ΤΟΠΙΚΑ

Μαγνήτης για τους Αμερικανούς τα πολυτελή ακίνητα – Τι συμβαίνει σε Μύκονο & Costa Navarino

Μαγνήτης για τους Αμερικανούς τα πολυτελή ακίνητα – Τι συμβαίνει σε Μύκονο & Costa Navarino

Οι Αμερικανοί πέρασαν στην πρώτη θέση των αγοραστών, ρίχνοντας τη Βρετανία στη δεύτερη.

Οι Αμερικανοί επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα εν Ελλάδι ακίνητα πολυτελείας, ακόμα κι εν μέσω κρίσης που έχει δημιουργήσει η αρνητική οικονομική συγκυρία.

Ωστόσο, «ο υψηλός πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, η πρόβλεψη ύφεσης στο 2023, οι μεγάλες διορθώσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, η αύξηση των επιτοκίων της FED είναι μερικοί από τους λόγους της μικρής μείωσης της ζήτησης», όπως εξηγεί ο Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty στο mononews.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο mononews, η Greece Sotheby’s International Realty, τον φετινό Μάιο το εκδηλωμένο ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατά 13,6% σε σύγκριση με τον περσινό, ενώ μόνο το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου φέρεται να επηρεάστηκε από την αστάθεια του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.

Όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα, το γεγονός ότι οι ελληνικές βίλες έχουν γίνει περιζήτητες φάνηκε από τις αρχές του χρόνου, αφού τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο το ενδιαφέρον που μεταφράστηκε σε εντολές αγοράς αυξήθηκε κατά 41,5% και 19,4% αντίστοιχα.

Αμερικανοί στη θέση των Βρετανών

Την ανατροπή όσον αφορά στην «προέλευση» του ενδιαφέροντος κάνει φέτος η αμερικανική αγορά, παίρνοντας τη θέση των Βρετανών επενδυτών. Ο λόγος είναι η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου με το ευρώ και παρά το γεγονός ότι οι «Βρετανοί ενδιαφέρονται παραδοσιακά για το ελληνικό real estate εδώ και δεκαετίες», όπως εξηγεί ο κ. Σαββαΐδης.

Μιλώντας με αριθμούς, το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ αυξήθηκε το πρώτο πεντάμηνο κατά 73,3%, ενώ η ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 11,4%. Στο ρυθμό της Αμερικής κινήθηκε και ο Καναδάς, με τη ζήτηση – η οποία κατά το σύνηθες καταλήγει σε πωλήσεις – να αυξάνεται έως τον Μάιο κατά 42,7%, ενώ το ενδιαφέρον των Ισραηλινών τονώθηκε κατά 83,3%.

«Πρόκειται για ένα αγοραστικό κοινό, το οποίο έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την εξοικείωση με την αγορά ακινήτων, καθώς διαθέτει κατά μέσο όρο πέντε εξοχικές κατοικίες σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στη λίστα των προορισμών “must”. Αυτές οι αγορές είναι αγορές προσωπικού lifestyle, με έντονο συναισθηματικό πρόσημο και λιγότερο επενδυτικές επιλογές. Όταν μιλάμε για αγορές άνω των 5 εκατομμυρίων, δεν διατίθενται προς ενοικίαση από τους νέους ιδιοκτήτες». Στο παιχνίδι των trophy assets μπήκε την τελευταία διετία δυναμικά το ελληνικό αγοραστικό κοινό. «Υπάρχουν περιοχές που προτιμώνται κυρίως από Έλληνες, όπως το Πόρτο Χέλι».

«Η δυναμική που καταγράφει η ελληνική αγορά πολυτελών ακινήτων παραμένει έντονη, ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά μετά το ράλι της πανδημίας τους τελευταίους δύο μήνες καταγράφεται ελαφριά κάμψη της ζήτησης για πολυτελείς κατοικίες παγκοσμίως», διευκρινίζει ο κ. Σαββαΐδης.

Στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες έχει εκδηλωθεί μειωμένο ενδιαφέρον περιλαμβάνεται η Ελβετία (-35,3%), η Γερμανία (-39,1%), η Γαλλία (-18,8%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (-9%) και το Βέλγιο (-18,2%) και σταθερά προσελκύουν επενδυτές τα high end ακίνητα.

Έως και 10.000 ευρώ πωλείται το τετραγωνικό

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι τιμές καταγράφουν διψήφια αύξηση (της τάξης του 10,3%) τον φετινό Μάιο, καθώς κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 5.200 έως 7.700 ευρώ ανά τετραγωνικό. Χρυσωρυχείο είναι η Μύκονος, με την τιμή του τετραγωνικού να ξεκινά από 7.100 και να φτάνει έως 10.560 ευρώ, αυξημένη κατά 7,4%.

Στην Κρήτη, στο κέντρο της Αθήνας και στην Πελοπόννησο έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών. Ειδικά στην περίπτωση της Πελοποννήσου, στο φαινόμενο έχει συμβάλει τα μέγιστα το project του Costa Navarino, όπου οι κατοικίες είναι sold out.

Πηγή: Greece Sotheby’s International Realty (Melora)

Ειδικότερα, στην Πελοπόννησο, τα πολυτελή ακίνητα κοστίζουν από 6.200 έως 9.350 ευρώ ανά τ.μ., ακριβότερα κατά 16,7%, στο κεντρικό Αιγαίο από 5.200 έως 7.800, τιμή αυξημένη κατά 16%, στην Κρήτη από 5.000 έως 7.500 (21% αυξημένη τιμή), στα Δωδεκάνησα από 3.600 έως 5.400 (αύξηση τιμής 2,30%), ενώ διαχρονικά υψηλά τιμημένα είναι τα high end ακίνητα στο Ιόνιο, καθώς οι τιμές ξεκινούν από 5.000 και αγγίζουν τα 7.600 ευρώ το τετραγωνικό, αφού τον Μάιο αυξήθηκαν 5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, τα πολυτελή ακίνητα του κέντρου πωλούνται έναντι 5.100 έως 7.700 ευρώ το τ.μ. (+10,40%), στα νότια προάστια από 6.000 έως 8.900 ευρώ/τ.μ., τιμή αυξημένη κατά 10,6%, ενώ στα βόρεια οι τιμές ξεκινούν από 2.950 και φτάνουν τα 5.950 ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε άνοδο της τάξης του 8,9% σε ετήσια βάση.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.