ΚΟΣΜΟΣ

Μπιλ Γκέιτς: Πότε θα ξαναζήσουμε κανονικά μετά το τέλος της πανδημίας – Οι 2 μεγάλες αλλαγές

Μπιλ Γκέιτς: Πότε θα ξαναζήσουμε κανονικά μετά το τέλος της πανδημίας – Οι 2 μεγάλες αλλαγές

Σε δύο ταχύτητες η επιστροφή στην κανονικότητα, σύμφωνα με τον μεγιστάνα – Πότε βλέπει «φως στο τούνελ» για τις πλούσιες και πότε για τις φτωχότερες χώρες – Ανατροπές σε εργασιακά και αγορά real estate.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας και φιλάνθρωπος που παρακολουθεί από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας και τις πυρετώδεις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων έχει τη δική του θεωρία για το πότε θα μπορέσει η ανθρωπότητα να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Αυτό, όπως υποστηρίζει, δεν θα γίνει αμέσως με τη λήξη της πανδημίας. Την επιστροφή στην κανονικότητα ο Μπιλ Γκέιτς την τοποθετεί κάποια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μιλώντας στους Hindustan Times, ο συνιδρυτής του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει επαρκής κάλυψη από τα εμβόλια μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022που ουσιαστικά θα φέρει και το τέλος της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό.

Ερωτηθείς αν θα έχει επιλυθεί μέχρι τα μέσα του 2021 το πρόβλημα διάθεσης των εμβολίων, ο Γκέιτς απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι πιστεύει ότι θα εγκριθούν κι άλλα εμβόλια και ότι θα είναι περισσότερο θέμα logistics να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια.

Νομίζω ότι θα συγκεντρώσουμε τα χρήματα και ότι θα έχουμε την παρασκευαστική ικανότητα, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε σε εμβόλια τις πλούσιες χώρες το 2021 και τον υπόλοιπο πλανήτη συνολικά κατά το α’ μισό του 2022, ώστε να συντελεστεί ουσιαστικά και το τέλος της πανδημίας».

Το ίδρυμα Gates αποτελεί μέρος της «Gavi, της Συμμαχίας Εμβολίων», μιας παγκόσμιας σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που στοχεύει στην αύξηση της πρόσβασης στον εμβολιασμό για τις φτωχές χώρες.

Έχει αναπτύξει το πρόγραμμα Covax σύμφωνα με το οποίο όλες οι συμμετέχουσες χώρες, ανεξάρτητα από τα επίπεδα εισοδήματος, θα έχουν ίση πρόσβαση στα εμβόλια μόλις αυτά αναπτυχθούν.

Ο αρχικός στόχος του προγράμματος Covax είναι να υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2021 – αρκετές για τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου και των ευάλωτων ατόμων καθώς και των εργαζομένων πρώτης γραμμής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε αυτές τις χώρες.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μια αίσθηση κανονικότητας έως τα τέλη του 2021 με το πλήρες άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων, ο συνιδρυτής της Microsoft δήλωσε ότι «οι πλούσιες χώρες θα έχουν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη από άλλες χώρες. Έτσι, οι πλούσιες χώρες θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό».

Οι 2 μεγάλες αλλαγές στον κόσμο μετά την πανδημία

Μετά το τέλος του εφιάλτη του κορωμνοϊού, θα υπάρξουν οι 2 μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, όπως προβλέπει ο Γκέιτς, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά ότι κάποια πράγματα δε θα είναι πια ίδια.

Ένα από τα επίπεδα που όλοι συνηγορούν ότι θα είναι ριζικά διαφορετικό με την προ covid εποχή είναι το εργασιακό, συμπεραίνοντας ότι ητηλεργασία ήρθε για να μείνει σε ένα σημαντικό ποσοστό. Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος είχε προβλέψει την πανδημία προ πενταετίας και τώρα αναλύει διέξοδικά τις επιπτώσεις της, θα «κοπούν» πάνω από το 30% των ημερών που ο κόσμος πήγαινε στο γραφείο προ του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας ο οποίος προέβλεψε εμβόλια και ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στο 2021 και οριστικό τέλος της το 2022, είναι ένας από εκείνους που προβλέπουν συνέχιση της τηλεργασίας και δουλειάς γραφείου με κυκλιόμενο ωράριο, καθώς και περιορισμό των επαγγελματικών ταξιδιών κατά περίπου 30% – 50%.

Η μεγάλη επίπτωση που θα επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη θα αφορά το real estate και την πλήρη αλλαγή των συσχετισμών στις τιμές των ενοικίων. Εταιρείες – κολοσσοί θα αποσυρθούν από μεγάλα κτίρια, δομές και γραφεία (νοικιάζοντας μικρότερα), οι τιμές των οποίων αναμένεται να πέσουν δραματικά. Επιπλέον εκτιμάται ότι οι περιοχές του κέντρου των πόλεων θα γίνουν λιγότερο προτιμητέες για ιδιώτες ενοικιαστές, όπου έως τώρα οι εργαζόμενοι – ακόμη και οι πιο καλοπληρωμένοι – ξοδεύουν τεράστια ποσά για ενοίκια.

Όταν δεν θα χρειάζεται η καθημερινή τους παρουσία στο γραφείο, η κατοικία σε τόσο ακριβά διαμερίσματα θα γίνει λιγότερο ελκυστική και ένα μεγαλύτερο σπίτι έξω από το κέντρο θα είναι πολύ πιο ελκυστική επιλογή.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι τιμές ενοικίων στο κέντρο των πόλεων θα μειωθούν κατακόρυφακαι θα ανατείλει μια λογική εξισορρόπησής τους.

Εκτός από τις δυο σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, ο Μπιλ Γκέιτς βλέπει ότι η κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας λόγω κορωνοϊού και η πρωτοφανής χρηματοδότηση της έρευνας μας έδωσαν εργαλεία που θα μπορούν να ελέγξουν άμεσα μια ενδεχόμενη νέα πανδημία που μπορεί να ξαναζήσει ο πλανήτης, σίγουρα όμως δεν θα είναι το ίδιο φονική όσο ο Covid, λόγω των εργαλείων και της έρευνας που θα έχει αναπτυχθεί.
newmoney.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.