ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος στο πλανόδιο εμπόριο στη Μύκονο

Τέλος στο πλανόδιο εμπόριο στη Μύκονο
Δραστηριότητες Πλανόδιου Εμπορίου μπορούν να ασκηθούν μόνο από τους νόμιμα αδειούχους και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς

Μείζον θέμα με την άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων έχει προκύψει, με συνέπεια να καλούνται όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν σχετικές αποφάσεις.

Το θέμα φέρνει στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 στην Ρόδο, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κ. Χρήστος Ευστρατίου με σχετική εισήγηση για την «Δυνατότητα Άσκησης Πλανόδιου Εμπορίου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» ενώ αναφέρεται αναλυτικά, σε ποιες Δημοτικές Κοινότητες της Περιφέρειας δεν θα μπορεί να ασκηθεί Πλανόδιο εμπόριο.
Όπως προτείνεται μεταξύ άλλων:
Κατ’ επιταγή των διατάξεων που αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δραστηριότητες Πλανόδιου Εμπορίου μπορούν να ασκηθούν μόνο από τους νόμιμα αδειούχους και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς -σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις- σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πλην των κάτωθι αναφερομένων:
1. Δημοτική Κοινότητα Ερμουπόλεως
2. Δημοτική Κοινότητα Κώ
3. Δημοτική Κοινότητα Μυκονίων
4. Δημοτική Κοινότητα Νάξου
5. Δημοτική Κοινότητα Πάρου
6. Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου
7. Δημοτική Κοινότητα Αφάντου
8. Δημοτική Κοινότητα Ιαλυσού
9. Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστής
10. Δημοτική Κοινότητα Ρόδου
Οι άδειες για την Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου για τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού αδειών παραγωγών πλανοδίου εμπορίου για την Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου και με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου καθορίζεται για κάθε Περιφέρεια ο ανώτατος αριθμός αδειών παραγωγών πωλητών που μπορούν να διατίθενται για την άσκηση πλανόδιου εμπορίου.
Όπως αναφέρει σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών που τίθεται αφορά μόνο τις επαγγελματικές άδειες.
Κατά συνέπεια για την έκδοση νέων αδειών παραγωγών πωλητών υπαίθριου εμπορίου δεν υφίσταται περιορισμός. To γεγονός ότι οι δήμοι που απάντησαν στο έγγραφο μας εισηγούνται την έκδοση 102 νέων αδειών:
• Δήμος Ρόδου: 50
• Δήμος Κάσου: 8
• Δήμος Πάτμου: 11
• Δήμος Τήλου: 5
• Δήμος Κω: 28
• Δήμοι: Καλυμνίων, Νισύρου και Καρπάθου: 0
• ΣΥΝΟΛΟ: 102 (αιτήσεις για έκδοση νέων αδειών)
Επιβολή τέλους σε παραγωγούς και πωλητές στις Κυκλάδες

Για την έγκριση δραστηριοποίησης αδειούχου πωλητή πλανοδίου εμπορίου στα όρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, απαιτείται έγκριση της Περιφέρειας μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου, προτείνουμε από την υπηρεσία μας, τον καθορισμό ετήσιου τέλους δραστηριοποίησης, ανά άδεια πωλητή πλανοδίου εμπορίου (παραγωγών πωλητών ή επαγγελματιών πωλητών) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Νομό Κυκλάδων, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
ΠΩΛΗΤΕΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΕΤΗΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑ ΑΔΕΙΑ
1. ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
60 ευρώ /έτος (ή 5 ευρώ/ μήνα)
2. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
60 ευρώ /έτος (ή 5 ευρώ/μήνα)
Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που θα ακολουθηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και τους ενδιαφερομένους για την έγκριση δραστηριοποίησης των αδειούχων πωλητών πλανοδίου εμπορίου, στα όρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των αδειούχων πωλητών πλανοδίου εμπορίου, αναφέρονται αναλυτικά στις ισχύουσες διατάξεις του Ν.4497/2017 «άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» τους οποίους πρέπει να τηρούν οι εμπλεκόμενοι.
dimokratiki.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.