ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική τραγωδία: Στους 84 οι νεκροί – Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι

Εθνική τραγωδία: Στους 84 οι νεκροί – Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων στο Μάτι και την γύρω περιοχή.Τραυματίες είναι 164 ενήλικες,οι 10 σε σοβαρή κατάσταση

Στους 84 ανέρχονται οι νεκροί από τη φωτιά, όπως μετέδωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο Βασίλης Σκουρής επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές.
Μαίνεται η πυρκαγιά στα Γεράνια Όρη. Αρχικά, χθες το μεσημέρι οι άνεμοι ήταν σταθερά δυτικοί και κατηύθυναν την φωτιά προς τους Αγίους Θεοδώρους, όμως στη συνέχεια άλλαξαν κατεύθυνση σε ανατολικοί και έκτοτε σπρώχνουν το πύρινο μέτωπο σε δύο κατευθύνσεις, δυτικά και ανατολικά, δηλαδή προς τους οικισμούς των Αγίων Θεοδώρων αλλά και προς το Καβιλάρι και το Αλεποχώρι.
Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και απέχει η φωτιά από κατοικημένα σημεία αρκετά, δόθηκε εντολή για προληπτικούς λόγους να εκκενωθούν τρεις οικισμοί στους Αγίους Θεοδώρους και συγκεκριμένα το Λεοντάρι, τη Νέα Πολιτεία και το Κατσιβίρι, όπως επίσης εκκενώθηκαν οργανωμένα τρία μοναστήρια στην περιοχή και μία παιδική κατασκήνωση στο Αλεποχώρι.
Το δυσάρεστο επίσης είναι ότι η φωτιά μπορεί να έχει μία νοητή απόσταση ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές, όμως βρίσκει παρθένο πευκοδάσος που δυναμώνει το πύρινο μέτωπο.
Από το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή επιχειρούν πλέον και εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.
Οι επίγειες δυνάμεις προσεγγίζουν το σημείο όπου είναι ανθρωπίνως δυνατό, αφού πρόκειται για εξαιρετικά δύσβατο σημείο. Αναφορικά με το χρονικό της καταστροφής εκεί, το πύρινο μέτωπο εκτός από το βουνό, πριν δύο ημέρες εισήλθε σε πέντε οικισμούς της Βόρειας Κινέττας, στην Γαλήνη, στην Μαρούλα, στο Πανόραμα 1, στο Πανόραμα 2 και στο Πανόραμα 3, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια, ενώ η πυρκαγιά πέρασε από τουλάχιστον τέσσερα σημεία κάτω από την Εθνική Οδό και κινήθηκε προς την παραλία, ισοπεδώνοντας και εκεί την περιοχή. Χθες από το πρωί σιγόκαιγε μόνο η κορυφή απ’ όπου ξεκίνησε αρχικά η πυρκαγιά μέχρι που ενισχύθηκε και πάλι ως πύρινο μέτωπο.

