ΕΛΛΑΔΑ

Ή γλιτώνουν τις συντάξεις ή πατούν ακόμα και το κουμπί των εκλογών

Ή γλιτώνουν τις συντάξεις ή πατούν ακόμα και το κουμπί των εκλογών

Της Νίκης Ζορμπά

Από την εφαρμογή ή όχι του μέτρου μείωσης των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου, κρέμεται εν πολλοίς ο πολιτικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου.

Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να γλιτώσει την εφαρμογή του ψηφισθέντος μέτρου, τότε σε Ηρώδου Αττικού και Κουμουνδούρου, εκτιμούν ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να γυρίσουν το δημοσκοπικό παιχνίδι και να κλείσουν την ψαλίδα με τη Ν.Δ.

Στην περίπτωση που τα “στυλώσουν” οι εταίροι ( κυρίως το Βερολίνο και από κοντά και το ΔΝΤ), τότε τα μαντάτα για την Κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντικά και οι δυνατότητες για ορισμό της πολιτικής ατζέντας για την Κυβέρνηση, εξαϋλώνονται.

Τροχάδην Τσακαλώτου- Χουλιαράκη 

Το δίδυμο Τσακαλώτου- Χουλιαράκη έχει ήδη ξεκινήσει το μασάζ σε Θεσμούς , το οποίο θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ευχής έργον θα ήταν για την Κυβέρνηση, το μέτρο να μην περιλαμβάνεται στο σχέδιο προυπολογισμού που θα καταθέσει η Κυβέρνηση στην Βουλή το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες βέβαια, ακόμη και αν αυτό στην πρώτη φάση του σχεδίου προϋπολογισμού, δεν καταστεί δυνατό, μπορεί μετά να “διορθωθεί” με τη συμπερίληψη της μη εφαρμογής του.

Οι τόνοι πάντως στο ΥΠΟΙΚ σχετικά με την διαπραγμάτευση αυτή, διατηρούνται χαμηλοί γιατί κανείς από τους Θεσμούς, ακόμη δηλαδή και οι ευρωπαϊκοί που φέρονται να βλέπουν θετικά τη μη εφαρμογή του μέτρου, δεν επιθυμούν… τυμπανοκρουσίες και εξαλλοσύνες σε δημόσιες δηλώσεις.

Ήδη η Κομισιόν έχει στείλει δις αυστηρό μήνυμα πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται, ακόμη και αν στο παρασκήνιο των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, δεν θεωρούν απαγορευτικό το “ξήλωμα” του εν λόγω μέτρου.

Λάθος κινήσεις τακτικής ωστόσο, όπως αυτή που έγινε την Παρασκευή με ένα  δημοσίευμα του ΑΠΕ το οποίο παιάνιζε δήθεν συμφωνία με τους Θεσμούς στο πεδίο των συντάξεων, προκαλεί εκνευρισμό στους πιστωτές και …απελπισία στο υπουργείο Οικονομικών που έτρεχε να το “μαζέψει”, διαψεύδοντας ηχηρά το σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Οργανώνονται

Την εβδομάδα αυτή αρχίζουν να οργανώνονται και στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη ως νέου γραμματέα του κόμματος, περιμένοντας ταυτόχρονα και τις υπό επεξεργασία νέες σφυγμομετρήσεις μετά την ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Τούτων δοθέντων, αναμένεται να συνεδριάσει ( πιθανώς αύριο) η απερχόμενη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δρομολογηθεί και η εκλογή των νέων μελών του Οργάνου.

Σε ό,τι αφορά πάντως την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου“ορκίζονται” ότι ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική μάχη, χρεώνοντας στον πρόεδρο της Ν.Δ, grosso modo, ότι το σχέδιο που ξεδίπλωσε για την διακυβέρνησή του, δεν είναι παρά κολάζ “αντιλαικών” και “νεοφιλελεύθερων” μέτρων.

Από τα Εργασιακά έως το Ασφαλιστικό και την Φορολογία, σε Κυβέρνηση και Κόμμα εκτιμούν, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ αποκάλυψε το σχέδιό του για ενίσχυση του επιχειρηματικού τομέα σε βάρος των κοινωνικά ασθενέστερων.

capital.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.