ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γάμος ομοφυλόφιλων γυναικών στη Λέσβο

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γάμος ομοφυλόφιλων γυναικών στη Λέσβο
Τελέστηκε ο πρώτος γάμος μεταξύ γυναικών στη Λέσβο. Οι δύο γυναίκες αντάλλαξαν όρκους κάτω από τη σκιά του αγάλματος της Σαπφούς

Πρόκειται για τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού που τελέστηκε στο νησί. Ο γάμος σύμφωνος με το βρετανικό (αλλά και το λοιπό βορειοευρωπαϊκό) δίκαιο, ένωσε την Κάρεν και τη Στέφανι, οι οποίες και στη συνέχεια θα ολοκληρώσουν τη νομιμοποίηση της σχέσης τους στον τόπο καταγωγής τους. Κι αυτό γιατί παρά την πρόσφατη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης ανάμεσα σε ομόφυλα άτομα, αυτό δεν αφορά ξένους που δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, δηλαδή βρίσκονται εδώ πρόσκαιρα για διακοπές.
Η διοργανώτρια του γάμου Ιωάννα Σάββα, η οποία οργανώνει και το παγκόσμια γνωστό «φεστιβάλ γυναικών» κάθε Σεπτέμβριο στην Ερεσό, εκπροσωπεί το βρετανικό γραφείο οργάνωσης γάμω «Sappho wedding».
Όπως είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία αφού έγινε στον παγκόσμια εμβληματικό για τις λεσβίες χώρο της αρχαίας Ερεσού, τον τόπο της γέννησης της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς που ύμνησε στους αρχαϊκούς χρόνους το δικαίωμα στην επιθυμία. Όσον αφορά τη «νομιμότητα» του συμβάντος η κ. Σάββα τόνισε πως το γεγονός έγινε από εξουσιοδοτημένο από το βρετανικό Δίκαιο άτομο το οποίο και μπορεί να πραγματοποιήσει ανάλογες τελετές και στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο είναι στην ουσία ο γάμος των δυο Bρετανίδων επιτρέπεται να συναφθεί στην Ελλάδα και άρα και στην Ερεσό ανάμεσα σε Έλληνες πολίτες, ή σε ζευγάρια ξένων με άδεια παραμονής ή και ανάμεσα σε ζευγάρια όπου ο ένας ή η μια εκ των δυο είναι πολίτης της Ελλάδας.
Φωτογραφία: lesvospost.com
Πηγή: reader.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.