ΤΟΠΙΚΑ

Απόβαση Αράβων στην Μύκονο,δείτε τι θα κατασκευαστεί στην Άνω Μερά

Απόβαση Αράβων στην Μύκονο,δείτε τι θα κατασκευαστεί στην Άνω Μερά
Ξενοδοχείο, κατοικίες ενός ή δύο ορόφων, εστιατόριο, spa, χώρο εκδηλώσεων και συνεδρίων, εκκλησία και πισίνες

Η έγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξιακών χώρων ήρθε τρεις μήνες αφότου το ΣτΕ άναψε το πράσινο φως για το project που σχεδιάζουν οι Άραβες επενδυτές – με επικεφαλής τον Σαουδάραβα Χαλέντ Τζουφαλί –, γνωστοί από την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το έργο ήταν κολλημένο στις συμπληγάδες του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, αφού οι δημοτικές αρχές είχαν προσφύγει τρεις φορές. Πάντως, ο κατασκευαστής του έργου είχε ήδη βρεθεί πριν ξεμπλοκάρει η επένδυση, αφού οι εργασίες έχουν ανατεθεί στην Τέρνα.

Ο δήμος είχε προσβάλει τη χωροθέτηση των ξενοδοχειακών και λιμενικών εγκαταστάσεων, τις οικοδομικές άδειες, και, επίσης, είχε διαμαρτυρηθεί γιατί το μέτρο της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών δεν επεκτάθηκε και σε αυτές που είχαν εκδοθεί βάσει χωροταξικών αναπτυξιακών σχεδίων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής της Μυκόνου είχε κατατεθεί αίτηση ακύρωσης κατά της ενημέρωσης οικοδομικής άδειας του έργου και κατά του ελληνικού δημοσίου και κατά του Προεδρικού Διατάγματος που ενέκρινε το ΕΣΧΑΣΕ. Μάλιστα, ο δήμος είχε χαρακτηρίσει την εξαίρεση των ΕΣΧΑΣΕ (που αφορούν στην αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων) από το μέτρο της αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών ως «φωτογραφική και άνιση».


Τελικά, τον Νοέμβριο του 2022 το ΣτΕ εξέδωσε εγκριτική απόφαση της επένδυσης της
Blue Iris, με το σκεπτικό ότι «οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που ανεγείρονται βάσει αναπτυξιακών χωροταξικών σχεδίων πλεονεκτούν από περιβαλλοντική άποψη από αυτές που ανεγείρονται βάσει διάσπαρτης δόμησης εκτός σχεδίου, διότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους μελετώνται σε δύο στάδια και διασφαλίζουν επαρκέστερη διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό και τις συναρμόδιες υπηρεσίας (δασική, αρχαιολογική κ.ά.)». Ωστόσο, ακύρωσε τη χωροθέτηση μαρίνας, καθώς δε μπορεί «να προορίζεται για την κάλυψη ευρύτερων αναγκών ελλιμενισμού, άσχετων με την ξενοδοχειακή μονάδα».

Το Mykonos Project, με προϋπολογισμό 78,6 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει ένα «μυκονιάτικο χωριό», με ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών, ενώ στις εγκαταστάσεις θα δημιουργηθεί υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων και η μετακίνηση μέσα στο χωριό θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα καταλύματα θα περιλαμβάνουν, εκτός από το ξενοδοχείο, κατοικίες ενός ή δύο ορόφων, εστιατόριο, spa, χώρο εκδηλώσεων και συνεδρίων, εκκλησία και πισίνες.
πηγή mononews.gr
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.