ΕΛΛΑΔΑ

Newsweek: Παιδιά πέντε ετών θύματα βιασμών στη Μόρια

Newsweek: Παιδιά πέντε ετών θύματα βιασμών στη Μόρια

Με τρόπο που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, το Newsweek περιγράφει τον τρόμο και το φόβο μέσα στον οποίο ζουν οι οικογένειες που παραμένουν στο hotspot στη Μόρια. Πως παιδιά ακόμη και πέντε ετών βιάζονται. Πως οι μανάδες ξαγρυπνούν τις νύχτες γιατί φοβούνται για την ασφάλεια των οικογενειών τους.

«Όταν ο ήλιος εξαφανίζεται κάθε μέρα στο μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο της Ελλάδας, το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες και τα παιδιά που ζουν εκεί». Η φράση με την οποία ξεκινά το κείμενο του Newsweek για τα όσα συμβαίνουν στη Μόρια είναι χαρακτηριστική των όσων ακολουθούν στο νέο αποκαλυπτικό άρθρο. Περιγράφει πως μανάδες λένε ότι περνούν ξάγρυπνες τα βράδια τους, αγωνιώντας για την ασφάλεια των ίδιων και των παιδιών τους μετά τις αναφορές για βίαια περιστατικά και σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες και παιδιά.

Το μόνο πράγμα που καταλάβαμε είναι πως μπορεί να πεθαίναμε εκεί – Δεν υπήρχε ελπίδα λέει γυναίκα που έζησε στη Μόρια

«Από τα μέσα Μαΐου τα περιστατικά σεξουαλικής βίας έχουν εκτοξευτεί στη Μόρια και στον «Ελαιώνα», έναν πρόχειρο καταυλισμό έξω από το hotspot, όπου εκατοντάδες οικογένειες μένουν σε σκηνές» αναφέρει το άρθρο.

Ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, δρ. Ντέκλαν Μπάρι δήλωσε στο Newsweek ότι από τα μέσα Μαΐου η Οργάνωση έχει καταγράψει κατά μέσο όρο μια σεξουαλική επίθεση την εβδομάδα. Μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον 21 παρόμοια περιστατικά.

Γυναίκες, άνδρες, ακόμα και παιδιά είναι θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων στη Μόρια, λέει ο Ντέκλαν Μπάρι. Τουλάχιστον 10 περιστατικάαφορούν αγόρια και κορίτσια κάτω των 18 ετών. Και το πιο σοκαριστικό είναι πως τουλάχιστον δυο περιστατικά αφορούν σε σεξουαλική επίθεσησε παιδιά πέντε ετών!

«Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ένας πατέρας που μόλις είχε φύγει από τη σκηνή του για να πάρει φαγητό. Γύρισε και βρήκε το παιδί του να είναι κακοποιημένο σεξουαλικά» λέει ο δρ. Μπάρι.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται αφού οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σήμαναν συναγερμό, καθώς αυξάνονταν οι αναφορές πως παιδιά και έφηβοι που ζουν στη Μόρια έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας, αυτραυματίζονταν ή είχαν αυτοκτονικές σκέψεις. Ερωτηθείς από το Newsweek αν κάποιο από τα παιδιά στα οποία αναφέρθηκε είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή είχαν αυτοτραυματιστεί, ο Ντέκλαν Μπάρι είπε πως κάποια είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν.

«Μια περίπτωση (σ.σ. σεξουαλικής επίθεσης) δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, πολύ περισσότερο μια την εβδομάδα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι μια αποτυχία του συστήματος», τόνισε.

Οι μαρτυρίες που σοκάρουν

«Είναι πολύ άσχημα. Η Μόρια δεν είναι ασφαλής» λέει στο Newsweek μια 32χρονη μητέρα από το Αφγανιστάν που έφυγε από το Ιράν με τον άνδρα και το ανήλικο παιδί της. Περιγράφει πως η οικογένειά της ζει στο φόβο αφού άκουσε ιστορίες για παιδιά που πέφτουν θύματα απαγωγής ή κακοποιούνται σεξουαλικά. «Έχω ακούσει για άνδρες που κλέβουν αγόρια και κορίτσια. Όλες οι γυναίκες και τα παιδιά εδώ είναι τρομοκρατημένοι» λέει.

Ακούγοντας τα όσα έλεγε η γυναίκα από το Αφγανιστάν στο Newsweek, ένας 21χρονος παρενέβη στη συζήτηση για να καταθέσει τη δική του μαρτυρία. «Συμβαίνει συχνά. Δεν είναι μόνο βιασμοί», είπε. Είναι κι εκείνος Αφγανός που έφυγε από το Ιράν. Και αποκάλυψε πως έχει ακούσει για παιδιά ηλικίας 12 και 13 ετών που εξαναγκάζονται σε πορνεία.

Αναφέρθηκε σε άνδρες που ζουν στο νότιο τμήμα του «Ελαιώνα», όπου διαμένουν μόνο ανύπαντροι άνδρες, να συζητούν γι’ αυτό, πως δηλαδή πληρώνουν για να κάνουν σεξ με ανήλικα. «Συζητούν για το πως «χθες το βράδυ «αγόρασα» ένα κορίτσι»» είπε πριν αναφερθεί σε σοκαριστικές λεπτομέρειες για την σεξουαλική κακοποίηση.

Μια άλλη γυναίκα, 29 ετών, επίσης από το Αφγανιστάν, έζησε στη Μόρια τρεις μήνες με τον σύζυγο και την κόρη της, πριν μεταφερθούν στον άλλο καταυλισμό της Λέσβου, στο Καρά Τεπέ. Τους μήνες που έζησε στη Μόρια, τους έζησε μέσα στο φόβο. Και αυτό γιατί είχαν ακούσει πως η κόρη μιας οικογένειας που ήξεραν, ένα κοριτσάκι 6 ή 7 ετών, είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Ο δράστης συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία και η οικογένεια μετακινήθηκε σε σπίτι έξω από τον καταυλισμό στη Μυτιλήνη.

Πηγή: Newsweek

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.