ΤΟΠΙΚΑ

«Θέσαμε τις βάσεις για το αύριο της Μυκόνου»

«Θέσαμε τις βάσεις για το αύριο της Μυκόνου»
Συνέντευξη ποταμός από τον αντιδήμαρχο Αλεκάρα Κουκά στην Mykonos News για όλους και για όλα.

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στην εφημερίδα MykonosNews ο αντιδήμαρχος Αλέκος Κουκάς και έκανε αναφορά για όλους και για όλα.

Ο Αλεκάρας που έχει βάλει πλάτη στο Δήμο Μυκόνου και δεν μασάει τα λόγια του είπε χαρακτηριστικές ατάκες για το σήμερα το χτες και το αύριο του νησιού.

Διαβάστε την συνέντευξη όπως δημοσιεύει σήμερα η Mykonos News.

“Ο άνθρωπος που κατάφερε να κρατήσει στους ώμους του ένα σημαντικό και δύσκολο τομέα του Δήμου, μιλάει στην Mykonos News για το παρόν και το μέλλον στην καθαριότητα στο νησί.

Ο Αλέξανδρος Κουκάς τα τελευταία έξι χρόνια έχει αναλάβει να βγάλει τη Μύκονο ασπροπρόσωπη σε έναν  νευραλγικό χώρο με πολλές δύσκολιες στην καθημερινότητα.

Παλεύει με τις αντιξοότητες που δημιουργούν οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής ,με ελλιπές προσωπικό και αυξανόμενο τον  όγκο των τουριστών που η κατάσταση  δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα στην καθαριότητα.

«Τα τρία τελευταία χρόνια η καθαριότητα στο νησί μπήκε σε νέα τροχιά» θα πει ο αγαπημένος Αλεκάρας των Μυκονιατών,επισημαίνοντας ωστόσο ότι αντιξοότητες ακόμα υπάρχουν, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά όπως και όλοι οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής.

 

Δείχνει ικανοποιημένος με τα όσα έχει πετύχει και αν σκεφτεί κανείς τι παρέλαβε, τόσο στην αποκομιδή όσο και στον ΧΥΤΑ πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία συνολικότερα της δημοτικής αρχής.

«Τα τελευταία έξι χρόνια που είμαι  σε αυτό τον τομέα έχουμε σημειώσει μεγάλη βελτίωση,το ζήτημα των σκουπιδιών  θα μπει σε νέα τροχιά μετά τις εκλογές καθώς έχουν δρομολογηθεί πολλά έργα για το περιβάλλον, τα οποία θα βοηθήσουν» θα πει ο αντιδήμαρχος και συνεχίζει :

«Την εποχή που ανέλαβα στην καθαριότητα  σαν εντεταλμένος σύμβουλος ,τα σκουπίδια ήταν από το Σ/Μ στη Λάκκα και μέχρι τις μπασκέτες βουνό, τα ποντίκια τρέχανε.

Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα που κανεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Βάλαμε χρήματα,πλάτη, κόπο για να τα φέρουμε σε μια ισορροπία.

Η καθαριότητα σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας του νησιού χρειάζεται διακόσια  άτομα από τον Μάιο μέχρι και τον  Οκτώβριο καθώς λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος αυξάνονται και οι ανάγκες».

Η εργολαβία που είχε το νησί τα  τρία τελευταία χρόνια στάθηκε σωτήρια και θα συνεχιστεί  μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακόμα δεν έχουν έρθει όλοι οι υπάλληλοι καθαριότητας που προσελήφθησαν μέσω του ΑΣΕΠ και αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ώρα.

«Τα νέα άτομα που προσλήφθηκαν δεν έχουν έρθει ακόμα γιατί έχουμε το πρόβλημα της διαμονής.

Έχουν έρθει πέντε οδηγοί και σαράντα άτομα που ήδη βοηθούν μαζί με τους παλιούς και  έχουν στην αρμοδιότητά τους την Άνω Μερά,ενώ κάποιοι  βρίσκονται στη Χώρα.

 

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πενήντα τόνους σκουπιδιών καθημερινά κυρίως τον  Αύγουστο. Σήμερα την ίδια περίοδο φτάνουμε τους διακόσιους τριάντα τόνους.

