ΕΛΛΑΔΑ

Δεν θέλουν να αντικρίσουν το εκκαθαριστικό μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι

Δεν θέλουν να αντικρίσουν το εκκαθαριστικό μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι
Mέχρι και χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί 5.173.478 φορολογικές δηλώσεις από τις περίπου 6,3 εκατ, που αναμένεται να υποβληθούν συνολικά.

του Σπύρου Δημητρέλη
Απροθυμία να… αντικρίσουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ή απλή αμέλεια και προτίμηση της… τελευταίας στιγμής δείχνουν πολλοί φορολογούμενοι αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί 5.173.478 φορολογικές δηλώσεις από τις περίπου 6,3 εκατ, που αναμένεται να υποβληθούν συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα πρέπει κατά μέσο όρο να υποβάλλονται περίπου 100.000 δηλώσεις ημερησίως.
Οι περισσότερες από τις φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί είναι κατά κύριο λόγο χρεωστικές, δηλαδή προκύπτει οφειλή φόρου. Αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για εισόδημα από ενοίκια αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν και είχαν σαν αποτέλεσμα την έκδοση χρεωστικού εκκαθαριστικού είναι περίπου 2 εκατομμύρια, ενώ αναμένεται να εκδοθούν συνολικά περίπου 2,5 εκατ. χρεωστικά εκκαθαριστικά
Από την έως τώρα πορεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων έχουν προκύπτει:
-2.014.336 χρεωστικά εκκαθαριστικά με μέσο οφειλόμενο φόρο ύψους 1.066 ευρώ
-666.123 πιστωτικά εκκαθαριστικά με το μέσο επιστρεφόμενο φόρο να ανέρχεται σε 395 ευρώ
-2.474.690 μηδενικά εκκαθαριστικά.
Η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 26 Ιουλίου και αμέσως μετά ξεκινούν οι πληρωμές του φόρου. Ειδικότερα, για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου.
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο με τη χρήση των ειδικών κωδικών που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο να έχουν δαπανήσει ένα ελάχιστο όριο του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Η σχετική δαπάνη θα πρέπει να δηλωθεί φέτος για πρώτη φορά στη φορολογική δήλωση. Το ποσοστό της δαπάνης υπολογίζεται ως εξής:

-για εισόδημα έως 10.000 ευρώ 10%
-για το τμήμα του εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ 15% και
-για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 30.001 ευρώ 20%
Για τη δαπάνη που δεν έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που υπολογίζεται με συντελεστή 22%.
Στην εφαρμογή της φορολογικής δήλωσης υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για το ποσό της δαπάνης που έχει πραγματοποιήσει με πλαστικό χρήμα ο φορολογούμενος κατά τη διάρκεια του 2017. Ωστόσο, η ευθύνη για το ποσό που θα δηλωθεί ανήκει στον φορολογούμενο και πρέπει να μπορεί να αποδειχθεί με παραστατικά εφόσον δεν προκύπτει από την ηλεκτρονική πληροφόρηση.
Παράδειγμα
Μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ. Προκειμένου να λάβει το αφορολόγητο ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ύψους 2.500 ευρώ. Αν έχει πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ύψους 1.500 ευρώ τότε για τα 1.000 ευρώ δαπάνης που του λείπουν θα του επιβληθεί πρόσθετος φόρος 220 ευρώ.

πηγή capital.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.