρτίσαμε για την αδειοδότηση και κατασκευή υδατοδρομίων στα νησιά μας, τόσο χαίρομαι που σήμερα όλοι έχουν αυτή την προσδοκία και μάλιστα ως κάτι που άργησε.
Ναι, στην επόμενη θητεία μας θα πετάξουν υδροπλάνα στα νησιά μας.
• Δηλαδή δεν συμφωνείτε ότι άργησε; Δεν σας καταλαβαίνω.
Υπονομεύθηκε. Αυτή είναι η σωστή περιγραφή του τι συνέβη. Και βεβαίως άργησε, αλλά όχι ως αποτέλεσμα ολιγωρίας. Το σχέδιο είναι ζωντανό και προχωρά γιατί εμείς δεν ξεπουλάμε τα όνειρά μας. Τα υπηρετούμε με συνέπεια.
• Από ποιούς υπονομεύθηκε; Γιατί δεν τους ονοματίζετε;
Μα το έχω κάνει αυτό και μάλιστα στο χρόνο που συνέβη. Δεν μου αρέσει να κοιτάω πίσω, θέλω να κοιτώ και, πολύ περισσότερο, θέλω κινούμαι μόνο μπροστά.
• Η Β’ Φάση του Φράγματος Γαδουρά, θα υλοποιηθεί προκειμένου να υδροδοτηθεί και η νότια Ρόδος που σήμερα υποφέρει;
Μου αρέσουν τα θέματα που διαλέγεις να ρωτήσεις. Είναι σύμπτωση ότι και αυτό το έργο, αναφέρομαι στην Α’ Φάση που σήμερα λειτουργεί, υπονομεύθηκε; Ε λοιπόν, δεν είναι σύμπτωση. Είναι αποτέλεσμα της νοσηρής αντίληψης που επικρατούσε σε ένα ποσοστό του παραγοντικού προσωπικού του τόπου μας.
• Όμως, δεν μου απαντάτε.
Σου απαντώ ναι, με απόλυτη βεβαιότητα. Και αυτό, γιατί έχουμε ήδη εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την Νότια Ρόδο, τον Αρχάγγελο και τα Αφάντου, που έχουμε ανακοινώσει, και περιμένουμε την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής προκειμένου να οριστικοποιήσουμε τις συζητήσεις μας για την συνέχεια.
• Επεξεργαστήκατε κάποιο κοινό σχέδιο;
Έχουμε συναντίληψη με τον νεοκλεγέντα Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη ως προς την απόλυτη προτεραιότητα και με την ανάληψη των καθηκόντων του θα περάσει η συζήτηση και στα συλλογικά όργανα των δύο φορέων για την ολοκλήρωσή της. Θεσμικά και διοικητικά, κινούμαστε στον ορθό δρόμο.


• Και με την υπονόμευση, περασμένα-ξεχασμένα;
Περασμένα, Ναι. Ξεχασμένα, Όχι.
Γιατί όταν ξεχνάς την ιστορία σου, επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί.
• Κλεισθένης: Τελείωσε πριν ξεκινήσει ή έχει ουρά;
Δυστυχώς, έχει ουρά. Επιπτώσεις που θα βασανίσουν τις τοπικές κοινωνίες.
Αυτό το νομοθέτημα, ξεκίνησε με εξαγγελίες για άπλετη Δημοκρατία και κατέληξε σε εργαλειοποίηση της μειοψηφικής θέσης. Επιπλέον, έχω ξαναπεί ότι δεν εισήχθη η απλή αναλογική, όπως είχε διαφημισθεί, αλλά ένα μοντέλο, παγκόσμια πατέντα, της απλής αναλογικής με δεύτερη Κυριακή.
• Το λέτε αυτό, γιατί εσείς εκλεγήκατε απο την πρώτη Κυριακή.
Όχι βέβαια. Το λέω αυτό, γιατί την κουλτούρα της συνεργασίας δεν την επιβάλλεις μέσα από διατάξεις που οδηγούν στην ακυβερνησία αλλά μέσα από διατάξεις που διασφαλίζουν την ομαλή συνέχεια της δημόσιας διοίκησης και θωρακίζουν την συνεχή παραγωγή έργου προς όφελος των πολιτών.
• Οι αλλαγές που έγιναν από το Υπουργείο Εσωτερικών, θεραπεύουν το πρόβλημα που περιγράφετε;
Έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από πλευράς της νέας Κυβέρνησης να εξασφαλίσει αυτό που λέμε “κυβερνησιμότητα” και εδώ θέλω να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αυτό το έχει ανάγκη η κοινωνία περισσότερο από ό,τι το χρειάζεται το πολιτικό προσωπικό.
• Πριν κλείσουμε, να περάσω σε λίγο πιο προσωπικές ερωτήσεις. Διακοπές προβλέπονται;
Από τη νομοθεσία, ναι … (γελά) … αλλά από ό,τι φαίνεται, σ’ αυτό απέτυχα.
Δυστυχώς, δεν έχω αυτή την πολυτέλεια και η απόπειρα που έκανα για ένα τριήμερο τον Ιούλιο, κατέληξε να είμαι κολλημένος στο κινητό τηλέφωνο μου και τον φορητό υπολογιστή.
Τελικά, κοίτα πως αλλάζουν οι εποχές! Διακοπές σήμερα σημαίνει κλειστό κινητό. Και ας είσαι οπουδήποτε.
• Η Στρατηγός Τάση τι λέει γι’ αυτό;
Βλέπω, διαβάζεις instagram. Λοιπόν, να πω για τους αναγνώστες σας ότι μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές είχα κάνει μια ανάρτηση στον προσωπικό μου λογαριασμό στο instagram και είχα περιγράψει την συνεισφορά της γυναίκας μου στις εκλογές με την φράση “Στρατηγό της Νίκης”. Από τότε έμεινε αυτό. Πάντως, περιγράφει το μέγεθος της συμπαράστασης τόσο της ίδιας όσο και των παιδιών μου.
• Ναι, αλλά ήταν παραμονές των εκλογών. Εγώ, αυτό έχω να παρατηρήσω.
Εντάξει, ας πούμε ότι εμείς διαβάζαμε τις τίμιες δημοσκοπήσεις…(γελά)

• K. Χατζημάρκο, να σας ευχαριστήσω για την συζήτηση που είχαμε.
Και εγώ. Την χάρηκα αυτή τη συνέντευξη-κουβέντα.
Επιτρέψτε μου να ευχηθώ Καλή Παναγιά σε όλο τον κόσμο. Με υγεία και καλές μόνο ειδήσεις.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.