Η φωτιά κύκλωσε τα χωριά και ζητήθηκε εκκένωση.

Πριν από λίγο δόθηκε εντολή για εκκένωση και του χωριού Σταυρός. Από το πρωί της Τρίτης είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων, ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο λεωφορεία της Αστυνομίας για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων που παραμένουν ακόμα εκεί.

Ο εθελοντής κ. Πάνος Αγιαννίτης είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι το Κοντοδεσπότι είναι τυλιγμένο στις φλόγες και ζήτησε να μην επιχειρήσει κανείς να ανέβει στο χωριό. Όπως είπε «οι φλόγες φτάνουν τα 20 μέτρα».

H κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και το μεσημέρι ενισχύθηκαν και πάλι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Το πρωί οι κάτοικοι της Μακρυμάλλης συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία, αλλά δεν έγινε εκκένωση. 

Απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Στην περιοχή επιχειρούν 80 πυροσβέστες,  39 οχήματα,  7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ, 4 αεροσκάφη, 2 ερπυστριοφόρα, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρεςτην πρώτη στιγμή και σε πλήρη ετοιμότητα, δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης της Ευβοίας και νέος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός που συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή του Μακρυμάλλη. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό «η κατάσταση που διαμορφώνεται την τελευταία ώρα δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Σηκώθηκαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος ανεξέλεγκτα παρά την μεγάλη υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι ενισχυμένες επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός τονίζοντας συγχρόνως πως «πρόκειται για δύσβατη περιοχή στην οποία δεν μπορούν να έχουν καλή πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις».Ήδη χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να προσεγγίσουν διάφορα σημεία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής ουσιαστικό αποτέλεσμα.Εξάλλου σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά η «φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.