ΕΛΛΑΔΑ

Πρεμιέρα Φόρτωμα στο βήμα της Βουλής

Πρεμιέρα Φόρτωμα στο βήμα της Βουλής
«Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ρητές διατάξεις για τους νησιωτικούς Δήμους»

Για τις θετικές αλλαγές που θα επιφέρουν στη λειτουργία των νησιωτικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι διατάξεις του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας.

Όπως σημείωσε ο κ. Φόρτωμας, οι κυριότερες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου αποσκοπούν στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, ενώ τόνισε, ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρητές διατάξεις για τη νησιωτικότητα και ανταποκρίνεται σε αιτήματα που κατέθεσαν βουλευτές σε συνεργασία με αυτοδιοικητικούς παράγοντες των νησιών.

Αναφορικά με το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας σε Δήμους και Περιφέρειες το οποίο προέκυψε από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ο βουλευτής Κυκλάδων υπογράμμισε ότι αυτό αμβλύνεται σε μεγάλο βαθμό με την πρόβλεψη δυνατότητας συνένωσης δημοτικών παρατάξεων, τη διασφάλιση πλειοψηφίας των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής από την εκάστοτε δημοτική αρχή, αλλά και από την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δύο παραπάνω Επιτροπών, με σκοπό την αποσυμφόρηση των δημοτικών συμβουλίων.

«Με τον τρόπο αυτό, ο κάθε δήμαρχος και περιφερειάρχης θα μπορεί να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα για το οποίο και εκλέχθηκε από τους πολίτες», είπε, επισημαίνοντας ότι οι προβλεπόμενες διατάξεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας σε έξι δήμους του νομού Κυκλάδων και συγκεκριμένα στους Δήμους Άνδρου, Θήρας, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Σερίφου.

Στάθηκε, επίσης, στην επαναφορά του επιτυχημένου θεσμού του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, ο οποίος είχε καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο συμπαραστάτης δύναται να ορισθεί σε πολλούς νησιωτικούς Δήμους ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν έναν ακόμη θεσμό υποστήριξης.

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στην πρόβλεψη θέσης Γενικού Γραμματέα για τους Δήμους και του νομού Κυκλάδων, ανεξαρτήτως πληθυσμιακών κριτηρίων, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της εσωτερικής τους λειτουργίας.

Ο βουλευτής Κυκλάδων σχολίασε θετικά την πρωτοβουλία για συγκρότηση του νέου θεσμού του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας με επιτελικές αρμοδιότητες, θέση η οποία προβλέπεται να συσταθεί και για το Νότιο Αιγαίο με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση συντονισμού και συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Φόρτωμας έκανε αναφορά και για το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προεκλογικά είχε ξεκαθαρίσει ότι: «με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα άβατα τελειώνουν» και αυτή η δέσμευση γίνεται πράξη μόλις στον πρώτο μήνα θητείας της νέας κυβέρνησης.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής Κυκλάδων, κυρίαρχος στόχος είναι η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια και ο περιορισμός των αξιόποινων πράξεων, οι δράστες των οποίων έβρισκαν καταφύγιο εντός των πανεπιστημίων.

«Με όλο αυτό θέλουμε να προστατεύσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα στο σύνολό της, τους φοιτητές τους καθηγητές και το προσωπικό προκειμένου να εκφράζονται ελεύθερα. Δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών όσο δεν τιμωρούνται τέτοιες αξιόποινες πράξεις», είπε καταλήγοντας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.