ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν 20.000 εργαζόμενοι της Amazon θετικοί στον κορωνοϊό – «Ο ιός απλώθηκε σαν σκόνη»

Σχεδόν 20.000 εργαζόμενοι της Amazon θετικοί στον κορωνοϊό – «Ο ιός απλώθηκε σαν σκόνη»

Η Amazon ανακοίνωσε χθες ότι 19.816 εργαζόμενοί της στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.

Στον αριθμό της Amazon αυτό δεν περιλαμβάνεται το εποχικό προσωπικό της εταιρείας ή όσοι εργαζόμενοι ενδέχεται να μολύνθηκαν από covid-19 εκτός εργασίας. Η εταιρεία επιχείρησε να το διαχειριστεί επικοινωνιακά, λέγοντας πως το ποσοστό είναι μικρότερο από αυτό που παρατηρείται στο σύνολο του αμερικανικού πληθυσμού. Ωστόσο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Η εταιρεία άλλωστε είχε επίσης δεχθεί επικρίσεις που ως τώρα δεν είχε αποκαλύψει πόσοι εργαζόμενοί της έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.

 

«Τώρα γνωρίζουμε για ποιον λόγο η εταιρεία αρνούνταν: η Amazon επέτρεψε στην covid-19 να εξαπλωθεί σαν σκόνη στις εγκαταστάσεις της, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται εκεί, καθώς και των οικογένειών τους, των γείτονών τους και των φίλων τους» κατήγγειλε η Ντάνια Ραχέντρα επικεφαλής της Athena, κολεκτίβας οργανώσεων κατά της Amazon σε ανακοίνωσή της, στην οποία ζήτησε τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας. «Η Amazon αποτελεί αναμφισβήτητα απειλή για τη δημόσια υγεία».

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν την εταιρεία ότι δεν προστατεύει επαρκώς την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της, παρά τις συνεχείς επενδύσεις, κυρίως στην αυτοματοποίηση πολλών εργασιών.

 

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει αναπτύξει δικό του σύστημα εντοπισμού των μολύνσεων και διεξάγει «χιλιάδες τεστ την ημέρα», διαθέτοντας 1,37 εκατομμύριο εργαζόμενους την περίοδο από την 1η Μαρτίου ως τις 19 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο τα νούμερα προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

 

Το ποσοστό μολύνσεων από covid-19 μεταξύ των εργαζομένων στην Amazon ανέρχεται σε 1,44%, ενώ για το σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ το ποσοστό είναι 2,06%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πανεπιστημίου Τζονς Χόπνκινς.

 

Η Amazon σχεδιάζει να ενισχύσει τις ικανότητές της ώστε να μπορεί να διεξάγει 50.000 τεστ ημερησίως στις αποθήκες και τα κέντρα ως τον Νοέμβριο. Εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν πραγματοποιήσει στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού στάσεις εργασίας και είχαν οργανώσει διαμαρτυρίες μπροστά από τις αποθήκες της ζητώντας καλύτερη προστασία από την νόσο covid-19.

 

Η Amazon έχει διαβεβαιώσει ότι έχει διανείμει περισσότερες από 100 εκατομμύρια μάσκες στους εργαζόμενους της και ότι έχει λάβει μια σειρά μέτρων, όπως η τήρηση των αποστάσεων, στις αποθήκες της, ο έλεγχος της θερμοκρασίας των εργαζομένων και διαδικασίες «καθαρισμού εις βάθος».

 

Πηγή Reuters/AFP/ΑΠΕ

 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.