ΕΛΛΑΔΑ

Προσωπικός γιατρός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις 10 ειδικότητες – Πώς θα επιλέξουν γιατρό οι πολίτες

Προσωπικός γιατρός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις 10 ειδικότητες – Πώς θα επιλέξουν γιατρό οι πολίτες
Ξεκινά η διαδικασία ένταξης στον θεσμό του “προσωπικού γιατρού” των γιατρών 10 ειδικοτήτων με βασική εκπαίδευση την παθολογία. Μέχρι να συμπληρωθεί ικανός αριθμός γιατρών, ωστόσο, οι “ποινές” δεν θα ισχύσουν για τους πολίτες από την 1η Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δέχθηκε τα εύσημα από τους Θεσμούς για την μεγάλη πρόοδο που σημείωσε o “προσωπικός γιατρός”, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ανοίγει σήμερα Τετάρτη (12/10), η ειδική πλατφόρμα στην οποία γιατροί 10 ειδικοτήτων μπορούν να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους για ένταξη στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Πρόκειται για μία λύση “ανάγκης”, προκειμένου να καλυφθούν οι πολίτες σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει επάρκεια στις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της παθολογίας, όπως συμβαίνει κυρίως στην Αττική και λιγότερο σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής από την πλευρά των γιατρών ειδικοτήτων, είναι απλή και δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά. Ενώ στη συνέχεια, οι γιατροί θα πρέπει να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να εργαστούν ως “προσωπικοί γιατροί”.

Να σημειωθεί πώς απαιτούνται περίπου 500 ειδικοί γιατροί για να καλυφθούν με επάρκεια οι ανάγκες των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής, όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες ελλείψεις. Το Υπουργείο Υγείας δίνει χρονικό περιθώριο περίπου 20 ημερών στους γιατρούς ειδικοτήτων, για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, σε λίγες ημέρες από τώρα, θα υπάρχουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα, “για αυτό έχουμε πει στους πολίτες ότι δεν χρειάζεται -αν δεν βρίσκουν γιατρό τώρα- να πηγαίνουν να εγγραφούν σε γιατρό μακριά από την κατοικία τους. Και πιστεύουμε ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρχει αυτή η πληθώρα των γιατρών για να διασφαλίσουμε την άνοδο από τα 4,5 εκατομμύρια πολίτες που είμαστε τώρα, μέχρι τα 6 εκατομμύρια”, δήλωσε την Τρίτη (11/10) ο υπουργός Υγείας.

Νέα παράταση στην εφαρμογή των “αντικινήτρων”

Πηγές του Υπουργείου Υγείας επισημαίνουν στο iatropedia.gr, ότι δίνεται νέα παράταση στην εφαρμογή των “αντικινήτρων” ή αλλιώς “ποινών” σε όσους πολίτες δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό.

Η πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, σε φάρμακα και εξετάσεις, δεν θα εφαρμοστεί τελικά την 1η Δεκεμβρίου, καθώς -όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης– οι «ποινές» θα προχωρήσουν μόνο όταν το σύστημα παρέχει ικανό αριθμό γιατρών στους πολίτες.

Ωστόσο, τα κίνητρα (προτεραιότητα στον προγραμματισμό των επισκέψεων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία κ.α.), θα ισχύσουν κανονικά.

“Τα κίνητρα ισχύουν. Τα αντικίνητρα που είναι η αυξημένη συμμετοχή, δεν θα ισχύσουν. Θα ισχύσουν μόνο όταν φτάσουμε σε ένα επίπεδο που η κάλυψη για γιατρούς θα είναι εύκολη και συνολική και ο άλλος από επιλογή δεν θα μπαίνει το σύστημα”, είπε ο υπουργός Υγείας.

Προσωπικός γιατρός: Εύσημα από τους θεσμούς

Αξίζει να σημειωθεί πως -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr– σε προγραμματισμένη συνάντηση ανωτάτου κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους των Θεσμών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έλαβε τα εύσημα για την ταχύτητα με την οποία υλοποιείται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού.

Οι τέσσερις επικεφαλής – εκπρόσωποι των Θεσμών, εξέφρασαν την ικανοποίηση, αλλά και την έκπληξή τους για τους ρυθμούς υλοποίησης του “προσωπικού γιατρού” στην Ελλάδα, (αποτελεί ένα από τα 22 προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν ως τον Νοέμβριο).

Αυτό αποδεικνύεται, όπως είπαν, από τις 4.400.000 εγγραφές πολιτών στο σύστημα, σε χρονικό διάστημα, που δεν ξεπερνά τους 2 μήνες.

Τέλος Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμοι, οι γιατροί ειδικοτήτων για τους πολίτες

Όταν καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς, οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται στην ειδική πλατφόρμα (ή μέσω των φαρμακείων) για να επιλέξουν την ειδικότητα της αρεσκείας τους, ανάμεσα στις 10 ειδικότητες γιατρών που έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευσή τους στην Παθολογία.

Αυτοί οι γιατροί αναμένεται να είναι:

α) αιματολόγοι, β) γαστρεντερολόγοι, γ) ενδοκρινολόγοι-διαβητολόγοι, δ) καρδιολόγοι, ε) νευρολόγοι, στ) νεφρολόγοι, ζ) ρευματολόγοι, η) παθολόγοι- ογκολόγοι, θ) πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι και ι) γιατροί φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, εκτιμάται πως η πλατφόρμα για τους πολίτες θα ανοίξει στο τέλος Οκτωβρίου.

Με ποια κριτήρια θα επιλέγουν οι πολίτες τον “προσωπικό γιατρό” ειδικότητας

Έτσι, από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν προσωπικό γιατρό ειδικότητας. 

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής; Όπως τονίζουν πηγές του Υπουργείου Υγείας στο iatropedia.gr, δεν χρειάζεται να υπάρχουν, παρά μόνο εάν ο πολίτης πάσχει από κάποιο ειδικό υποκείμενο νόσημα. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί εάν θέλει να δηλώσει ως «προσωπικό γιατρό» την ειδικότητα του θεράποντος γιατρού τους, π.χ. ο καρδιοπαθής έναν καρδιολόγο, η γυναίκα με οστεροπόρωση, ενδοκρινολόγο, ή ο μεταμοσχευμένος ασθενής, τον νεφρολόγο κ.ο.κ.

Αν κάποιος πολίτης, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει ειδικό πρόβλημα υγείας, τότε μπορεί επιλέξει γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας, καθώς ο ειδικός γιατρός δεν θα προσφέρει υπηρεσίες πάνω στην ειδικότητά του, αλλά μόνο ως “προσωπικός γιατρός”. Δηλαδή, διαθέτει το γνωστικό υπόβαθρο της παθολογίας, ώστε να συνταγογραφεί εξετάσεις και φάρμακα, ενώ στα ειδικότερα προβλήματα υγείας, θα παραπέμπει στους γιατρούς της αντίστοιχης ειδικότητας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.