ΤΟΠΙΚΑ

Μητσοτάκης: Καταργούνται τα sms από τη Δευτέρα 4 Μαΐου – Διαβάστε όλο το διάγγελμα

Μητσοτάκης: Καταργούνται τα sms από τη Δευτέρα 4 Μαΐου – Διαβάστε όλο το διάγγελμα

Στις 11 Μαϊου η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία, από τις 18 τα γυμνάσια και τα λύκεια – Ενδέχεται να ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά την 1η Ιουνίου – Η εστίαση ανεβάζει ρολά την 1η Ιουνίου και ανοίξουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας – Από την Δευτέρα ανοίγουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία – «Στην πρώτη φάση στόχος ήταν να σώσουμε ζωές – τα μέτρα πέτυχαν», είπε ο πρωθυπουργός – Διαβάστε αναλυτικά τα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου αρχίζει να υλοποιείται η δεύτερη φάση του κυβερνητικού σχεδίου για να μείνουμε ασφαλείς από τον κορωνοϊό. Το περίγραμμα του σχεδίου ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα πέτυχαν, αλλά το αποτέλεσμα είναι εύθραυστο γι’ αυτό αίρονται μεν περιορισμοί, αλλά θα πρέπει να μείνουμε ασφαλείς. Τη Δευτέρα έρχεται το πρώτο κύμα άρσης περιορισμών. Ανοίγουν καταστήματα και καταργούνται τα sms και οι άδειες για τις μετακινήσεις. Την ίδια ημέρα ανοίγουν οι εκκλησίες για την ατομική λατρεία και στις 17 οι ναοί θα λειτουργήσουν για τους πιστούς. Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ οι συμμαθητές τους των άλλων δύο λυκειακών τάξεων και των γυμνασίων θα ακολουθήσουν μία εβδομάδα αργότερα.

Διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη

Το μήνυμά του προς τους πολίτες για το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων έχει ως εξής:

Συμπολίτες μου,

Εδώ και μήνες η πατρίδα μας, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, δίνει μια μάχη με έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό. Πήραμε μέτρα πρωτοφανή για να περιορίσουμε την εξάπλωσή του. Αποδεχτήκαμε, ως κοινωνία, την ανάγκη να παραλύσει η οικονομική δραστηριότητα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Μείναμε μακριά από ανθρώπους που αγαπάμε για να τους προστατεύσουμε. Δεν πήγαμε στις εκκλησίες μας. Και μείναμε στο σπίτι, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών. Επιδείξαμε, επιδείξατε, πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Έτσι, η ατομική στάση έγινε συλλογική επιτυχία. Και οι δεσμοί Πολιτείας και πολιτών πλαισιώθηκαν από μεταρρυθμίσεις που άλλοτε έμοιαζαν μακρινές ή και αδύνατες: Ψηφιακή δημόσια Διοίκηση που εξυπηρετεί γρήγορα, απλά και εύκολα. Εργασία και Εκπαίδευση από απόσταση. Ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και μια Πολιτική Προστασία που απέδειξε ότι μπορεί να βρεθεί δίπλα μας σε κάθε ανάγκη. Όλα αυτά δεν ήταν προϊόν τύχης, αλλά σκληρής δουλειάς. Οι μεγάλες επιτυχίες οφείλονται στους πολλούς μικρούς ήρωες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ευθύνης. Και οι ήρωες αυτοί είναι ο καθένας και η καθεμία σας. Σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, μπορούμε πια να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν. Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: Εδώ και μέρες, τα νέα κρούσματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Πιο σημαντική, όμως, είναι η σταθερή μείωση των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία. Όπως και η υποχώρηση του αριθμού των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δείτε live: Το διάγγελμα Μητσοτάκη και οι ανακοινώσεις των υπουργών για τα μέτρα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.