ΕΛΛΑΔΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι

Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομία εφέτος δεν είναι άλλο από τον τουρισμό. Ήδη έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη για τους κανόνες που θα υπάρχουν την θερινή περίοδο.

Στον σχεδιασμό που υπάρχει αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί το πλάνο είναι να κινηθούν στους εξής άξονες. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην βαριά βιομηχανία της χώρας.

Το κλειδί βέβαια σε όλα αυτά δεν είναι άλλο από την πορεία του εμβολιασμού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες, αλλά κυρίως βέβαια σε αυτές που είναι οι μεγάλοι πελάτες της χώρας, όπως για παράδειγμα Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία κ.λπ.

Στην Ευρώπη ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που αποτελεί και πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στόχος οι Βρετανοί

Ήδη η «μάχη» για τον ποιος θα προσεγγίσει καλύτερα τους Βρετανούς που είναι πιο μπροστά σε σχέση με τους άλλους, αναφορικά με τον εμβολιασμό, έχει ήδη ξεκινήσει. Η Κύπρος ανακοίνωσε ήδη ότι από την 1η Μαΐου θα κάνει δεκτούς τουρίστες από την Μ. Βρετανία που ήδη έχουν εμβολιαστεί.

Κάτι ανάλογο θα πράξουν άμεσα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ αντίθετα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Γάλλοι.

Η Μ. Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της χώρας. Το 2019 είχαν έρθει 3,5 εκατ. τουρίστες στην χώρα.

Στην «μάχη» αυτή μπήκε πρόσφατα και η Ελλάδα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι οι Βρετανοί που ελπίζουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στη χώρα, μπορούν να αρχίσουν να κάνουν κρατήσεις, καθώς η χώρα δίνει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των κατοίκων 40 περίπου μικρών νησιών.

Σημείωσε επίσης ότι οι Βρετανοί που θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστούν ένα από τα ακόλουθα:

  • πιστοποιητικό που δείχνει ότι έχουν εμβολιαστεί,
  • απόδειξη ότι έχουν αντισώματα κατά του ιού ή
  • τεστ που δείχνει ότι είναι αρνητικοί στον ιό.

Ο Χ. Θεοχάρης είπε στην Telegraph ότι η Ελλάδα «θα προσπαθήσει να κάνει, την είσοδο στη χώρα, όσο το δυνατόν πιο ομαλή και χωρίς φασαρία», προσθέτοντας: «Μπορούν οι Βρετανοί να κάνουν κράτηση για πτήσεις και να αρχίσουν να επιλέγουν τα μέρη που θέλουν να πάνε».

Μεγάλη έμφαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στην φετινή χρονιά, κυβέρνηση και τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μπορεί να κερδηθεί μέρος της περυσινής ζημιάς και τα έσοδα να ανέλθουν στο 50% περίπου αυτών του 2019.

Ο στόχος αυτός πάντως δείχνει να είναι δύσκολος εξαιτίας του ότι η πανδημία είναι ακόμη παρούσα σε πολλές χώρες του πλανήτη και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός κινείται με χαμηλές ταχύτητες.

Παρόλα αυτά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ένα μέρος αυτών που θα ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει σε αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ναι μεν δεν έχει ακόμη πάρει σάρκα και οστά, επίσημα τουλάχιστον, αλλά όλα δείχνουν παρά τις αντιρρήσεις κάποιων χωρών από το Βορά ότι τελικά στις 17 Μαρτίου θα υπάρξει μία συνολική πρόταση για την επιστροφή στην κανονικότητα η οποία εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο CNN εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επεσήμανε επίσης ότι «όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το μέσον επιστροφής στην ελευθερία των μετακινήσεων». Παράλληλα, σημείωσε πως «η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε επιστολή που απέστειλε στους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών, διαβεβαιώνει ότι υποστηρίζει την ιδέα των πιστοποιητικών».

Παράλληλα ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στην αρνητική στάση ορισμένων χωρών στην ελληνική πρόταση περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας πως «μερικές φορές χρειάζονται ορισμένες ηγετικές φωνές. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είδαμε ότι υπήρξε αρνητική αντίδραση από κάποιες πλευρές, ακόμα και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, όλοι έκαναν στροφή και συνειδητοποίησαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε. Επομένως, υπάρχει ελπίδα. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις. Θεωρώ ότι αυτό είναι καλό, τόσο για την τουριστική βιομηχανία, όσο και για τους πολίτες» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.