ΤΟΠΙΚΑ

«Έρχονται τα rapid test στον Τουρισμό»

«Έρχονται τα rapid test στον Τουρισμό»

To κεφάλαιο Τουρισμός, ο μεγάλος ζωοδότης της ελληνικής Οικονομίας, είναι πλέον ο καυτός τομέας στον οποίο έχει επικεντρωθεί το Μέγαρο Μαξίμου. Με την επίβλεψη του ίδιου του πρωθυπουργού και σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού προετοιμάζεται εντατικά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Τουρισμό, που αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται σε όσους θα κατευθύνονται προς τους τουριστικούς προορισμούς και τα πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος.

Η βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού ήταν και είναι μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα του Τουρισμού. Αυτό εμφανίζει δυσκολίες, καθώς υπάρχει αρνητική στάση από τη Γερμανία, η οποία τηρεί μία σκληρή γραμμή. Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση στρέφεται προς την προώθηση διακρατικών συμφωνιών ειδικά με χώρες που έχουν καλές υγειονομικές επιδόσεις. Όσον αφορά τη μετακίνηση των τουριστών η Ελλάδα έχει προτείνει να γίνεται τεστ για τον Covid-19 στη χώρα αναχώρησης γι’ αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν. Στη χώρα άφιξης να δίνονται σαφείς οδηγίες για το πώς κινείται κάποιος σε κάθε χώρο και να υπάρχει η δυνατότητα για rapid τεστ. Η λογική της ελληνικής κυβέρνησης βασίζεται στο ότι από τη στιγμή που θα γίνονται τεστ σε όλους, άρα θα πετούν μόνο όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, τα αεροπλάνα θα πετούν με πληρότητα.

Στο πλαίσιο αυτό προσανατολιζόταν η τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρωθυπουργούς επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Τσεχίας, του Ισραήλ, της Σιγκαπούρης και της Αυστραλίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε μία πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ τους, που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα, με στόχο να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες. Επίκεντρο το πλαίσιο μετακινήσεων μεταξύ χωρών της Ε.Ε. είχε και η συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν. «Η χώρα μας  έχει ισχυρή φωνή και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου το οποίο θα παρουσιαστεί, πιθανότατα την Τετάρτη, από την Κομισιόν», αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Σε πυρετό διμερών επαφών βρίσκεται και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με πολλούς ομολόγους του και με χώρες εκτός Ε.Ε., όπως με το Ισραήλ, που ετοιμάζονται να επαναφέρουν τις αεροπορικές συνδέσεις.

Η διάσωση της τουριστικής σεζόν είναι το στοίχημα που έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που έχει δηλώσει ότι η χώρα θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί ξένους τουρίστες από 1ηςΙουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει πολύπλευρα τη θετική εικόνα της χώρας από την αντιμετώπιση του Covid-19 και τα επαινετικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. «Γίνεται διαφήμιση της χώρας που θα χρειάζονταν πολλά εκατομμύρια για  να την κάνουμε», λένε συνεργάτες του  πρωθυπουργού, και θεωρούν ότι με δεδομένα τα προβλήματα σε άλλες χώρες του Νότου, όπως Ιταλία και Ισπανία, και σε άλλες αγορές όπως η Τουρκία, η Ελλάδα μπορεί να πάρει ένα σημαντικό μερίδιο της συρρικνωμένης τουριστικής αγοράς. Όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι προς συζήτηση για την επαναλειτουργία ξενοδοχείων εξετάζεται το πρωινό να δίνεται στις τραπεζαρίες τμηματικά, να υπάρχει απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζιών, να κάθονται μέχρι τέσσερα άτομα σε αυτά. Αποστάσεις θα τηρούνται και στις ξαπλώστρες είτε πρόκειται για πισίνες είτε για πλαζ.

400.000 οι δικαιούχοι για Κοινωνικό Τουρισμό – τριπλασιάζεται το κονδύλι από 10 σε 30 εκατομμύρια ευρώ

Τον τριπλασιασμό του κονδυλίου για τον Κοινωνικό Τουρισμό εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ειδικότερα, στο τραπέζι είναι σχέδιο για την αύξηση του σχετικού ποσού από 10 σε 30 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό θα οδηγήσει και σε σημαντική αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, που πέρσι ήταν 140.000. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τον αριθμό των δικαιούχων (που μπορεί να φτάσει έως και τις 400.000), ώστε να δοθεί «ανάσα» στον ελληνικό Τουρισμό. To σχετικό πρόγραμμα θα «τρέξει» μέσω του ΟΑΕΔ και θα απευθύνεται σε εργαζομένους και ανέργους.

Το μέτρο θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πακέτο

δράσεων για τη στήριξη του Τουρισμού και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Δηλαδή θα συνδυαστεί με ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων αλλά και δράσεων για τη στήριξη της απασχόλησης των εποχικώς απασχολουμένων (μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν και κοινοτικά κονδύλια από το πρόγραμμα SURE).

 

Πηγή: vradini.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.