ΕΛΛΑΔΑ

Άλλοθι για προεκλογικά επιδόματα το Airbnb;

Άλλοθι για προεκλογικά επιδόματα το Airbnb;

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Εάν το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να ορίσει μέτρα για την επιδότηση ενοικίου σε περιοχές υψηλού τουριστικού προφίλ ρωτούν 45 βουλευτές (σε κοινοβουλευτική ερώτηση) τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έλενα Κουντουρά. Όπως αναφέρουν, “σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες που έγιναν στον τομέα του αστικού τουρισμού, το Airbnb, παρά τη συνολική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, έχει μειώσει την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων, ενώ οι ζώνες κατοικίας του κέντρου πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε “ζώνες Airbnb”.

Το επίδομα

Οι 45 βουλευτές στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο Γ.Τσιρώνης, ο Ν.Συρμαλένιος, ο Π.Σκουρλέτης, ο Δ.Σεβαστάκης, ο Γ.Μπαλαούρας, ο Τρ.Μηταφίδης, η Αν.Καββαδία, η Κατ.Ιγγλέζη, η Ελ.Αυλωνίτου και ο Γ.Κυρίτσης, ζητούν να επιδοτείται το ενοίκιο για τους μόνιμους κατοίκους, τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τα νέα ζευγάρια και όσους γενικά αναζητούν κατοικία προς ενοικίαση σε περιοχές, όπως το κέντρο της Αθήνας και ορισμένα νησιά. Αναλυτές συνδέουν την πρωτοβουλία – αίτημα των βουλευτών με την παροχολογία που θα κυριαρχήσει ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών. Ως εκ τούτου, η έλλειψη στέγης στις τουριστικές περιοχές, ένα υπαρκτό πρόβλημα που προκάλεσε και η μαζική στροφή στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, θα μπορούσε να αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για τη θεσμοθέτηση χορήγησης επιδόματος ενοικίου, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Δεδομένου ότι αρμόδιος “για την υιοθέτηση μακροχρόνιων στρατηγικών που να προστατεύουν ταυτόχρονα την τουριστική ανάπτυξη και τις ευαίσθητες ομάδες” είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ελ.Κουντουρά, από την πλευρά της, στην ερώτηση των 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά ότι η βραχυπρόθεσμη μίσθωση είναι παγκόσμιο παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο το υπουργείο Τουρισμού έχει αναδείξει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και “έχει συμβάλλει σε ό,τι εμπίπτει στις αρμοδιότητές του στον καθορισμό των ρυθμίσεων για την βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού (Sharing Economy) με στόχο την αποτελεσματική στήριξη της νόμιμης και υγιούς τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την εξάλειψη στρεβλώσεων και φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, τη θέσπιση δικλείδων ασφαλείας στη λειτουργία της αγοράς και την προστασία της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του εθνικού τουριστικού προϊόντος”.

Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος έδωσε…δείγμα γραφής σε παρεμφερή παλαιότερη ερώτηση των κ.κ. Ηγουμενίδη, Παπαφιλίππου, Συρμαλένιο και Σαντορινιό, καθώς αρκέστηκε να αναφέρει όσα προβλέπει η νομοθεσία για την μίσθωση των ακινήτων και τη φορολογική αντιμετώπιση του Airbnb.

Εξαφανίστηκαν τα ενοικιαστήρια

Χωρίς αμφισβήτηση, η αναζήτηση σπιτιού για ενοικίαση έχει μετατραπεί σε Ηράκλειο Άθλο, με τη φράση “κάθε χρόνο και χειρότερα” να είναι η μόνιμη επωδός όσων ψάχνουν στέγη. Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για κοινωνικό πρόβλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και εντείνεται συνεχώς: μπορεί η στροφή στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση, μέσω ιστοσελίδων τύπου Airbnb, να αύξησε τα έσοδα για ορισμένους ιδιοκτήτες, έχει όμως, φέρει σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες, που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, όπως φοιτητές και χαμηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους, και αδυνατούν να βρουν σπίτι σε προσιτή τιμή. Δεν είναι τυχαίο ότι στην μηχανή αναζήτησης Google το λήμμα “δεν βρίσκω σπίτι να νοικιάσω” είναι από τα πλέον δημοφιλή!

“Όσοι ψάχνουν για σπίτι βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιέξοδο. Οι ιδιοκτήτες στρέφονται μαζικά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με αποτέλεσμα τα παραδοσιακά μισθωτήρια να είναι είδος υπό εξαφάνιση. Και δεν λείπουν οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που, αυθαίρετα, ζητούν αύξηση ενοικίου ή χρησιμοποιούν ακόμη και το όπλο της έξωσης. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και εκτός του τουριστικού κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς σε περιοχές, όπως η Κυψέλη και το Περιστέρι, στη Δυτική Αττική, η έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση είναι αισθητή” σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών και δικηγόρος Άγγελος Σκιαδάς.

dimitris.delevegos@capital.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.