ΤΟΠΙΚΑ

Το σχέδιο ενίσχυσης των υγειονομικών δομών στα νησιά

Το σχέδιο ενίσχυσης των υγειονομικών δομών στα νησιά
Παρουσίαση των σχεδίων για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα του Τουρισμού και τον Υπουργό Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, θα μας παρουσιάσουν το Σχέδιο της Κυβέρνησης για να παραμείνει η Ελλάδα υγειονομικά ασφαλής χώρα, την ώρα που θα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο. Δίνω τον λόγο στον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια. Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣ. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κ. Υπουργέ. Θα παρουσιάσω το Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη νησιωτική χώρα. Το Σχέδιο αυτό αποτελείται από πρωτόκολλα της ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιών της χώρας. Ο στόχος μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής χώρα, ενόψει της τουριστικής περιόδου. Οι  δράσεις που θα εφαρμόσουμε είναι η ενδυνάμωση των δομών υγείας μας με ανθρώπινο δυναμικό και Μέσα Ατομικής Προστασίας, η διασύνδεση των νησιωτικών δομών με νοσοκομεία COVID-19, η πρόσβαση σε έλεγχο ανίχνευσης του ιού (testing) και φυσικά η ενίσχυση του συστήματος διακομιδών.

Στο Σύστημα Υγείας έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες νοσηλείας COVID-19. Στα νησιά -αν υπάρξει η ανάγκη- μπορεί να αυξηθούν άμεσα σε 694 κλίνες. Έχουμε επίσης δεσμεύσει, αυτή τη στιγμή, 19 κλίνες Μ.Ε.Θ. στα νησιά μας, που μπορεί να αυξηθούν άμεσα σε 79, αν χρειαστεί. Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. και οι απλές κλίνες COVID-19, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα χρησιμοποιηθούν μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών σε κέντρα αναφοράς.

Άρα, ο στόχος μας είναι, αν και εφόσον προκύψει κάποιο περιστατικό COVID, το οποίο χρήζει νοσηλείας, και ειδικά σε Μ.Ε.Θ., θα διακομιστεί άμεσα στα κέντρα αναφοράς με αεροδιακομιδή ή με πλωτά μέσα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ιατρονοσηλευτικό μας προσωπικό, αποτυπώσαμε λεπτομερώς την υφιστάμενη κατάσταση σε όλες τις δομές. Ενισχύσαμε το επικουρικό προσωπικό στα νησιά μας. Ενισχύσαμε επίσης το προσωπικό με γιατρούς από τις υγειονομικές Περιφέρειες. Το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε -και τους ευχαριστούμε πολύ- σε συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιδιώτες ιατρούς. Κάναμε εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας και αν και εφόσον προκύψει και άλλη ανάγκη, τότε μπορούν συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις. Έχουμε ενεργοποιήσει συμβάσεις με μπλοκάκι για 600 γιατρούς με 2.000 ευρώ αφορολόγητα, προκειμένου να συνδράμουν. Ενεργοποιήσαμε τις Περιφέρειες για παροχή καταλυμάτων και σίτιση. Και φυσικά, όλα τα Κέντρα Υγείας και όλες οι ιατρικές δομές, είναι στελεχωμένες και λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

687 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού έχουν ήδη γίνει στα νησιά, 72 είναι ιατροί, 615 οι νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Έχουμε ήδη εγκρίνει 1.100 προσλήψεις. Προφανώς, στις Υγειονομικές Περιφέρειες με περισσότερα νησιά, έχουν γίνει και παραπάνω προσλήψεις.

Να σας δώσω επίσης μερικά παραδείγματα διασύνδεσης κεντρικών νοσοκομείων και νοσοκομείων αναφοράς και δομών, από τις οποίες μετακινείται προσωπικό για την κάλυψη αναγκών κατά την τουριστική περίοδο. Παραδείγματος χάρη, το Τζάνειο με τη Σάμο, τη Σαντορίνη και την Τήνο, το Αττικόν με τη Νάξο, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας με την Τήνο, τη Σάμο και τη Μήλο, το Νοσοκομείο Λιβαδειάς με τη Μήλο, το Θριάσιο με τη Σάμο. Είναι κάποια παραδείγματα, για να καταλάβετε πώς έχουμε διασυνδέσει και υιοθετήσει ουσιαστικά, από μεγάλες δομές υγείας της ενδοχώρας στις περιφερειακές δομές υγείας.

Επαναλαμβάνω ότι οι δομές που παρουσιάζονται είναι σε 24ωρη ετοιμότητα Περιλαμβάνει, προφανώς, όλα τα νησιά της χώρας και ανά ΥΠΕ, στη 2η ΥΠΕ, στην 4η ΥΠΕ, στην 5η ΥΠΕ και την 6η ΥΠΕ. Δεν θέλω να σας κουράσω. Με τους πίνακες θέλουμε να εξηγήσουμε ότι είναι διαρθρωμένο ακτινωτά το σύστημα των δομών υγείας του Ε.Σ.Υ. σε όλα τα νησιά μας.

Περνάμε στις Κινητές Ομάδες Υγείας. Είναι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που εφαρμόσαμε ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία -νομίζω- στην ενδοχώρα. Μια τεράστια ενίσχυση επιδημιολογικής επιτήρησης της COVID σε όλη την ελληνική Επικράτεια με τις ΚΟΜΥ και ενίσχυση της δυνατότητας διάγνωσης υπόπτων και πιθανών κρουσμάτων. Η στρατηγική μας έχει τρεις πυλώνες: Τη διεξαγωγή διαγνωστικών μοριακών test με σταδιακή Προσθήκη test αντισωμάτων, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κλειστές δομές, (π.χ. γηροκομεία και φυλακές). Τη συλλογή στοιχείων για διενέργεια επιδημιολογικών μελετών και την ενίσχυση της ιχνηλάτησης. Μέχρι τις 9 Ιουνίου οι ΚΟΜΥ είχαν λάβει 32.481 δείγματα. Έχουμε ήδη κάνει 1.577 αποστολές σε 48 περιφερειακές ενότητες και φυσικά οι ΚΟΜΥ επεκτείνονται πλέον και στη νησιωτική χώρα. Έχουμε ήδη 9 ΚΟΜΥ σε Θάσο, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106 σε άλλα νησιά, στα οποία θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι πάρα πολύ σημαντική.

Και βέβαια, σε συνδυασμό και με τις Κινητές Ομάδες Υγείας υπάρχουν και πλωτές Ομάδες Υγείας, που μπορούν να ενισχύσουν ακόμη πιο πολύ τη διάγνωση υπόπτων και πιθανών κρουσμάτων COVID-19 σε κατοίκους και τουρίστες με πιο άμεση και πιο γρήγορη πρόσβαση.

Η στρατηγική μας είναι αυτή της συνεργασίας με Δήμους των μικρών νησιών για διενέργεια διαγνωστικών μοριακών test και test αντισωμάτων για την ανίχνευση της νόσου COVID σε ευπαθείς ομάδες. Και θέλω να τονίσω ότι με πολύ μεγάλη επιτυχία συνεργαζόμαστε με ΜΚΟ, που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη μετακίνηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ και μεταφορά δειγμάτων σε κυτία ασφαλείας. Ήδη έχουν γίνει δειγματοληψίες σε Μήλο, Κίμωλο, Σύκινο,  Φολέγανδρο, Κουφονήσια, Ανάφη, Ρεβυθά, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Αμοργό, Κίναρο, Πάτμο, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Λειψούς, Ψέριμο, Τήλο, Καστελόριζο και Χάλκη.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.