ΕΛΛΑΔΑ

Επιμένει ο Τσίπρας μετά το φιάσκο της «ιστορικής συμφωνίας» με την Εκκλησία: Εκτός Δημοσίου οι ιερείς

Επιμένει ο Τσίπρας μετά το φιάσκο της «ιστορικής συμφωνίας» με την Εκκλησία: Εκτός Δημοσίου οι ιερείς

Διχασμένη η Ιερά Σύνοδος σε χαοτική συνεδρίαση, με σφοδρές αντιπαραθέσεις, βαριές κουβέντες και αποχωρήσεις – «Τη μισθοδοσία του κλήρου ούτε η χούντα δεν τόλμησε να πειράξει» λένε ιεράρχες που πνέουν μένεα κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Αναστροφή πολιτικής και καταφυγή στην αριστερή «ορθοδοξία» επιχειρεί η κυβέρνηση ύστερα από την σθεναρή άρνηση των Μητροπολιτών να συναινέσουν στην απόλυση των κληρικών από το ελληνικό δημόσιο, παρά τη συνέχιση της μισθοδότησής τους από τα κρατικά ταμεία. Γενικότερα οι Ιεράρχες της Ελληνικής Εκκλησίας αρνήθηκαν να παράσχουν εν λευκώ στήριξη στη λεγόμενη «ιστορική» συμφωνία της 6ης Νοεμβρίου ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. «Ιστορική» βεβαίως την είχε βαφτίσει ο Αλέξης Τσίπρας με την ανοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν πρόκειται καν περί συμφωνίας αλλά απλού προσχεδίου -«μνημονίου κατανόησης» για την ακρίβεια. Αυτό επισήμανε, με ξεχωριστή έμφαση σε εκτενή ανάλυσή του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Η τοποθέτησή του ήταν γραπτή, εμπεριστατωμένη, αλλά και… ξορκισμένη τρόπον τινά, εφόσον δεν του επετράπη να την παρουσιάσει στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που συνήλθε την Παρασκευή. Ωστόσο, το κείμενο του κ. Χρυσοστόμου συνοψίζει εναργώς την κατάσταση, αναδεικνύοντας τα βασικά σημεία τριβής, δηλαδή τη μισθοδοσία των κληρικών που θα είναι και ταυτόχρονα δεν θα είναι κρατικοδίαιτοι, την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς και πλήθος άλλων ανοιχτών ζητημάτων.

Επί του επίμαχου προσχεδίου, πάντως, την Παρασκευή εκδηλώθηκαν «σχισματικά φαινόμενα» ανάμεσα στους ανώτατους ιερωμένους, καθώς η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος χωρίστηκε άτυπα σε δύο αντίπαλες παρατάξεις: Στους αφοσιωμένους «ιερωνυμικούς», όσους ιεράρχες δηλαδή δηλώνουν πίστη στον Αρχιεπίσκοπο και στηρίζουν οτιδήποτε και εάν συμφώνησε με τον πρωθυπουργό. Απέναντι σε αυτούς βρίσκονται οι πολέμιοι της συμφωνίας, ορισμένοι εκ των οποίων έφτασαν να αμφισβητήσουν εμμέσως ακόμη και την οξύνοια του Παναγιώτατου. Διότι τι άλλο θα μπορούσε να υποννοεί η φράση Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνατίου που, όπως διέρρευσε στα ΜΜΕ, είπε: «Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς».

«Ούτε η χούντα»
Στην πολιτική αρένα, οι αντιδράσεις των κομμάτων αποτύπωσαν τη γενικότερη σύγχυση που προκαλούν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι αναδιπλώσεις του Μαξίμου. Κατ’ αρχάς, εκ μέρους του πρωθυπουργικού γραφείου διαμηνύθηκε στην Εκκλησία ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, χωρίς τη συναίνεση της ιεραρχίας. Συγκεκριμένα, το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει ότι «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας-Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Το σχόλιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ήταν, όπως αναμενόταν, καυστικό για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού επί του ζητήματος. Από την Πειραιώς έγινε λόγος περί «προσωπικού φιάσκου του Αλέξη Τσίπρα. Καταρρέει μια προσωπική συνεννόηση, αν όχι και συναλλαγή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι προφανές ότι από πουθενά δεν προκύπτει ούτε χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, ούτε φυσικά 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο».

Ψάρεμα στα νερά των πιστών έσπευσε να κάνει ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού την Παρασκευή, πηγή των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι το κόμμα αποδέχεται τη σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι ΑΝΕΛ από την πρώτη στιγμή είχαν κρατήσει διακριτική στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς δεν ήθελαν να προκαταλάβουν την απόφαση της Εκκλησίας.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
«Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.