ΤΟΠΙΚΑ

Μόνος του «παλεύει»ο Κουκάς και άφαντοι οι υπόλοιποι σε μια κρίσιμη μέρα για το νησί

Μόνος του «παλεύει»ο Κουκάς και άφαντοι οι υπόλοιποι σε μια κρίσιμη μέρα για το νησί
Όλα όσα είπε στην συνάντηση με τους αρχαιολόγους στο Γρυπάρειο ο Κωνσταντίνος Κουκάς

Άφαντοι τόσο ο Χρήστος Βερώνης όσο και ο Νίκος Γκέλος από την σημερινή συνάντηση στο Γρυπάρειο με το κλιμάκιο των αρχαιολόγων.

Μόνος του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς που με τους συνεργάτες του πήρε ξανά στην πλάτη  του χωρίς καμία συμπαράσταση από τους λαλίστατους κατά τα άλλα Γκέλο και Βερώνη για τα θέματα του νησιού.

Ειδικά για τον Χρήστο Βερώνη που για είκοσι χρόνια υπήρξε δήμαρχος στο νησί και που επι δημαρχίας του υπήρχαν ζητήματα στο νησί η απουσία του σήμερα από την συνάντηση και το γεγονός ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να στείλει έναν από τους συνεργάτες του είναι ένα τεράστιο ανφερ στους πολίτες της Μυκόνου.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία Κουκά στο Γρυπάρειο στην συνάντηση με τους αρχαιολόγους.


«Καταρχήν
, θέλω να επαναλάβω γι’ άλλη μία φορά, τόσο την καταδίκη της Δημοτικής Αρχής αλλά και του συνόλου της τοπικής μας κοινωνίας απέναντι στην αποτρόπαια επίθεση στον ….

Δεύτερον, να επισημάνω ότι με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του νησιού έχουμε μία ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων.

Με την ευκαιρία όμως αυτή και με αφορμή τα όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες θα μου επιτρέψετε να επισημάνω και να καταδείξω μία σειρά από γεγονότα.

Η Μύκονος τις τελευταίες δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια, εν μέσω αλλεπάλληλων εγχώριων και διεθνών κρίσεων, αποτελεί σταθερά έναν κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό με σημαντική συνεισφορά στη διεθνή προβολή της χώρας και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Όπως όλοι κατανοούν, αυτή η ανάπτυξη σε καιρό εγχώριας κρίσης οδήγησε συγκεκριμένες ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων να έρθουν και να επενδύσουν στο νησί.

Με δεδομένη την ξεκάθαρη και οριοθετημένη ύπαρξη αρμοδιοτήτων, η τοπική μας κοινωνία διεκδίκησε σταθερά την ενίσχυση των σχετικών ελεγκτικών μηχανισμών με το απαραίτητο προσωπικό.

Να υπενθυμίσω ότι το 2018 αναγκάστηκα ως Δήμαρχος να καταθέσω μήνυση στον τότε αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και στον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως, γιατί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του δημοτικού συμβουλίου για τη στελέχωση του αστυνομικού τμήματος δεν έκαναν τίποτα.

Επίσης, να θυμίσω ότι το 2017 συνταξιοδοτήθηκαν όλοι οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας Μυκόνου,εκτός από έναν που και εκείνος παραπέμφθηκε σε πειθαρχικό, και έμεινε η πολεοδομία χωρίς προσωπικό. Με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών, η Πολεοδομία μεταφέρθηκε στη Σύρο. Άρα εγώ δεν είμαι η προϊστάμενη αρχή της Πολεοδομίας, οι υπάλληλοι έρχονται από τη Σύρο, οι άδειες κατατίθενται στη Σύρο. Αν θέλω να γίνει μια παρέμβαση πρέπει να πάρω τηλέφωνο την αρμόδια υπάλληλο στη Σύρο και να της πω όταν έρθει το κλιμάκιο στη Μύκονο, έρχεται μια δυο φορές τον μήνα, να ελέγξει συγκεκριμένες καταστάσεις που έχουμε εντοπίσει. Οι υπάλληλοι δεν αναφέρονται σε εμένα. Και φυσικά τα έσοδα από τις νέες οικοδομικές άδειες και από τα πρόστιμα πάνε στο δήμο Σύρου.

