ΤΟΠΙΚΑ

Το ευρώ ίσο με το δολάριο για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

Το ευρώ ίσο με το δολάριο για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

Ισοτιμία ανάμεσα στο ευρώ και το δολάριο επετεύχθη για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια στην αγορά συναλλάγματος.

Οι φόβοι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση έριξαν την αξία του ενός ευρώ στο ένα δολάριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως μπορεί να υποχωρήσει ακόμα και κάτω από το όριο του 1 δολαρίου.

Αυτή την ώρα το ευρώ υποχωρεί 0,29% στα 1,0008 δολάρια, ενώ στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε στο 1 δολάριο. Αυτό σημαίνει ότι το νόμισμα της Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 12% από την αρχή του έτους και ότι βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση έναντι του δολαρίου από τον χειμώνα του 2002.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ευρώ έχει πάρει την κατιούσα από τον Φεβρουάριο και πριν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν βρισκόταν στα επίπεδα των 1,15 δολαρίων. Μετά από την εισβολή της Μόσχας, οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και η ενεργειακή κρίση έχουν ανεβάσει σημαντικά το κόστος των εισαγωγών ενέργειας στην Ευρώπη και τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη, πιέζοντας σημαντικά το ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, το ευρώ συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο τζίρο συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος, με συνολικά 2,2 δισ. δολάρια σε πονταρίσματα σορταρίσματος, από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με αναλυτές της Scotiabank.

Ενώ τα νέα είναι θετικά για τους Αμερικάνους που κάνουν business και ταξίδια στην Ευρώπη, είναι ανησυχητικό σημάδι για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες;

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής ανάλυσης στην αγορά συναλλάγματος της Deutsche Bank, δήλωσε πως το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 1 δολάριο, ιδιαίτερα σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά από τονNord Stream.

«Δεν θα έλεγα πως τα επίπεδα του ευρώ στα 0,95 σεντ του δολαρίου είναι παράλογα. Ακόμα και σε περίπτωση που οι ροές φυσικού αερίου επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα, το μεγάλο ρίσκο δύσκολα θα υποχωρήσει. Κι αυτό πιστεύω πως είναι η σημαντική η διαφορά που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες» σημείωσε ο Σαραβέλος.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, η Κάρλο Κονγκ, αναλύτρια στην Commonwealth Bank της Αυστραλία, δήλωσε στο Reuters ότι «η προσοχή βρίσκεται στο εάν οι ροές αερίου μέσω του Nord Stream θα επανεκκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Πιστεύω πως οι ανησυχίες για την πλήρη διακοπή του ρωσικού αερίου θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το ευρώ σε σχέση με το δολάριο».

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.