Με τις ενισχύσεις που έφτασαν από χθες και από την επαρχία, στο σημείο επιχειρούν πλέον 150 άντρες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Η περιοχή ενισχύθηκε από χθες και με μηχανήματα τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Περιφέρεια και άλλους δήμους.
Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών στο Μάτι – Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων στο Μάτι και την γύρω περιοχή. Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 84. Τραυματίες είναι 164 ενήλικες εκ των οποίων οι 10 είναι σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, αφού ένας αποσωληνώθηκε και τα παιδιά αυξήθηκαν σε 23. Στα νοσοκομεία έχουν παραμείνει νοσηλευόμενοι 71 ενήλικες. Όλοι τους νοσηλεύονται κυρίως στον Ευαγγελισμό και ακολουθεί, το Σισμανόγλειο, ΚΑΤ και το Αττικό Νοσοκομείο.
Τα παιδιά, που ευτυχώς κανένα τους δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση που νοσηλεύονται στο Παίδων Αγία Σοφία. Κοντά σε έναν γκρεμό που οδηγούσε στη θάλασσα, το πρωί, στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι, διασώστες του Ερυθρού Σταυρού ανακάλυψαν 26 άτομα αγκαλιασμένα και απανθρακωμένα. Δυστυχώς πολλά από τα θύματα είναι μικρά παιδιά… αγκαλιασμένα με τις μανάδες και τους πατεράδες τους…
Μέχρι αυτή την στιγμή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία που συγκεντρώνει τις αναγγελίες για αγνοουμένους έχει δεχτεί κλήσεις για περισσότερους από 100 αγνοουμένους. Δεν έχει γίνει αναγνώριση ακόμη των θυμάτων άρα δεν γνωρίζει κανείς ακόμη αν ορισμένοι από τους αγνοούμενους συμπεριλαμβάνονται στο αριθμό των θυμάτων, πράγμα που θα σήμαινε ότι υπολείπονται περίπου 40 αγνοούμενοι για τους οποίους, κανείς δεν ξέρει ακόμη την τύχη τους… Η αναγνώριση θα γίνει και με συνδρομή επιστημονικών μεθόδων όπου χρειαστεί από κλιμάκια ιατροδικαστών που έχουν συσταθεί.
Διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν ήδη ερευνήσει σχεδόν 200 σπίτια στο Μάτι ενώ ερεύνησαν και μια φήμη που κυκλοφορούσε για θύματα σε ξενοδοχείο, με αρνητικά αποτελέσματα. Στην περιοχή του Νέου Βουτζά, στο Μάτι και την Ραφήνα οι διασώστες ψάχνουν να βρουν τυχόν θύματα περνώντας από πόρτα σε πόρτα και από σπίτι σε σπίτι.
Προτεραιότητα έχει δοθεί από τους διασώστες να διαπιστώσουν τι συνέβη με δύο 9χρονα κοριτσάκια, δύο δίδυμες αδερφές που διασώθηκαν στη θάλασσα και έφτασαν στο λιμάνι της Ραφήνας, έκτοτε όμως κανείς δεν ξέρει την τύχη τους… Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί ακόμα στον συντονισμό μεταξύ των Υπηρεσιών.
Όσοι αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και δεν τους βρίσκουν, καλούνται να επικοινωνήσουν με το «199» για να το αναφέρουν στην Πυροσβεστική, να καταγραφεί η περίπτωση και να λάβουν οδηγίες.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Μαραθώνος αποκαταστάθηκε. Κλειστή παραμένει η Ποσειδώνος στο Μάτι από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι την διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα.
Κλειστή είναι επίσης η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι από την Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την οδό Ποσειδώνος. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος, στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας μετά την χθεσινή πυρκαγιά υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ στις ακτές του Αγίου Ανδρέα – Κόκκινο Λιμανάκι – Μάτι καθώς και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ραφήνας, συνεχίζουν να επιχειρούν συνολικά 14 πλωτά μέσα του Λιμενικού καθώς και αρκετά ιδιωτικά σκάφη.
Έχουν περισυλλεγεί από ακτές και θάλασσα περισσότερα από 700 άτομα και έχουν μεταφερθεί με μέσα του Λιμενικού στο λιμένα Ραφήνας. Από τα ξημερώματα έως τώρα έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα οι σοροί έξι ατόμων. Στις έρευνες συμμετέχουν Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού.
Επίσης, διάφορα αντικείμενα καθώς και χρηματικά ποσά έχουν εντοπιστεί και παραδοθεί από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών στη Λιμενική Αρχή Ραφήνας. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που χρήζουν παροχής συνδρομής από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, μπορούν να καλούν στον αριθμό έκτακτης ανάγκης του Λιμενικού Σώματος “108”.
Από την φρεγάτα «Έλλη» εντοπίστηκαν νεκρές 3 γυναίκες και ένα παιδί, ενώ διασώστηκαν μία 60χρονη γυναίκα και ένα 16χρονο αγόρι. Χθες το πρωί το Λιμενικό εντόπισε δύο άντρες νεκρούς, φτάνοντας πλέον τα έξι άτομα που έχουν ανασυρθεί νεκρά από την θάλασσα, ενώ από τους 13 Δανούς, αναζητείται πλέον μια γυναίκα. Διασώθηκαν οι 11 και παραμένει άγνωστο αν ένας από τους δύο νεκρούς που εντοπίστηκαν σήμερα είναι ένας από τους Δανούς τουρίστες.
Οι έρευνες συνεχίζονται στη θάλασσα για πολλούς αγνοούμενους, αφού πολύς κόσμος βρήκε καταφύγιο στη θάλασσα, τους παρέσυραν όμως τα ρεύματα στα ανοιχτά. Στην περιοχή επιχειρούν πλέον 190 άντρες της Πυροσβεστικής με 96 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 25 εθελοντές με 12 εθελοντικά οχήματα και 6 μηχανήματα ΟΤΑ.
Αναφορικά με το χρονικό της πυρκαγιάς, ξέσπασε χθες το απόγευμα στις παρυφές της Πεντέλης κοντά στο Νταού και αφού έκαψε σπίτια έπεσε στο σημείο μεταξύ Διώνης και Καλλιτεχνούπολης, στο όρια Πικερμίου-Ραφήνας. Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ισχυροί και έσπρωξαν την πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, παλιό κομμένο και αναδασωμένο σημείο με μεγάλη ταχύτητα στην εξάπλωσή του και κατεύθυνση προς Νέο Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη, που στη συνέχεια παραδόθηκαν στις φλόγες και κάηκαν δεκάδες άνθρωποι, εκατοντάδες σπίτια και υποδομές.
Καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα των Χανίων
Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η πυρκαγιά στον Πλατανιά Χανίων και στις Βρύσες που αναζοπυρώθηκε χθες, υπάρχει καλύτερη εικόνα του μετώπου. Προληπτικά, χθες εκκενώθηκαν στον Πλατανιά οι κοινότητες Καλάμι και Κατσουφιανά, ενώ προχθές στις Βρύσες αρκετά σπίτια και αγροικίες υπέστησαν ζημιές.
Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κιάτο
Σε ύφεση βρίσκεται πλέον και η πυρκαγιά στο Ζεμενό του Κιάτου που από χθες ήταν το μόνο από τα τρία πύρινα μέτωπα στην περιοχή τις Κορινθίας που παρέμενε ανοιχτό

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.