ΕΛΛΑΔΑ

Όλα τα προνόμια για τους εμβολιασμένους από σήμερα

Όλα τα προνόμια για τους εμβολιασμένους από σήμερα
Ίσως η κυβέρνηση να μη θέλει να ταράξει την κοινωνική συνοχή και ισότητα μεταξύ των πολιτών, όμως αναπόφευκτα, μέτρα δύο ταχυτήτων ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους εγκαθίστανται εκ των πραγμάτων και φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο.
Ποια ευεργετήματα έχουν σήμερα οι εμβολιασμένοι.
Στην τελευταία ενημέρωση για τον κορονοϊό το απόγευμα της Τετάρτης (23/6), οι επιστήμονες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν σειρά άρσης περιοριστικών μέτρων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ορισμένα “προνόμια” για όσους είναι εμβολιασμένοι, ή σύμφωνα με άλλους “κίνητρα” για τους ανεμβολίαστους πολίτες προκειμένου να αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο.

Σε απόλυτη συμφωνία με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέρος των προνομίων ανακοινώνονται αμέσως μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού με όλα τα εμβόλια, για όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας. Οι εμβολιασμοί μάλιστα, με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έχουν αγγίξει πλέον το 50% και οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες άνω του 30%.

Ποιοι, όμως, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες; Είναι όσοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις (εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων και όχι μονοδοσικό εμβόλιο) και έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης του σκευάσματος. Τότε κρίνουν οι επιστήμονες ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ποια άρση μέτρων ανακοινώθηκε, όμως, μόνο για τους εμβολιασμένους; Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα εξής:

Απαλλαγή των πλήρως εμβολιασμένων εργαζόμενων από τα self test

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, δηλαδή όσοι έχουν συμπληρώσει δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση της διενέργειας self test στον χώρο εργασίας τους. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλούμενους σε γυμναστήρια.

Το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα (28/6).

Απαλλαγή των εμβολιασμένων από τη διενέργεια τεστ πριν από ταξίδι

Για τη μετακίνηση στα νησιά υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της βεβαίωσης εμβολιασμού, χωρίς τη διενέργεια μοριακού, rapid ή self-test.

Όποιος έχει βεβαίωση εμβολιασμού απλώς συμπληρώνει τη σχετική βεβαίωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας.

Πλήρως εμβολιασμένοι: Μπορούν να μη χρησιμοποιούν μάσκα σε ολιγάριθμες συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους

Μία επιπλέον “ελευθερία” που απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες είναι η δυνατότητα να μη φορούν μάσκα σε κλειστές συγκεντρώσεις με άλλους πλήρως εμβολιασμένους, ακόμη και σε κλειστούς χώρους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, κανένας από τους συμμετέχοντες να μην έχει συμπτώματα και να μην είχε υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες.

Το συγκεκριμένο μέτρο ανακοινώθηκε αρχικά από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC). Στη χώρα μας, όμως, δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι, όπως παραδέχθηκε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, “να σταματήσουμε να φοράμε τη μάσκα στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, καθώς ξέρουμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού σε κλειστούς χώρους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους”.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, προφανώς στο σπίτι μας ανάμεσα σε εμβολιασμένους δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα, καθώς επίσης και στο γραφείο:

“Και σε ένα γραφείο ακόμα, όταν δεν έχεις επαφή με το κοινό, εφόσον στο γραφείο είναι 2 ή 3 υπάλληλοι, οι οποίοι είναι όλοι εμβολιασμένοι και εκεί θα μπορούσε δυνητικά να συζητηθεί να μη φορούν μάσκα”.

Ωστόσο, όπως είπε η κουβέντα για την πλήρη κατάργηση της μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους ανάμεσα σε εμβολιασμένους, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Απαλλαγή από την υποχρέωση του διαγνωστικού τεστ μετά από επαφή με κρούσμα

Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ (μοριακό PCR, rapid test) εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού.

“Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη, παρακολουθούνται, δεν κάνουν μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα παρά μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από περίπου 20 ημέρες η κα. Παπαευαγγέλου.

Πλήρως εμβολιασμένοι: Απαλλαγή από την καραντίνα των 10 ημερών, μετά από επαφή με κρούσμα

Στην ίδια λογική, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζεται να παραμείνουν επί 10 ημέρες απομονωμένοι στο σπίτι τους, εάν έρθουν σε επαφή με άτομο που έχει θετική διάγνωση Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω μέτρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ισχύει και για όσους είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2 και έχουν αναρρώσει κατά τους προηγούμενους 6 μήνες.

Ποιες επιπλέον “ελευθερίες” για τους πλήρως εμβολιασμένους έπονται

Με ταχείς ρυθμούς οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καταρτίζουν τον κατάλογο της επέκτασης των “προνομίων” που πολύ σύντομα θα μπορούν να έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες.

Η συζήτηση είναι ακόμα “σε ζύμωση”, σύμφωνα με την Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου, καθώς “δεν έχουμε προβεί σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις. Σήμερα μόλις συζητήσαμε για τους εργαζόμενους και τη μη ανάγκη διενέργειας τεστ”, είπε.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να κατοχυρωθεί θεσμικά η παραχώρηση του δικαιώματος σε καταστηματάρχες της εστίασης και του τουρισμού, να επιτρέπουν την είσοδο στους κλειστούς χώρους των επιχειρήσεών τους μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Δεν αποκλείεται δε το μέτρο να επεκταθεί στη συμμετοχή σε θεάματα, όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες.

Στόχος όλων των παραπάνω μέτρων είναι να δοθούν κίνητρα στους ανεμβολίαστους πολίτες να κάνουν το βήμα του εμβολιασμού, ώστε να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού της χώρας μέσα στο καλοκαίρι.

iatropedia.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.