ΕΛΛΑΔΑ

Από Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί για την τρίτη δόση

Από Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί για την τρίτη δόση

Προ των πυλών είναι η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του Covid 19. Η διάρκεια της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας, ιδιαίτερα μετά την ταχύτατη μετάδοση των νέων παραλλαγών του ιού. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη, οι λήπτες του σκευάσματος Johnson θα πρέπει να κάνουν δεύτερη δόση λόγω της Μετάλλαξης Δέλτα.  Από την άλλη, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, δήλωσε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου για την Covid-19 σε ανοσοκατασταλμένους, που δεν διαθέτουν επαρκή αντισώματα, και άλλους πολύ ευάλωτους συμπολίτες μας, ενώ τάχθηκε υπέρ της μίξης των εμβολίων.

Η πίεση στο σύστημα υγείας αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο των επιστημόνων, οι οποίοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει μια νέα πίεση και ζητούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν. Την ίδια στιγμή, ήδη «φουντώνει» η συζήτηση στη χώρα μας για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Κρούσματα σήμερα 02/8

Προ των πυλών η τρίτη δόση του εμβολίου

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και στη δική μας χώρα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κινηθεί σε τρεις άξονες ανάλογα και με την ηλικία, ανοσοκατεσταλμένους και το χρόνο που έγινε ο εμβολιασμός.

Σε κάθε περίπτωση και εμείς είμαστε έτοιμοι σαν επιχειρησιακό σκέλος, τέλος του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει, να μπορούμε να το υλοποιήσουμε όσον αφορά το πρόγραμμα» είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ερωτηθείς αν πρέπει να γίνει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, εστίασε σε τρεις κατηγορίες πολιτών που φαίνεται ότι την έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για τους μεταμοσχευμένους ή ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους που σιγά έχουν φθίνουσα ανοσιακή απάντηση και για να αυξηθεί σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μια επαναληπτική δόση.

«Όπως πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία. Αυτά θα συζητηθούν από την Επιτροπή μες στον Αύγουστο», τόνισε.

Πρώτα ο εμβολιασμός των υγειονομικών

Δηλαδή, θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειoνομικοί και θα ακολουθήσουν μετά σταδιακά όλες οι ηλικιακές κατηγορίες, από τους μεγαλύτερους προς του νεότερους. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν η τρίτη δόση εξετάζεται να γίνει με εμβόλια MRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna.

Μελετάται επίσης να σταλεί ενημερωτικό μήνυμα και SMS σε όλους τους εμβολιασμένους για να προγραμματίσουν σταδιακά την τρίτη δόση, με βάση τον χρόνο που έκαναν την δεύτερη δόση. Να σημειωθεί ότι οι επαφές της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν για την προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποια άλλη μετάλλαξη χειρότερη από τη Δέλτα, τα πράγματα στις αρχές της νέας χρονιάς θα θυμίζουν πλέον πολύ την κατάσταση προ κορονοϊού και την επιστροφή στην κανονικότητα.

pagenews.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.