ΕΛΛΑΔΑ

Oι περιφέρειες «κλειδιά» της χώρας – Στην κορυφή το Νότιο Αιγαίο

Oι περιφέρειες «κλειδιά» της χώρας – Στην κορυφή το Νότιο Αιγαίο

Έτσι, τη μεγαλύτερη δυναμική στις εισπράξεις κατά την περίοδο 2017 έως και 2019 δείχνουν να έχουν η περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου με +42%, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με εισπράξεις αυξημένες κατά +56% (πλην όμως από πολύ χαμηλά επίπεδα), η Πελοπόννησος με +36%, η Δυτική Ελλάδα με +62%, η Στερεά Ελλάδα με +59% και η Δυτική Μακεδονία με +68% (επίσης από πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα).

Οι πρωταθλητές

Αδιαμφισβήτητοι όμως πρωταθλητές σε επίπεδο εσόδων είναι και αναμένεται να παραμείνουν πέντε περιφέρειες της χώρας: το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 5,2 δισ. το 2019, η Κρήτη με 3,6 δισ. την ίδια χρονιά, η Αττική με 2,6 δισ. (+24% από το 2017), η Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική) με 2,3 δισ. και, τέλος, τα Ιόνια Νησιά με 1,9 δισ. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της δεύτερης έκδοσης των ετήσιων εκθέσεων ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής στον τομέα του τουρισμού των 13 περιφερειών της χώρας που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων, οι επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας την περίοδο 2017-2019 αυξήθηκαν κατά 18% (από 31 εκατ. σε 36,6 εκατ.). Αντίστοιχα, οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 24% (από 14,2 δισ. ευρώ το 2017 σε 17,7 δισ. ευρώ το 2019). Επίσης, η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη ανά περιφέρεια στην Ελλάδα το 2019 αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με το 2017, στα 482 ευρώ. Επιμέρους, η μέση δαπάνη κατέγραψε θετική ποσοστιαία μεταβολή σε όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση τη Στερεά Ελλάδα, την Ηπειρο και την Αν. Μακεδονία και Θράκη.

Να σημειωθεί ότι ως επισκέψεις ορίζονται όλες εκείνες που κάνει ένας τουρίστας στις επιμέρους περιφέρειες της χώρας. Για παράδειγμα, ένας τουρίστας που ταξιδεύει στην Ελλάδα και επισκέπτεται δύο περιφέρειες (π.χ. Αττική και Νότιο Αιγαίο) καταγράφεται στην έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος ως μία άφιξη και δύο επισκέψεις. Για τον λόγο αυτό, το σύνολο των επισκέψεων στις περιφέρειες υπερβαίνει το σύνολο των αφίξεων στη χώρα.

Ανταγωνιστικότητα

Ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας υπογραμμίζει πως «πρέπει να τεθεί ως βασικός στόχος η διατήρηση και η περαιτέρω βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα, μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συνεπούς, συγκροτημένου και αποτελεσματικού μεσομακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου με βάση τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, τα νέα δεδομένα και τις απαραίτητες συνεργασίες και συνέργειες».

«Οι 13 περιφερειακές εκθέσεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις, τις περιφέρειες και τους δήμους, καθώς και την κυβέρνηση, για τη διαμόρφωση πολιτικών και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού προς όφελος των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών», προσθέτει. Για το ΙΝΣΕΤΕ «το 2021 πρέπει να αποτυπωθεί ως το εναρκτήριο έτος μιας συλλογικής προσπάθειας για την ανάκαμψη και την περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση του ελληνικού τουρισμού».

kathimerini.gr
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.