Αν υπολογίσουμε ότι η παραγωγή είναι κατά προσέγγιση ένα κιλό ανά άτομο ημερησίως, μιλάμε για άνοδο του πληθυσμού στο 150%. Από αυτά το 60% πηγαίνει στην ανακύκλωση και είμαστε 5η στην Ελλάδα στον τομέα της αποκομιδής .Μπροστά μας είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Πάτρα και μετά η Μύκονος! Είμαστε πρώτοι μετά τις μεγάλες πόλεις».

Μεγάλο ζήτημα αναφέρει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, είναι και οι κάδοι.

«Κανείς δεν τους θέλει ,όλοι έχουν από ένα επαγγελματικό οικόπεδο και ζητούν απομάκρυνση των κάδων.

Και ρωτώ…που θα πάνε; Και υπόγειο σύστημα να κάνουμε, πάλι ίσως υπάρξει θέμα.

Στο σύστημα που θα προταθεί τα επόμενα χρόνια είναι η συλλογή των απορριμμάτων σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού.

Σε κάποια κεντρικά σημεία απορριμμάτων, θα μπουν και κάδοι για κάποια μεγαλύτερα σε όγκο σκουπίδια, επίσης  σε  20-30 σημεία κεντρικά, θα απαιτήθεί για την συγκέντρωση των απορριμμάτων σωστή διαχείριση ώστε να μην πετάνε στο δρόμο σκουπίδια κανένας.

Με την επικαιροποίηση του κανονισμού καθαριότητας  υπενθυμίζω θα επιβάλλονται  πρόστιμα τον επόμενο χρόνο.

Πρέπει να καταλάβει και ο πολίτης ότι ναι μεν είναι επαγγελματίας, έχει το οικόπεδό του και τον εμποδίζουν οι κάδοι, έχει όμως και υποχρέωση να πάει τα απορρίμματα στο σωστό σημείο.Πρέπει  να βάλουμε όλοι  νερό στο κρασί μας και να βοηθήσουμε τον τόπο μας, να συνεργαστούμε, γιατί όλο το πρόβλημα ξεκινάει από εκεί».

 

Εκτός από τα σκουπίδια όμως τεράστιο είναι το πρόβλημα με τα ογκώδη και τα αδρανή υλικά από τις ανακαινίσεις.

Ο κ.Κουκάς αναφέρει ότι την επόμενη τετραετία ο Δήμος θα προχωρήσει σε αδειοδότηση περιοχής για τα ογκώδη αντικείμενα.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα μεταλλεία επισημαίνει ότι είναι μία πληγή την οποία «κληρονόμησε» η δημοτική αρχή από το παρελθόν, όπως και τόσα άλλα.

«Είναι πρόβλημα αυτό και οφείλετε σε όλους μας. Εγώ το βρήκα. Αυτό προϋπήρχε. Το πρόβλημα ξεκίνησε ότανολοκληρώθηκε το μπάζωμα  στο σημείο που είναι το σημερινό αλιευτικό καταφύγιο, πίσω από το παλιό λιμάνι.

Εφόσον δεν υπήρξε μέριμνα τα προηγούμενα χρόνια για το που θα πάνε τα αδρανή υλικά, μετά την ολοκλήρωση του μπαζώματος, ήταν επόμενο να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση.

Μπάζωσαν τις γαλαρίες στα μεταλλεία και δεν υπήρξε πρόβλεψη με αποτέλεσμα σήμερα να  έχει γεμίσει η έκταση του Δήμου που υπάρχει εκεί από διάφορα μπάζα και αντικείμενα που πετούν συμπολίτες μας τη νύχτα.

Στόχος μας να λάβουμε τις κατάλληλες αδειοδοτήσεις για τον καθορισμό χώρου που θα λύσει μια για πάντα το τεράστιο αυτό πρόβλημα.Το νησί μας  εξελίσσεται συνεχώς, έχει πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν, αλλά χρειάζονται και τα ανάλογα κονδύλια. Δυστυχώς οι εποχές δεν είναι εύκολες.

