ΤΟΠΙΚΑ

Eurostat: Εκτόξευση τιμών – Στο 8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Eurostat: Εκτόξευση τιμών – Στο 8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Με αυξητικό ρυθμό 8% κινείται με βάση τη Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάρτιο, την ώρα που ο μέσος όρος ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης είναι στο 7,5%, από 5.9% τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή η ενέργεια σε επίπεδο ευρωζώνης έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Μάρτιο (44,7%, έναντι 32,0% τον Φεβρουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (5,0%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο) και οι υπηρεσίες (2,7%, σε σύγκριση με 2,5% τον Φεβρουάριο).

Ειδικότερα, για την Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης που χρησιμοποιείται για να μπορούν να συγκριθούν οι τιμές με την υπόλοιπη ευρωζώνη κατέγραψε νέο ρεκόρ το Μάρτη, μετά την άνοδό του κατά 6,3% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση κινήθηκε ανοδικά κατά 2,7%.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η άνοδος ήταν 5,5% τον Ιανουάριο και κατά 4,4% τον Δεκέμβριο, κάτι που φανερώνει τη συνεχή επιτάχυνση του φαινομένου. Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν στο -2%.

Ήδη, βέβαια, η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό, από 1% τον Δεκέμβριο σε έως 4% με βάση τα στοιχεία Μαρτίου, ωστόσο και αυτό το ποσοστό φαντάζει στη δεδομένη συγκυρία μετριοπαθές.

Στο μεταξύ στις 8 Απριλίου θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και θεωρείται δεδομένη νέα άνοδος για τον εγχώριο δείκτη.

news247.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.