ΤΟΠΙΚΑ

Το νησί της Τήνου γιόρτασε την Εύρεση της Παναγίας και εκεί η Μύκονος ήταν παρούσα

Το νησί της Τήνου γιόρτασε την Εύρεση της Παναγίας και εκεί η Μύκονος ήταν παρούσα

Στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα της Εύρεσης της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας, γιορτάζονται τα “Φαναράκια” της Τήνου, μια πολύ μεγάλη γιορτή για το νησί των Κυκλάδων που και φέτος είχε την τιμητική της.

Το όραμα της Αγίας Πελαγίας, ακολούθησαν εκτεταμένες ανασκαφές και στις 30 Ιανουαρίου, η αξίνα του Εμμανουήλ Μάτσα (Σπανού) εντόπισε την Iερή Eικόνα. Τα χαρμόσυνα νέα διαδόθηκαν σε όλο το νησί και οι κάτοικοι των χωριών ξεκίνησαν το δρόμο τους προς τη Χώρα για να προσκυνήσουν. Η νύχτα είχε πέσει και τα φαναράκια που κρατούσαν, δημιούργησαν μια φαντασμαγορική εικόνα, φωτίζοντας τη διαδρομή προς τη Χώρα.

Από τότε, κάθε τέτοια μέρα καθιερώθηκε η λαμπαδηφορία που ονομάζεται Φαναράκια και διεξάγεται κάθε χρόνο στην Τήνου.

Το νησί της Τήνου γιόρτασε την Εύρεση της Παναγίας, εκατοντάδες παιδιά και κάτοικοι από κάθε γωνιά του νησιού και της Ελλάδος, πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας με τη δύση του ήλιου, την παραδοσιακή λαμπαδηφορία με τα «Φαναράκια» από τα προπύλαια του Ναού της Παναγίας, ψάλλοντας και με τους ήχους της Φιλαρμονικής το: «Δεύτε Τήνιοι πολίτες να πανηγυρίσουμε, εύρεση της Παναγιάς μας όλοι να υμνήσουμε!» και πολλά άλλα χαρμόσυνα τροπάρια και ύμνους της «Ευρέσεως».

Πρωταγωνιστές του εθίμου ήταν και φέτος οι μαθητές του νησιού, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα σχολεία τους για να συναντήσουν στο προαύλιο του περίλαμπρου και στολισμένου Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας τους ντόπιους και τους επισκέπτες και την τέλεση της λιτανείας. Όλοι κρατούσαν το δικό τους φαναράκι!

Κατά τη διάρκεια της λαμπαδηφορίας εψάλησαν χαρακτηριστικοί ύμνοι και τραγούδια.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το tinostoday.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.