ΤΟΠΙΚΑ

«Ήλθε η ώρα, όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν»

«Ήλθε η ώρα, όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν»
Επιστολή με την  οποία εκφράζουν την ανησυχία και τους προβληματισμούς τους εξέδωσαν τα μέλη του Σωματείου  Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου  για την σαιζόν που ξεκινάει.
Η σχετική επιστολή
Σε πολύ λίγες εβδομάδες ξεκινά η τουριστική σεζόν και η Μύκονος, η Μύκονος όλων μας, θα είναι και πάλι στο επίκεντρο και θέλουμε να ελπίζουμε ως τουριστικός πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων και όχι για λάθος λόγους.
Η Αίγλη της Χώρας υποβαθμίζεται χρόνο με τον χρόνο.
Όμως, η Χώρα είναι ο καθρέπτης και η εικόνα της Μυκόνου.
Το Σωματείο μας δεν αναζητά ευθύνες, αλλά λύσεις καταθέτοντας προτάσεις που θα φέρουν προστιθέμενη αξία για τους τουρίστες, για τους κατοίκους και για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούμαστε στην κορωνίδα του νησιού και τελικά σε όλους.
Η φετεινή χρονιά είναι συνέχεια μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς και ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί, αν και τα σημάδια έως τώρα δείχνουν ότι και λόγω της Covid -19 πως οι δυσκολίες θα συνεχιστούν.
«Οι οιωνοί, ου μενετοί».
Γι΄αυτό, τώρα, είναι η ώρα να γίνουν απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενέργειες, να αναληφθούν πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στη Χώρα και οι οποίες θα ωφελήσουν όλο το νησί σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής  δραστηριότητας.
Είμαστε όλοι μάρτυρες μιας κατάστασης γενικευμένης ανομίας και συσσωρευμένων προβλημάτων, που κάνουν τους τουρίστες να αποστρέφουν το πρόσωπο τους από τη Χώρα. Η Χώρα της Μυκόνου είναι και θα πρέπει να είναι η καρδιά του νησιού. Γιατί, εάν πάψει να χτυπά, τότε σύντομα η «γάγγραινα» θα μεταφερθεί και στις παραλίες και τις άλλες περιοχές.
Χρόνια προβλήματα του νησιού, αλλά και δικές μας παραλείψεις έχουν οδηγήσει πολλούς από τους επιχειρηματίες της Χώρας Μυκόνου σε απόγνωση.
Το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου έχει θέσει εγκαίρως στη δημόσια διαβούλευση τις θέσεις και τις προτάσεις του με στόχο να αφυπνιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Πολιτεία, συναρμόδια υπουργεία, Δήμος, επαγγελματίες σε όλη τη Μύκονο. Ακόμη, όμως, δεν έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις και δυστυχώς είμαστε στο «και…πέντε».
Οι θέσεις μας για την COVID -19 και την υγιεινομική ασφάλεια.
Οι περιορισμοί στο ωράριο και τη λειτουργία των επιχειρήσεων
Κατ΄ αρχάς, θεωρούμε αδιανόητο να επαναληφθούν τα λάθη της περυσινής σεζόν με τον περιορισμό του ωραρίου στις 12 το βράδυ που ουσιαστικά αποτέλεσε ταφόπλακα για τα καταστήματα εστίασης του παραδοσιακού οικισμού.
Η υλοποίηση αυτής της απόφασης  αύξησε αντί να μειώσει τον υγειονομικό κίνδυνο – πολύ χειρότερο από αυτόν της οργανωμένης και με κανόνες διασκέδαση- ωθώντας, μαζικά, τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες και εργαζόμενους στα στενά του παραδοσιακού οικισμού και εν συνεχεία στα παράνομα πάρτυ σε βίλλες και παραλίες
Προτάσεις για θωράκιση της υγείας
Θεωρούμε απαραίτητη και αναγκαία την επιδότηση από το κράτος την αγορά συσκευών απολύμανσης του αέρα, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε νοσοκομειακούς χώρους, έτσι ώστε να επιτραπεί το ταχύτερο δυνατό η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στη Χώρα.
Προτείνουμε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των κατοίκων και εργαζομένων στο νησί καθώς και την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την τυχόν διακομιδή των ασθενών σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Προτάσεις για το πράσινο διαβατήριο
 Προτείνουμε το «πράσινο διαβατήριο» να αποτελεί και διαβατήριο για την εστίαση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ώστε να μειωθούν οι περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που ουσιαστικά καθιστούν μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις μας.
