ΕΛΛΑΔΑ

Υπό τον φόβο αγορών και Θεσμών ο Τσίπρας “ζυγίζει” τις παροχές

Υπό τον φόβο αγορών και Θεσμών ο Τσίπρας “ζυγίζει” τις παροχές

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη: Νίκη Ζορμπά

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να διατρανώνει ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα εξήλθε των μνημονιακών προγραμμάτων έχει ανακτήσει την οικονομική κυριαρχίας της και να ετοιμάζεται να εξαγγείλει ελαφρύνσεις και παροχές, οι “αγορές” όμως δείχνουν τα δόντια τους και τελούν υπό αναμονή των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων.

Ο πρωθυπουργός) από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς θα ξεδιπλώσει το μεταμνημονιακό του σχέδιο για την Ελλάδα, και μάλιστα, σύμφωνα με όσα διαρρέουν από την Κυβέρνηση, αυτό δεν θα περιορίζεται στους λίγους μήνες που της απομένουν μέχρι τις εκλογές, αλλά θα εκτείνεται σε εύρος τετραετίας.

Κοινώς, άμεσες παροχές αλλά και προεκλογικές, θα ενωθούν σε σάρκα μία από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, δεν αναμένεται να προβεί σε “λεονταρισμούς” προς Θεσμούς και αγορές.

Ισορροπημένο πακέτο

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να αγνοήσει τα σινιάλα και τα “καμπανάκια” που στέλνουν αγορές και θεσμοί περί ακατάσχετης παροχολογίας που θα έστελνε το μήνυμα ότι η χώρα δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τα μνημόνια και σπεύδει να “ξηλώσει” ό,τι μεταρρύθμιση κατάφερε στα οκτώ χρόνια που βρίσκεται υπό καθεστώς προγραμμάτων στήριξης.

Αυτό τουλάχιστον διαβεβαιώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, με άμεση γνώση όσων συζητούνται και “ζυγίζονται” σε πρωθυπουργικό και οικονομικό επιτελείο όλες τις τελευταίες ημέρες που “μοντάρεται” η πρωθυπουργική ομιλία.

Επ αυτού μάλιστα διευκρινίζουν ότι από την ομιλία του κ. Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, θα είναι ξεκάθαρο ότι η δέσμη μέτρων που θα εξαγγείλει θα είναι απολύτως ισορροπημένη και προσηλωμένη στον δημοσιονομικό χώρο που αφήνει η επίτευξη των υπερπλεονασμάτων.

Εξ’ ου και δεν αναμένεται να ανακοινώσει ευθέως την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων, στην οποία απλώς θα “κλείσει” ενδεχομένως εμμέσως το μάτι.

Αυτή την φορά ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν θεωρεί συμφέρουσα συνθήκη ( όπως το 2015) να αρχίσουν να χτυπούν τα νταούλια των αγορών, όπερ σημαίνει ότι ουδόλως θέλει να προκαλέσει την τύχη της κυβέρνησής του.

Ανάπτυξη

Κύρια αιχμή της ομιλίας του κ. Τσίπρα, θα είναι το περιλάλητο εδώ και μήνες μότο του: Ανάπτυξη ναι αλλά με στήριξη του κόσμου της εργασίας.

Εξάλλου, έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Τα περί “δίκαιης ανάπτυξης” για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας ο κ. Τσίπρας τα έχει αναγάγει σε κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα επιχειρώντας να “μπετονάρει” τις διαρροές τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά του.

Κι αν ο πρωθυπουργός διατυμπανίζει περί τέλους μνημονίων και επιστροφή στην κανονικότητα, βάσει των πληροφοριών που καταφθάνουν από συνομιλητές του, καθόλου δεν επιδιώκει να ερεθίσει  με τις εξαγγελίες του τα ” ρουθούνια” αγορών και ευρωπαίων αξιωματούχων.

Οι εξαγγελίες

Τούτων δοθέντων ο κ. Τσίπρας αναμένεται από βήματος Βελλιδείου να ανακοινώσει

1.       Μείωση ΕΝΦΙΑ

2.       Μείωση φορολογικών συντελεστών

3.       Μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες

Ο βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου πάντως, είναι μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, να έχει “περάσει” στο εσωτερικό ακροατήριο το μήνυμα ότι το τέλος των μνημονίων δεν είναι φράση κενή περιεχομένου , καθώς βαθμηδόν η κυβέρνηση θα στηρίξει τους “πληγέντες” από την κρίση ( βαρύτατα φορολογούμενους πολίτες και επιχειρήσεις). Σε ό,τι αφορά το διεθνές ακροατήριο, ο στόχος είναι να πείσει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές που θα κινδυνεύουν να “τινάξουν” τα δημοσιονομικά της χώρας στον αέρα και να εκτροχιάσουν και πάλι τους δείκτες της οικονομίας.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σε συνέχεια των χθεσινών του συναντήσεων με τον αμερικανό υπουργό εμπορίου και στελέχη επιχειρηματιών που τον πλαισίωναν, ο πρωθυπουργός παρέστη στα εγκαίνια του Περιπτέρου των ΗΠΑ, τιμώμενης χώρας στην φετινή ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι να αποτελέσει την καρδιά της βιομηχανικής και οικονομικής ανασυγκρότησης και η Θεσσαλονίκη να γίνει η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης. Στη σημείο αυτό ο πρωθυπουργός είπε πώς η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση κα να γίνει η πραγματική οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Βάσει προγράμματος, η ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς θα πραγματοποιηθεί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στις 7 μμ.

*Διαβάστε περισσότερα στο “ΚΕΦΑΛΑΙΟ” που κυκλοφορεί

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.