ΕΛΛΑΔΑ

Πακέτο στήριξης των νοικοκυριών φέρνουν οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό – Τα σενάρια για τις επιδοτήσεις

Πακέτο στήριξης των νοικοκυριών φέρνουν οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό – Τα σενάρια για τις επιδοτήσεις

Πακέτο έκτακτων μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών και για την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων στην ενέργεια που φέρνει το διεθνές ράλι ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Στο μέγαρο Μαξίμου έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, η τελική μορφή των οποίων θα προσδιοριστεί μετά και από τις σχετικές συνεννοήσεις με τους θεσμούς.

Οι σχετικές ανακοινώσεις γίνουν αύριο το πρωί στις 10:00 από τους κυρίους Σταϊκούρα και Σκρέκα με αιχμή του δόρατος το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα αν χρειαστεί, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί «ρολόι» και δε χρειάζεται πανικός, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια, όπως παρατηρείται σε άλλες χώρες.

Η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Με φόντο τα στοιχεία της Τετάρτης από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που έδειξαν χονδρική τιμή πάνω από τα 204 ευρώ/MWh, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40-50%, χωρίς να περιμένει αν και πότε η αγορά θα ομαλοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα ανέβει στα 40-45 ευρώ/MWh από 30 ευρώ που έχει ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα το μηνιαίο όφελος για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως παρόχου να φτάνει στα 14-15 ευρώ αντί για 9 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα η ΔΕΗ «τρέχει» έκπτωση στα τιμολόγια της, η οποία διαμορφώνεται σε 30% ως τις 300 kWh και φτάνει ως το 40% για κατανάλωση από 300 ως 600 kWh. Το κονδύλι για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει, πλέον, στα 280 με 300 εκατ. Ευρώ.

Οι αποφάσεις για την επιδότηση φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνουν και οι αποφάσεις για την επιδότηση του φυσικού αερίου, αν και ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες είναι κρίσιμες. Το κονδύλι που θα διατεθεί υπολογίζεται σε 150 με 200 εκατ. ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν πέσει δύο σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, η επιδότηση φυσικού αερίου -η οποία προβλέφθηκε με σχετική τροπολογία- θα τεθεί υπό την «ομπρέλα» του επιδόματος θέρμανσης, που θα έχει αυξημένα (20-30%) εισοδηματικά όρια έτσι ώστε να καλύψει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.

Στο δεύτερο σενάριο, η επιδότηση θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, δηλαδή θα αφορά σε όλα τα νοικοκυριά, όπως ακριβώς ισχύει για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτήν την περίπτωση, το ποσό της έκπτωσης θα περάσει στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου είτε των πολυκατοικιών για τη θέρμανση είτε και των οικιακών καταναλωτών.

Η τιμή του φυσικού αερίου στη χθεσινή συνεδρίαση τρόμαξε τους πάντες καθώς έφτασε σε ιστορικό υψηλό ως τα 161,5 ευρώ, συνδράμοντας στη «βουτιά» των χρηματιστηρίων. Οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και των Αζέρων, επέδρασαν καταπραϋντικά και είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε τελικά στα 104,90 ευρώ, ενώ και τα συμβόλαια του ερχόμενου Απριλίου «έχασαν» γύρω στα 40 ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 50 ευρώ. Ακόμα κι έτσι πάντως υπάρχει μια διαφορά της τάξεως του 185% από τις τιμές του περασμένου Ιανουαρίου.

dikaiologitika.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.