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν διαφορετικά τα πράγματα ,ευτυχώς που βρέθηκε και ο «Άγιος» Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη Μύκονο και έβγαλε και δέκα έργα από το συρτάρι του για το νησί για να τα κάνει ο κ. Βερώνης που ήταν τότε δήμαρχος.

Τα περίφημα πακέτα Ντελόρ έτρεχαν εκείνη την εποχή  και όλα ήταν μέλι γάλα.

Δυστυχώς  ένα τουριστικό νησί με τόσο κόσμο θα έπρεπε να είναι πολύ πιο ανεξάρτητο σε νόμους για να μπορεί να λειτουργήσει, όπως θα μπορούσε  να βοηθήσει και την Ελλάδα περισσότερο.

Βέβαια όσο  την βοηθάει η Μύκονος την πατρίδα μας, δεν γίνεται πουθενά αλλού» επισημαίνει.

Αυτή την περίοδο στο νησί είναι σε εξέλιξη  το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας που έγινε ποτέ, αναφέρει υπερήφανος ο Αλέκος Κουκάς τονίζοντας  παράλληλα ότι πρόκειται για ένα έργο 6.000.000 ευρώ μέσω του οποίου θα ασφαλτοστρωθεί  το 70% των οδικών αρτηριών της Μυκόνου.

 

«Το έργο έχει αναλάβει εργολάβος, μετά από διεθνή διαγωνισμό και το τρέχει  παράλληλα  με την Οικοδομική Μυκόνου. Υπάρχουν προβλήματα όμως και ειδικά τώρα  προεκλογικά, είχε πολλές βροχές το νησί που μας πήγαν πίσω και δεν έχουν γίνει τα κομμάτια που έπρεπε να έχουν γίνει.Έβρεξε ο Θεός λίγο περισσότερο φέτος, τον ευχαριστούμε πολύ για το νερό ,τουλάχιστον για να έχουμε υγεία ,γιατί το νερό είναι υγεία και θα πρέπει να το έχουμε γιατί χωρίς αυτό δεν πρόκειται να ζήσει κανείς.

Εγώ βάζω τις λακκούβες και όλα αυτά τα προβλήματα που συζητάμε σε δεύτερη μοίρα με το νερό, γιατί αυτά θα γίνουν.

Μπορεί να καθυστερούν λίγο αλλά είναι δρομολογημένα και θα γίνουν. Κάνουμε τα πάντα για να γίνουν το συντομότερο και αυτό το βλέπουν όλοι. Θέλω να πιστεύω ότι μόλις φτιαχτούν και τα μηχανήματα του κ. Σαντοριναίου που χάλασαν, τον επόμενο ενάμιση μήνα, θα γίνουν πάρα πολλά πράγματα σε αρκετά κομμάτια. Είναι πολύ μεγάλο το έργο και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι όταν τελειώσει θα έχει ολοκληρωθεί το 70% των δρόμων.

Δηλαδή με απλές διορθωτικές κινήσεις  την επόμενη χρονιά θα έχουμε καλύψει ολόκληρο το νησί στο οδικό του δίκτυο».

Ο κ. Κουκάς αναφέρεται και σε άλλα έργα που προωθεί η διοίκηση, όπως η στάθμευση για την εξυπηρέτηση της χώρας, τονίζοντας ότι έχει δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθεί. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Υπήρχε ένα κενό πολύ μεγάλο που ήταν καθοριστικό. Η ζημιά έχει γίνει από το 2004-2005. Κακά τα ψέμματα. Εκεί βούλιαξε η χώρα . Εκεί σήκωσαν τα χέρια ψηλά  γιατί δεν είχαν τα ίδια εχέγγυα με το 2004 με τα ευρωπαϊκά πακέτα και με τα λεφτά του ΠΑΣΟΚ που έδιναν στην Ελλάδα και γίνονταν οι δουλειές.

Το ξέραμε όλοι ότι μετά τους Ολυμπιακούς θα έχουμε πρόβλημα. Τελικά το πρόβλημα έγινε πολύ μεγάλο και ξεκίνησε από το 2005 και όχι από το 2009. Από τότε και μέχρι το 2014 τα χρόνια ήταν καθοριστικά για το νησί. Δεν έγινε καμία υποδομή που θα έπρεπε  να έχει γίνει.

