ΕΛΛΑΔΑ

«Πάγος» για τις συντάξεις από τον Γιούνκερ – «Φρένο» στην αισιοδοξία της κυβέρνησης

«Πάγος» για τις συντάξεις από τον Γιούνκερ – «Φρένο» στην αισιοδοξία της κυβέρνησης

Όσο πλησιάζει η ώρα εφαρμογής των δεσμεύσεων για μειώσεις στις συντάξεις, τόσο η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να αποστεί από τις συμφωνίες που έκανε με τους δανειστές, με τον Πρωθυπουγό να δηλώνει στο Euronews: «Το λέω καθαρά. Στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό». Τη σκυτάλη πήρε και ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας χθες στους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα πως η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει πλήρως την συμφωνία αυτή.

«Ευχάριστη έκπληξη» λένε στην κυβέρνηση ήταν πως οι απεσταλμένοι των δανειστών – και ειδικά το ΔΝΤ- δεν αντέδρασαν αρνητικά. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την τύχη του μέτρου όμως αφού, όπως λένε και στην κυβέρνηση, οι απεσταλμένοι των θεσμών είναι αναρμόδιοι πλέον και δεν έχουν εξουσιοδότηση (όπως είχαν επί Μνημονίου) να διαπραγματευτούν καμία αλαγή στα μέτρα. Απλά καταγράφουν σαν Έκθεση τις υπαναχωρήσεις (με τις συνέπειές τους) και στο τέλος όλα θα κριθούν στο Eurogroup, αφού αυτό ενέκρινε την Συμφωνία για τα μέτρα και για την ελάφρυνση του χρέος και αυτό θα αποφασίζει πλεόν μόνον, εάν δέχεται ή όχι τέτοιες αλλαγές.

Μπλόκο και από Κομισιόν

Πριν προλάβει όμως καλά-καλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να θέσει θέμα μη μείωσης των συντάξεων στους θεσμούς, η Κομισιόν «άναψε κόκκινο» και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται.

Λίγες ώρες πριν, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που αντικατέστησε το Χίλτον ως τόπος διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για να κρατηθούν μακριά από το φως της δημοσιότητος οι συναντήσεις, οι θεσμοί είχαν ακούσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βάζει τον πήχη ψηλά και να ζητά και ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις, αλλά και εφαρμογή των αντίμετρων. Ούτε σε αυτό οι θεσμοί αντέδρασαν, όμως οι δύο πλευρές μετράνε διαφορετικά ύψος του «δημοσιονομικού χώρου» για να εφαρμοσθούν τα αντίμετρα.

Πηγη protothema.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.