ΤΟΠΙΚΑ

Κορωνοϊός – Στα σκαριά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους 50αρηδες

Κορωνοϊός – Στα σκαριά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους 50αρηδες

Δίνοντας προτεραιότητα στην αύξηση των εμβολιασμών με όλες τις δόσεις, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες μετά την ικανοποιητική ανταπόκριση που φαίνεται να βρίσκει το μέτρο στους συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών και των οποίων η υγεία και η ζωή κινδυνεύουν περισσότερο, με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ταυτοχρόνως, προετοιμάζει το έδαφος για να γίνουν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στο σύνολο του πληθυσμού ώστε να αρχίσει η κάμψη της επιδημιολογικής καμπύλης που παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί υψηλό αριθμό θυμάτων κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες

Στο 90% έφθασαν οι 75άρηδες – Κλείστηκαν 1,5 εκατομμύριο ραντεβού – Συνωστισμός στην πλατφόρμα μετά την απόφαση για τρίτη δόση στους τρεις μήνες – Προετοιμασία για να αρχίσουν τα εμβόλια στα παιδιά 5-11 ετών

Έτοιμη να κάνει και τα επόμενα τολμηρά βήματα που θα απαιτηθούν για να θωρακιστεί ο ελληνικός πληθυσμός από τη συνεχιζόμενη θανατηφόρα επέλαση του κορωνοϊού, που έγινε ακόμη πιο μεταδοτικός με τη νέα παραλλαγή «Ομικρον», εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Με στόχο, όπως λένε συνεργάτες του, να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μπορέσει η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων να κάνει όσο γίνεται πιο ασφαλή Χριστούγεννα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε γρήγορα προς την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας, συμβάλλοντας θετικά στη συζήτηση που είχε μόλις ανοίξει πανευρωπαϊκά και η οποία φούντωσε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη.

Σε πείσμα των αντιρρήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διαφώνησε με την πρόβλεψη να συνοδεύεται η υποχρεωτικότητα από συνέπειες για όσους επιμένουν αρνητικά, δηλαδή από την επιβολή μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ, η κυβερνητική αποφασιστικότητα έφερε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν συμπληρωθεί το πρώτο τετραήμερο από την ανακοίνωση ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν προθεσμία ως τις 16 Ιανουαρίου για να κλείσουν το πρώτο ραντεβού τους σε εμβολιαστικό κέντρο, πάνω από 50.000 Ελληνες άνω των 60 ετών, που αντιστοιχούν στο 10% της συγκεκριμένης ηλιακής κατηγορίας, έσπευσαν να το κάνουν.

Σημαντική αύξηση υπήρχε και στα ραντεβού της τρίτης δόσης που επίσης θεωρείται σημαντική για την επίτευξη του επιδιωκόμενου τείχους ανοσίας που θα αποκλιμακώσει την πίεση στο ΕΣΥ, η οποία προέρχεται κατά βάση από όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Πρωτοπορούν τα «παιδιά της Κατοχής»

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την επίσημη πλατφόρμα του εμβολιαστικού προγράμματος, την -αποκαλούμενη και «αναμνηστική»- τρίτη δόση έχει κάνει ήδη το 70% των ευπαθών ηλικιακών ομάδων, ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες έκλεισαν το ραντεβού τους άλλοι 40.000 συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Στο μεταξύ, η ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, δηλαδή οι συμπατριώτες μας που γεννήθηκαν μέσα στη φωτιά του Β’՚ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, φαίνεται να είναι εκείνη που πρωτοπορεί στη χώρα μας. Την περασμένη Παρασκευή έγινε, κατά πληροφορίες, η πρώτη ηλικιακή ομάδα η οποία, με τα τελευταία ραντεβού που κλείστηκαν, έσπασε το φράγμα των κατά 90% εμβολιασμένων Ελλήνων.

Συνολικά στον ενήλικο πληθυσμό, δηλαδή στους άνω των 18 ετών, το ποσοστό των εμβολιασμένων με μία δόση έχει ξεπεράσει το 77%, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι κυμαίνονται λίγο πάνω από το 73%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η χώρα μας υπολείπεται αρκετά από τις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, γεγονός που ίσως ερμηνεύει και την αυξημένη θνησιμότητα που παρατηρήθηκε το τελευταίο δίμηνο στην Ελλάδα.

«Κακά τα ψέματα, αν είχαν εμβολιαστεί και με τις τρεις δόσεις όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα είχε αποφευχθεί το 90% των θανάτων που καταγράφηκαν αυτό το διάστημα», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος που παρακολουθεί από κοντά τα στοιχεία που δείχνουν ότι στη χώρα μας, όπως και παγκοσμίως, 9 στους 10 απ’ όσους χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι.

protothema
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.