ΤΟΠΙΚΑ

Το λιμάνι της Μυκόνου στα επτά λιμάνια των Κυκλάδων που συμμετέχουν στο εκτεταμένο ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών

Το λιμάνι της Μυκόνου στα επτά λιμάνια των Κυκλάδων που συμμετέχουν στο εκτεταμένο ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών

Αυξάνονται τα ελληνικά λιμάνια τα οποία εντάσσονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών με τελευταίο αυτό της Αλεξανδρούπολης.

Η ένταξη του Λιμένα Αλεξανδρούπολης στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών ήταν μια εθνική επιδίωξη δεκαετιών. Και για λόγους πρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τόσο για το λιμένα όσο και για την πόλη αλλά και για λόγους (ευνόητους) εθνικούς», επισήμανε ο γενικός γραμματέας Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, υπάρχει και το εκτεταμένο δίκτυο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και 7 λιμάνια των Κυκλάδων.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Λιμένων, Θάνος Πάλλης, ο οποίος τόνισε:

Η αύξηση των Ελληνικών λιμένων που συμπεριλαμβάνονται στα ΔΕΔ-Μ από 5+20 σε 6+32 είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη. Η αλλαγή είναι ‘αυτόματη’ αποτέλεσμα των όρων συμπερίληψης που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση – οι συγκεκριμένοι λιμένες πληρούν τους συγκεκριμένους όρους που διαμόρφωσε η ΕΕ (γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε όταν ακούμε χαρές για τη (θετική) συμμετοχή της Αλεξανδρούπολης και τίποτα για το Κατάκολο, ή τη Καλαμάτα (τα οποία δεν ανήκουν πλέον στη λίστα). Το μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική Πολιτεία ήταν και παραμένει: πως θα αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους και πως θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν» και προσθέτει: «Η παρακάτω λίστα επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα θεσμικής μεταρρύθμισης».

Η λίστα με τα λιμάνια που είναι ενταγμένα στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών:

Πειραιάς

Άγιοι Θεόδωροι

Ηράκλειο

Ηγουμενίτσα

Πάτρα

Θεσσαλονίκη

Αλεξανδρούπολη

Όσον αφορά το εκτεταμένο δίκτυο, τα λιμάνια που συμμετέχουν είναι τα εξής:

Αίγινα

Αργοστόλι

Χίος

Φανερωμένη Σαλαμίνας

Ελευσίνα

Γαύριο Άνδρου

Καβάλα

Κέρκυρα

Κως

Κυλλήνη

Λάρυμνα Λαύριο (Σούνιο)

Ληξούρι

Μύκονος

Μυτιλήνη

Νάξος

Παλούκια Σαλαμίνας

Πάρος

Πόρος Κεφαλονιάς

Πόρος Τροιζηνίας

Ραφήνα

Ρέθυμνο

Ρόδος

Σαντορίνη

Σητεία

Σκιάθος

Σύρος

Θάσος

Τήνος

Βαθύ Σάμου

Βόλος

Ζάκυνθος

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης ενός λιμένα στο Δίκτυο:

Οι θαλάσσιοι λιμένες αποτελούν μέρος του εκτεταμένου δικτύου όταν πληρούν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α. Ο συνολικός ετήσιος όγκος επιβατικής κίνησης υπερβαίνει το 0,1% του συνολικού ετήσιου όγκου επιβατικής κίνησης όλων των θαλάσσιων λιμένων της Ένωσης. Ο μέσος όρος αναφοράς αυτού του συνολικού όγκου είναι πλέον πρόσφατος μέσος όρος της τελευταίας τριετίας, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat.

B. Ο συνολικός ετήσιος όγκος εμπορευμάτων – διακίνηση φορτίων ετερογενών ή μη – υπερβαίνει το 0,1% του αντίστοιχου συνολικού ετήσιου όγκου εμπορευμάτων που διακινούνται σε όλους τους θαλάσσιους λιμένες της Ένωσης. Ο μέσος όρος αναφοράς αυτού του συνολικού όγκου είναι ο πλέον πρόσφατος μέσος όρος τάση της τελευταίας τριετίας, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat.

Γ. Βρίσκονται σε νήσο και αποτελούν το μόνο σημείο πρόσβασης σε περιφέρεια NUTS 3 του εκτεταμένου δικτύου.

Δ. Βρίσκονται σε εξόχως απόκεντρη ή περιφερειακή περιοχή, σε απόσταση μεγαλύτερη των 200Km από τον πλησιέστερο λιμένα του εκτεταμένου δικτύου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.