ΤΟΠΙΚΑ

Χατζημάρκος: “Πετύχαμε πραγματικό άθλο στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι”

Χατζημάρκος: “Πετύχαμε πραγματικό άθλο στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι”

Με την φράση «οι 665.000 τουρίστες –ποσοστό 30%- με αυτές τις συνθήκες είναι άθλος και όχι επιτυχία», περιέγραψε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, την κατάσταση με τον Τουρισμό στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου για το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2020 εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Δεν παρέλειψε δε να στηλιτεύσει αφενός τα δυσμενή σχόλια και την παρα-φιλολογία σχετικά με τα κρούσματα που έχουν ως αποτέλεσμα τα αρνητικά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο και αφετέρου, το ζήτημα που προέκυψε με τις πτήσεις από το Ισραήλ (όπου δεν περιλαμβανόταν, αρχικώς, η Ρόδος) και χρειάστηκε να γίνει μια… ‘εξερχόμενη’ κλήση (με σαφείς αιχμές ως προς τον ρόλο του υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα) για να μπορέσει να διευθετηθεί.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πορεία του έργου της γέφυρας στον ποταμό Μάκκαρη στο Χαράκι, στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και στην επίσκεψη της ΠτΔ στο Καστελλόριζο, στις 13 Σεπτεμβρίου 2020.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χατζημάρκος, στην αρχική του τοποθέτηση υπογράμμισε τα εξής:

«Καθημερινά, γίνεται μία εκτίμηση των δεδομένων της περιόδου. Όσο επίπονο κι αν ακούγεται, είναι αναγκαίο. Είναι πάρα πολύ απαιτητική η περίοδος, είναι πάρα πολλές οι παράμετροι που πρέπει να παρακολουθούνται κι επίσης πάρα πολλά όσα πρέπει να προλάβουμε.

Πολλές φορές, η δημόσια διοίκηση στην χώρα μας, έχει κατηγορηθεί για έλλειψη αντανακλαστικών –όχι άδικα. Και πρέπει να πω ότι χρειάστηκε να ανακαλύψουμε ξανά νέες δυνατότητες, ο καθένας στα δικά του όρια, προσωπικά και συλλογικά. Είχαμε (κι έχουμε) ένα επιπλέον εγχείρημα, να προσπαθήσουμε να κάνουμε ‘Τουρισμό’ σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας. Θα θυμίσω σε όλους, ότι φέτος τον Ιούνιο δεν είχαμε ιδέα τι θα γινόταν. Δεν γνωρίζαμε τίποτε. Ανοίξαμε διστακτικά, όχι οριζόντια τα πάντα, με περιορισμούς, με πολλούς κανόνες. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση στην οποία καθημερινά κάνουμε μίνι-απολογισμό αλλά και μια συνεχή διόρθωση.

Στο Νότιο Αιγαίο, μέχρι τώρα κάναμε ρεκόρ στον Τουρισμό μας, στα τελευταία χρόνια αλλά φέτος, προφανώς και δεν περιμέναμε κανένα ρεκόρ. Ανοίξαμε 118 λιμάνια στο Ν.Αιγαίο και 18 αεροδρόμια –εκ των οποίων τα 5 είναι διεθνή. Επιπλέον, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια ήταν χιλιάδες, ενώ μόνον από τις πτήσεις εξωτερικού διακινήθηκαν 665.000 επιβάτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο –με τον τελευταίο μήνα να κάνει ένα (σχεδόν) διπλασιασμό σε σχέση με τον προηγούμενο. Εμείς είχαμε πει ότι για εμάς, η περίοδος αυτή είναι να επιβεβαιώσουμε τον τίτλο της περιοχής που ηγείται του Τουρισμού. Τελικά, δεν ηγείται μόνον σε αριθμούς. Οι αριθμοί δεν ήταν ποτέ ο στόχος ή το στοίχημα.

Η Ηγεσία είναι αυτή που ανοίγει δρόμους και προοπτικές. Εκπαιδεύσαμε περίπου 40.000 επαγγελματίες & εργαζόμενους δωρεάν στο Ν.Αιγαίο, ενισχύσαμε τις δομές Υγείας με εξοπλισμό και με προσωπικό –και προχωράμε. Αυτοί οι 665.000 επισκέπτες που ήρθαν μόνον με πτήσεις εξωτερικού είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης –μια παρακαταθήκη στην πιο δύσκολη τουριστική χρονιά της ιστορίας μας. Είναι μια μεγάλη νίκη»

Για τα κρούσματα covid-19

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στον αριθμό των κρουσμάτων στο Ν.Αιγαίο που ανέρχονται στο 3,5% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας, λέγοντας: «10.757 σε όλη την χώρα, 378 στο Ν.Αιγαίο. Αυτό σημαίνει ότι αναλογεί στο περίπου 3,5% και όταν με ρωτούν αν είμαι ικανοποιημένος απαντάω, ναι. Διαβάζω με δύο τρόπους μια είδηση:

-πτώση στον τουρισμό 70%

-το 30% του τουρισμού σώθηκε σε μια χρονιά που δεν υπάρχει διεθνής τουριστική βιομηχανία

Και οι δύο δηλώσεις είναι ακριβείς. Αλλά σε σχέση με τα δεδομένα, το 30% είναι πιο σωστό διότι δεν είναι επιτυχία, αλλά άθλος. Σε μια περίοδο όπου τα πάντα ανατρέπονται, από μέρα σε μέρα, ναι, είναι άθλος. Κι αυτό επειδή κάθε χώρα έχει τον δικό της σχεδιασμό».

Είπε ακόμη, ότι ο Σεπτέμβριος δείχνει –σχετικά- καλά στοιχεία με το β’ σαββατοκύριακο να καταγράφονται 76 πτήσεις μόνον στο αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ της Ρόδου.

dimokratiki.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.