Οι κάτωθι 3 κατηγορίες
– Εμβολιασμένοι
– Με αντισώματα από προηγούμενη νόσηση (το χρονικό όριο του πιστοποιητικού να καθοριστεί από τους αρμόδιους επιστήμονες)
– Με αρνητικό rapid ή PCR test (το χρονικό όριο του πιστοποιητικού να καθοριστεί από τους αρμόδιους επιστήμονες)
να γίνονται δεκτοί στα καταστήματα ώστε και όλοι να εξετάζονται συχνά αλλά και να αυξηθεί το όριο των εισερχομένων στα καταστήματα.
Τα χρόνια προβλήματα και οι προτάσεις μας
Τα χρόνια προβλήματα έχουν τεθεί από το Σωματείο μας κατ΄ επανάληψη.
Πρόσβαση στη Χώρα
Πρωτίστως, το θέμα της Πρόσβασης στη Χώρα και της επαναχωροθέτησης χώρων για πάρκινγκ.
Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένας δακτύλιος πεζών και ελεγχόμενης κίνησης οχημάτων τα οποία θα μεταφέρουν τους τουρίστες από τα πάρκινγκ. Το καθορισμένο ωράριο διέλευσης των οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων να τηρείται απαρέγκλιτα χωρίς εξαιρέσεις και   στο πλαίσιο θα πρέπει να εξεταστεί και η πεζοδρόμηση της Φαμπρικας . Γενικά χρειαζόμαστε ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη που να διευκολύνει την πρόσβαση στον παραδοσιακό οικισμό.
Είναι μια σημαντική παρέμβαση για την οποία απαιτείται η άμεση εμπλοκή του Δήμου και θα φέρει πολλαπλά οφέλη σε όλες τις επιχειρήσεις της Χώρας.
Συνδυαστικά, με την καθαριότητα του παραδοσιακού οικισμού και την αντιμετώπιση του παρεμπορίου  η Χώρα θα αρχίσει να αλλάζει πρόσωπο.
Ο κ. Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν άμεσα να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση για το πάρκινγκ, την καθαριότητα και το παρεμπόριο.
Τα πάρτυ και η ανομία
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εγκατέστησε μια ειδική δύναμη για την πάταξη φαινομένων ανομίας και ενίσχυσης της ασφάλειας των επισκεπτών αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.
Τα πάρτυ στις παράνομες βίλες – με εκατομμύρια φοροδιαφυγή και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα και παράνομες πράξεις και δράσεις – δεν αντιμετωπίστηκαν και χρειάζεται ισχυρότερη βούληση σε συνδυασμό με τεχνολογικά μέσα για να παταχθούν. Είναι αυτονόητο ότι εκτός των διοργανωτών –που πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστούν ή παρουσιάζονται «αχυράνθρωποι»- ευθύνες και αυστηρά πρόστιμα πρέπει να αποδίδονται και στους ιδιοκτήτες των κατοικιών.
Οι αυθαιρεσίες – όλων των ειδών- των Ελεγκτικών Μηχανισμών μπορούν και πρέπει  αποτελέσουν για τις υπηρεσίες Εσωτερικών Υποθέσεων των συναρμόδιων υπουργείων και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, βασική προτεραιότητα.
Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο , με συνεννόηση και όχι κατ’ ανάγκην με κατασταλτικά μέσα , πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για το ωράριο λειτουργίας των παραλιών, της μουσικής και των πάρτυ που οργανώνονται νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και αδιαφορώντας για το νομοθετικό πλαίσιο.
Το τουριστικό προϊόν
Το υπουργείο Τουρισμού οφείλει να συνδράμει τον Δήμο στην προβολή του Νησιού, του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, του Αρχαιολογικού χώρου της Δήλου και να στοχεύσουν από κοινού στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Η αξιοποίηση της περιοχής των «Ανεμόμυλων» για πολιτιστικά events θα αναβαθμίσει περαιτέρω την εικόνα και το τουριστικό προϊόν στον παραδοσιακό οικισμό και τη Χώρα.
Η Μύκονος και ο παραδοσιακός οικισμός πρέπει να προστατευθούν από τις συκοφαντίες – που πολλές φορές προέρχονται και εκ των έσω, λόγω ανταγωνιστικών συμφερόντων.
Ήλθε η ώρα, όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν.
Οι επαγγελματίες της Χώρας θέλουμε να γίνουν όλα καλύτερα σε όλο το νησί.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.