Όπως γνωρίζετε, η Πολεοδομία ήταν ανέκαθεν στη Σύρο, την έφεραν εδώ με τον Καλλικράτη, μετά το 2017 όμως που ξέμεινε από προσωπικό επέστρεψαν όλες οι αρμοδιότητες στη Σύρο. Ήταν μια αναγκαία λύση για να γίνονται οι έλεγχοι.

Άρα:

Ο Δήμος Μυκόνου και η τοπική μας κοινωνία επιζητεί διαχρονικά και σταθερά την εφαρμογή των νόμων και το κυριότερο την απόλυτη πλήρωση των θέσεων όλων των φορέων που ασκούν ελεγκτικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό:

Έχει διεκδικήσει και στηρίξει την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Έχει διεκδικήσει και στηρίξει τη δημιουργία Υποδιεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ.
Έχει ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, αλλά και κατά επιμέρους περιπτώσεις.
Έχει διεκδικήσει το δικαίωμα της προστασίας των παραλιών.
Έχει στηρίξει με κάθε τρόπο τις Υπηρεσίες Πολεοδομίας και Αρχαιολογίας.

Επίσης διεκδικούμε:

Να στελεχωθεί με προσωπικό και να λειτουργήσει Πολεοδομικό Γραφείο και στη Μύκονο, αλλά και έως τότε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του προσωπικού της Πολεοδομίας στη Σύρο που είναι αρμόδια τα τελευταία χρόνια για τη Μύκονο και μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες ελέγχους. Επιπλέον να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με προσωπικό η Ελληνική Αστυνομία που είναι η πλέον αρμόδια ως ελεγκτικός μηχανισμός.
Να αποκτήσει προσωπικό η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων που στο αίτημά μας για εκτεταμένο έλεγχο των παραλιών δήλωσε εγγράφως το προηγούμενο καλοκαίρι ότι διαθέτει μόνο έναν υπάλληλο.
Εάν χρειάζεται απαγόρευση δόμησης μέχρι να ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο αυτή να μην εξαντλείται στην οικία των Μυκονιατών, αλλά να επεκταθεί και στις οικοδομικές άδειες μεγάλων τουριστικών υποδοχέων που προβλέπονται από ΕΣΧΑΣΕ.

Και τώρα θα ήθελα να πω κάτι το οποίο αφορά μόνο τις Μυκονιάτισσες και του Μυκονιάτες.

Η δική μας σταθερή θέση ήταν και είναι υπέρ της νομιμότητας.

Η δική μας σταθερή θέση ήταν και είναι υπέρ του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για το νησί μας.

Ένα ενδιαφέρον όμως που πρέπει να εκφράζεται διαχρονικά και πρέπει, πριν και πέρα από όλα, να εκφραστεί με ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών, αλλά και χρηματοδότηση αναλογική με τις πραγματικές μας ανάγκες.

Δεν μπορεί ένα νησί που φιλοξενεί σε μία τουριστική περίοδο 1,5 με 2 εκατομμύρια επισκέπτες να χρηματοδοτείται με βάση τον μόνιμο πληθυσμό.

Επίσης η Μύκονος δεν φοβήθηκε ποτέ. Κάθε άλλο, επιζητούσε και τη διαφάνεια και τη σύγκριση.

Μην ξεχνάμε ότι εμείς ανταποκρινόμαστε και ξεχωρίζουμε σε όλο τον κόσμο για τον επαγγελματισμό μας και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Άρα, ναι στην νομιμότητα, ναι στο ενδιαφέρον της Πολιτείας, πάντα όμως με σεβασμό σε όσα έχει προσφέρει το νησί μας στη χώρα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.