Τα μεγάλα έργα της αποχέτευσης και της ύδρευσης ,των δρόμων και των πάρκινγκ, τον καιρό που υπήρχαν τα χρήματα πήγαν περίπατο.»

Και συνεχίζει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας: «Είναι πολλά πράγματα τα οποία έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν άδειες. Και αν θέλει κάποιος να μάθει κάτι πιο συγκεκριμένο καλό είναι να έρθει να ενημερωθεί διεξοδικά. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες οι οποίες μας κυνηγάνε από τα προηγούμενα χρόνια. Λύσαμε ένα μέρος από αυτές τις δυσκολίες, θα λύσουμε κι άλλο στη συνέχεια.

Η τετραετία που έρχεται μετά τις βάσεις που βάλαμε θα είναι καθοριστική και πολύ διαφορετική από αυτή που πέρασε.

Πιστεύω ότι μεταξύ άλλων η ανανεωμένη ομάδα μας θα δώσει νέα ώθηση στον συνδυασμό καθώς έρχεται με φρέσκες ιδέες και με πολύ όρεξη για δουλειά.»

Όσο για το μήνυμά στους πολίτες;

Ο αντιδήμαρχος τους ζητά να εμπιστευθούν τον Κωνσταντίνο Κουκά και τους συνεργάτες του.

«Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι δουλεύουμε, λειτουργούμε και προσπαθούμε για το καλύτερο. Να είναι όλοι σίγουροι ότι το νησί την επόμενη τετραετία θα είναι τελείως διαφορετικό προς το καλύτερο  παράλληλα με την αύξηση του πληθυσμού.

Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα και έχουν  μπει οι βάσεις. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Γιατί, τα προηγούμενα χρόνια ήταν όλα  στον αέρα και πολλά πράγματα δεν είχαν βάση .Πηγαίναμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα . Τώρα είναι διαφορετικά και καλό είναι να περάσω κι ένα μήνυμα σε μερικούς που ασχολούνται μόνο με το Facebook και τα σόσιαλ μίντια.

Καλό  είναι να το αφήσουν στην άκρη και να γίνει και καμιά δουλειά. Γιατί με το Facebook μόνο, δουλειά δεν γίνεται.

Λένε ότι όλοι νοιάζονται για τον τόπο τους, νοιάζονται όμως το τελευταίο εξάμηνο για τον τόπο τους πριν τις εκλογές. Ας σταματήσοουν λοιπόν να το παίζουν οι κύριοι τέλειοι και ότι ήρθαν να σώσουν τον τόπο μας .

Τον τόπο δεν τον σώζουν με λόγια. Όταν νοιάζεσαι πραγματικά βάζεις πλάτη.

Όλοι μας έχουμε κάνει τα λάθη και τις υπερβάσεις μας. Αλλά λάθη κάνουν αυτοί που δουλεύουν.

Ας σταματήσουν λοιπόν μερικοί να το παίζουν σωτήρες  που εμφανίστηκαν ξαφνικά  να σώσουν τον τόπο, και αυτό το φωνάζουν απο το διαδίκτυο.

Η Μύκονος θα λειτουργήσει όταν έχουμε καλή διάθεση και συνεργασία όλοι μαζί» καταλήγει ο Αλέκος Κουκάς.

Αναφορικά με τις εκλογές δηλώνει  αισιόδοξος ότι ο Κωνσταντίνος Κουκάς και η ομάδα του Πρωτοβουλία Δράσης  θα είναι νικητές.

«Εγώ το βλέπω ότι πάμε πάρα πολύ καλά και ο κόσμος θα σκεφτεί μερικά πράγματα και θα στηρίξει τον συνδυασμό μας, τη νεολαία και τους νέους ανθρώπους που φτιάξαμε μια δυνατή ομάδα.

Με την  ψήφο του ο λαός της Μυκόνου θα δείξει οτι θέλει  το νησί να πορευθεί  με φρέσκιες ιδέες στο αύριο και όχι με το παλιό. Πιστεύω ότι θα είμαστε οι νικητές των εκλογών και την επόμενη τετραετία θα αξιοποιήσουμε κι άλλο τον τόπο μας όπως πραγματικά του αρμόζει».”

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.