ΤΟΠΙΚΑ

Οι Μυκόνιοι, πιστοί στις πατρώες παραδόσεις, εόρτασαν πανδήμως και μεγαλοπρεπώς την Βαϊοφόρο

Οι Μυκόνιοι, πιστοί στις πατρώες παραδόσεις, εόρτασαν πανδήμως και μεγαλοπρεπώς την Βαϊοφόρο

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, ο οποίος ήταν καταστόλιστος από σταυροειδή παραδοσιακά Βάγια, που, κατά το τοπικό έθιμο, αποσπούν οι πιστοί από τους πολυελαίους και τις κανδήλες, εκ των οποίων επικρέμανται, κατά την ανάγνωση της Ευαγγελικής φράσεως “καί έλαβον τα βάϊα των φοινίκων”.
Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ προέστη της λαμπρής λιτανευτικής πομπής της Βαϊοφόρου, από τον ιστορικό Ναό της Αχειροποιήτου Παραπορτιανής και τον πάλαι ποτέ Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Βασιλομήτορος Ελένης, φέρων την Εικόνα της Βαϊοφόρου, στην παραλία και τα γραφικά δρομάκια της Μυκόνου, την οποία ακολούθησε πλήθος πιστών Μυκονίων, μεταξύ των οποίων η Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Μονογυιού, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Στ. Πρίγκος, ο Δήμαρχος Μύκονου κ. Χρήστος Βερώνης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Λιμενάρχης Μυκόνου και η Πρόεδρος της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου.
Η λιτανεία αυτή αποτελεί επιβίωση Βυζαντινού έθιμου, που ετελείτο την ημέρα αυτή στην Κωνσταντινούπολη, με την επωνυμία «Ο περίπατος του Αυτοκράτορα», από το Παλάτι προς τη Μεγάλη Εκκλησία. Κατά τη διαδρομή αυτή, ο Αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια, με τα οποία οι πιστοί στόλιζαν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους, και σταυρούς, ο δε συνοδεύων αυτόν Πατριάρχης διένειμε σταυρούς και κεριά.
Προπομπός της λιτανείας ήταν τα παιδιά της Μυκόνου, που ανέμιζαν πανηγυρικά τα περίτεχνα Βάϊα (κλαδιά) από φοίνικες, τα οποία κατασκεύασαν, αμιλλώμενα μεταξύ τους, αναγγέλλοντας στη Χώρα της Μυκόνου την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και στη ζωή των ανθρώπων και ψάλλοντας με ενθουσιασμό, κατά το επιχώριο έθος, το «βάγια-βάγια τω βαγιώ, τρώμε ψάρι και κολιό…»
Επανελθούσης της λιτανείας στον Μητροπολιτικό Ναό, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Πρωθιερέα του Ναού, Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό, τον Συνεφημέριό του Πρωτοπρ. Γεώργιο Κουσαθανά και τους συνεργάτες του, για την κοπιώδη προετοιμασία και την άψογη επιτέλεση της Πανηγύρεως, και ευχήθηκε στους συλλιτανεύοντες να εορτάσουν το Αγιο Πάσχα με υγεία και πνευματική αγαλλίαση.
Το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος θα πλεύσει στην ιερά νήσο Τήνο και το εσπέρας θα τελέσει την Ακολουθία του Νυμφίου στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας.
Από αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα ακολουθήσει το εξαγγελθέν από την Ιερά Μητρόπολη Πρόγραμμα Χοροστασιών και Ιερουργιών του.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.