ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σκωτσέζικη θεραπεία είναι «ως και 20 φορές πιο αποτελεσματική» από άλλες παρόμοιες

Κορωνοϊός: Σκωτσέζικη θεραπεία είναι «ως και 20 φορές πιο αποτελεσματική» από άλλες παρόμοιες
Το φάρμακο χορηγείται με νεφελοποιητή και εστιάζει στην πρόληψη του Covid-19

Νέο φάρμακο από τη Σκωτία φέρεται «έως και είκοσι φορές πιο αποτελεσματικό κατά του Covid» σε σχέση με παρόμοιες υπάρχουσες θεραπείες.

 

Η σκωτσέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας ILC Therapeutics δήλωσε ότι το προϊόν συνθετικής ιντερφερόνης είναι έως και είκοσι φορές πιο αποτελεσματικό στο εργαστήριο για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 από άλλα αντίστοιχα φάρμακα.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Newhouse, North Lanarkshire, χαιρέτισε τα πρόσφατα αποτελέσματα των δοκιμών για τη μοναδική συνθετική ιντερφερόνη που ονομάζεται Alfacyte.

 

Τα τεστ έδειξαν ότι το Alfacyte είναι 15 έως 20 φορές πιο αποτελεσματικό απέναντι στον ιό SARS-CoV-2 σε κυτταρική καλλιέργεια από ό,τι οι διαθέσιμες στο εμπόριο ιντερφερόνες όπως η Ιντερφερόνη άλφα 2 και η Ιντερφερόνη βήτα 1α.

Η νόσος COVID-19 επιβραδύνει την έμφυτη απόκριση ιντερφερόνης του σώματος σε ιογενείς λοιμώξεις και ο Alfacyte έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της απόκρισης και στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ανεξάρτητη έρευνα στο Πανεπιστήμιο του St Andrews με επικεφαλής τη δρ Catherine Adamson, ειδική σε ιογενείς νόσους, έδειξε την ανώτερη αποτελεσματικότητα του Alfacyte έναντι του SARS-CoV-2 σε εργαστηριακές δοκιμές.

Το Alfacyte είναι ένα συνθετικό μόριο που βασίζεται στις ανθρώπινες άλφα ιντερφερόνες και εφευρέθηκε από τον καθηγητή William Stimson, ιδρυτή και επικεφαλής επιστημονικό στέλεχος της ILC Therapeutics.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ILC Therapeutics δρ. Alan Walker χαιρέτισε τα αποτελέσματα ως σημαντική εξέλιξη στον αγώνα κατά του COVID-19.

«Αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι ζωτικής σημασίας για να εξημερώσουμε τον COVID-19. Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα αντιπροσωπεύει ένα ανοσολογικό «τοίχωμα» κατά της ιογενούς λοίμωξης» επισήμανε.

«Εάν μπορούμε να κρατήσουμε τον ιό σε αυτό το” τείχος “αρκετό καιρό για να ετοιμαστεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για μάχη, τότε ο COVID δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και να προκαλέσει συστημική βλάβη»

Οι άλφα ιντερφερόνες είναι μια οικογένεια 12 φυσικών πρωτεϊνών που παράγει ο άνθρωπος. Μέχρι στιγμής μόνο ένας υπότυπος χρησιμοποιείται θεραπευτικά, το Interferon Alpha 2.

Ο καθηγητής Stimson έχει περάσει δύο δεκαετίες μελετώντας όλους τους υποτύπους και την αποτελεσματικότητά τους ως ανοσορυθμιστές και αντιιικά, όχι μόνο για το COVID-19 αλλά και για άλλες ασθένειες που βασίζονται σε κορωνοϊούς, όπως ο SARS ή ο MERS.

Το έργο του τον οδήγησε να κατασκευάσει ένα μία νέα πατενταρισμένη συνθετική άλφα ιντερφερόνη, που ονομάζεται Alfacyte, με βάση τους πιο αποτελεσματικούς και ισχυρούς υπότυπους.

Ο καθηγητής Stimson ανέφερε σχετικά: «Ο COVID-19 και άλλοι κορωνοϊοί έχουν ξοδέψει πολλή εξελικτική ενέργεια προσπαθώντας να προστατευθούν από την ιντερφερόνη άλφα επειδή η υπέρβαση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος είναι το κύριο μέλημά τους.

«Ο συγχρονισμός είναι το παν και παρέχοντας μια ισχυρή Ιντερφερόνη όπως ο Alfacyte στους αεραγωγούς χρησιμοποιώντας ένα νεφελοποιητή, ελπίζουμε να επιταχύνουμε και να υποστηρίξουμε την έμφυτη ανοσολογική άμυνα και να αποτρέψουμε την εξάπλωση και την επιδείνωση των ιογενών λοιμώξεων».

Εκτός από την άμεση αντι-ιική δραστηριότητα, ο Alfacyte είναι ένας ισχυρός διεγέρτης των κυττάρων NK (Natural Killer) που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξάπλωση του COVID-19.

Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν το Alfacyte έναν εξαιρετικά υποσχόμενο υποψήφιο φάρμακο για τη θεραπεία COVID-19».

Η δρ Catherine Adamson του Πανεπιστημίου του St. Andrew η οποία επέβλεψε τις δοκιμές, σημείωσε πως πρόκειται για μια εξαιρετικά συναρπαστική εξέλιξη. Αποδεικνύει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στη βιοδραστικότητα των υποτύπων ιντερφερόνης έναντι των κορωνοϊών.

«Αυτές οι διαφορές μπορεί να έχουν σημαντικές θεραπευτικές επιπτώσεις για τον COVID-19» σημείωσε.

Η ILC Therapeutics βρίσκεται στη διαδικασία διεξαγωγής περαιτέρω δοκιμών του Alfacyte και ελπίζει να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές μέχρι το επόμενο έτος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.