ΚΟΣΜΟΣ

Morgan Stanley: Έρχεται χρεοκοπία της Ρωσίας στις 15 Απριλίου

Morgan Stanley: Έρχεται χρεοκοπία της Ρωσίας στις 15 Απριλίου

Οι πιθανότητες η Ρωσία να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του εξωτερικού της χρέους μειώνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν, η ύφεση στη χώρα πλησιάζει και διάφοροι περιορισμοί πληρωμών συσσωρεύονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

«Βλέπουμε τη χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε σε ανάλυσή του ο Simon Waever, παγκόσμιος επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της Morgan Stanley στις αναδυόμενες αγορές. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, ο Waever βλέπει πως θα επέλθει μια κατάσταση όπως αυτή στη Βενεζουέλα.

Η χρεοκοπία μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα, σύμφωνα με τον Waever και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου, ημερομηνία που θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές κουπονιών που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση σε ομόλογα σε δολάρια που λήγουν το 2023 και το 2043.

Η ενδεικτική τιμολόγηση δείχνει ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα ομόλογα του 2023 σε περίπου 0,29 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg, αν και δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές σε αυτό το επίπεδο. Τις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, το χρέος διαπραγματευόταν πάνω από την ονομαστική αξία.

Αν και είναι σπάνιο το κρατικό χρέος να πέφτει σε μονοψήφια νούμερα, η Morgan Stanley ανέφερε ότι τα ομόλογα της Ρωσίας «θα μπορούσαν να πλησιάσουν». Ο Λίβανος και η Βενεζουέλα είναι τα μόνα πρόσφατα παραδείγματα χρέους μιας χώρας που διολίσθησε τόσο χαμηλά.

Να σημειωθεί πως η JPMorgan Chase & Co. ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τα ρωσικά ομόλογα από όλους τους σημαντικούς δείκτες σταθερού εισοδήματος, απομονώνοντας περαιτέρω τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας από τους παγκόσμιους επενδυτές. Τα ομόλογα της Βενεζουέλας σε δολάριο αφαιρέθηκαν επίσης από τους δείκτες αναφοράς της τράπεζας το 2019, αφού οι κυρώσεις περιόρισαν τις συναλλαγές.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.