ΕΛΛΑΔΑ

Η αλήθεια για τις φοροαπαλλαγές Τσίπρα

Η αλήθεια για τις φοροαπαλλαγές Τσίπρα

Τέσσερις παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίαςανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν καταναλωτές, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίες απέχουν πολύ από το να ελαφρύνουν πραγματικά τις παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων από την καταιγίδα επιβαρύνσεων που αντιμετώπισαν στα χρόνια των μνημονίων. Αναλυτικά οι εξαγγελίες και το τι πραγματικά σημαίνουν για τους φορολογούμενους:

– μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση από το 29% που είναι σήμερα στο 25% σε βάθος τετραετίας αρχής γενομένης από το 2019. Η εξαγγελία παραπέμπει σε μείωση κατά μία μονάδα ανά έτος, δηλαδή σε 28% για τη χρήση 2019, σε 27% για τη χρήση 2020, σε 26% για τη χρήση 2021 και σε 25% για τη χρήση 2022. Το ταμειακό όφελος για τις επιχειρήσεις θα αρχίσει να φαίνεται από το 2020. Για μια επιχείρηση με ετήσια κέρδη 100.000 ευρώ η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά τέσσερις μονάδες συνεπάγεται μια μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος κατά 4.000 ευρώ, δηλαδή θα μειώνεται κατά 1.000 ευρώ ετησίως ο οφειλόμενος φόρος εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο των αντίμετρων για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 προβλέπει την εφάπαξ μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 3 μονάδες, από το 29% στο 26% και αυτή η μείωση θα φαινόταν από το 2021.

– μείωση έως και 50% του ετήσιου ΕΝΦΙΑ για 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με μικρή ακίνητη περιουσία και μεσοσταθμικά κατά 30%. Η υλοποίηση της εξαγγελίας θα γίνει σε δυο ετήσιες δόσεις με την πρώτη δόση από τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2019. Με βάση τα στατιστικά του φόρου οι περίπου 1,2 εκατ, ιδιοκτήτες με την χαμηλότερη ακίνητη περιουσία καταβάλλουν ετησίως κατά μέσο όρο 80-90 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός τους θα μειωθεί τελικά κατά το ήμισυ. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, επίσης, και την αλλαγή της διάρθρωσης του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να προσομοιάζει περισσότερο με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό παραπέμπει σε μεταφορά του φορολογικού βάρους του ΕΝΦΙΑ από τους μικροϊδιοκτήτες σε μεσαίους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων που σηκώνουν ήδη το μεγαλύτερο βάρος αυτού του, κατά γενική ομολογία, ισοπεδωτικού και άδικου φόρου. Υπενθυμίζεται ότι στο πακέτο των αντίμετρων για την μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 προβλέπεται η μείωση κατά 10% του ετήσιου ΕΝΦΙΑ για όσους πληρώνουν έως 700 ευρώ, δηλαδή θα προκύπτει ένα ετήσιο όφελος έως και 70 ευρώ

– μείωση των δυο βασικών συντελεστών ΦΠΑ από την Πρωτοχρονιά του 2021. Ο κανονικός συντελεστής που είναι σήμερα 24% προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 22%. Ο κανονικός συντελεστής επιβάλλεται σε όλες τις υπηρεσίες (πλην των ξενοδοχειακών), τα καταναλωτικά προϊόντα (πλήν ηλεκτρικού ρεύματος και νερού ύδρευσης) και τα μη νωπά τρόφιμα και η μείωση του συνεπάγεται ένα όφελος για τους καταναλωτές μέσω μείωσης των λιανικών τιμών κατά 1,7%. Ο μειωμένος συντελεστής 13% προβλέπεται να μειωθεί στο 12%. Ο μειωμένος συντελεστής επιβάλλεται στα ξενοδοχεία, το νερό ύδρευσης, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα νωπά τρόφιμα και η μείωσή του κατά μια μονάδα συνεπάγεται μείωση των λιανικών τιμών κατά περίπου 0,9%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας έχει μεταφερθεί πολύ μετά το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης με ότι αυτό συνεπάγεται για την πιθανότητα εφαρμογής της

– κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους αγρότες που συμμετέχουν σε αγροτικό συνεταιρισμό, για τους συνεταιρισμούς, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και για τις ανενεργές επιχειρήσεις. Η εξαγγελία για τους αγρότες αφορά κατά κύριο λόγο όσους τηρούν βιβλία Εσόδων- Εξόδων και υπάγονται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Η πλειονότητα των αγροτών υπάγεται σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και απαλλάσσονται ήδη από το τέλος επιτηδεύματος. Για τις ανενεργές επιχειρήσεις η εξαγγελία της απαλλαγής παραπέμπει σε παροχή της δυνατότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και ανενεργές επιχειρήσεις να διατηρούν τα βιβλία τους ακόμη και αν έχουν μηδενικά έσοδα και έξοδα απαλλασσόμενοι ουσιαστικά από την “ποινή” της πληρωμής του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος. Το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες που τηρούν απλογραφικά βιβλία είναι 650 ευρώ, 500 ευρώ αν διαμένουν σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων ενώ για τις επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς είναι 1.000 ευρώ. Ειδικά για τις ΚΟΙΝΣΕΠ προβλέπεται ήδη η απαλλαγή τους από το τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα πέντε έτη από τη σύστασή τους ενώ στη συνέχεια τους επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ το οποίο και θα καταργηθεί με βάση την εξαγγελία του πρωθυπουργού.

Σπύρος Δημητρέλης

capital.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.