ΤΟΠΙΚΑ

Ταμειακές – POS: Πρέσινγκ σε τράπεζες και παρόχους για χαμηλότερες χρεώσεις

Ταμειακές – POS: Πρέσινγκ σε τράπεζες και παρόχους για χαμηλότερες χρεώσεις

Εντείνεται το πρέσινγκ του ΥΠΕΘΟ προς τις επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS εντός του χρονοδιαγράμματος αλλά και προς τις τράπεζες και τις εταιρείες αποδοχής συναλλαγών με κάρτες να μειώσουν τις χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ήδη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να νομοθετήσει χαμηλότερες χρεώσεις σε μικρές συναλλαγές με τα POS αν η αγορά δεν προσαρμοστεί ενώ για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα τερματικά πληρωμών έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει ούτε μια στο τρισεκατομμύριο περίπτωση να μην γίνει γιατί αφενός αποτελεί ορόσημο για το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν μπορεί η χώρα να στερηθεί μέρος της χρηματοδότησης, επειδή κάποιοι δεν θέλουν να διασυνδεθούν και γιατί ήδη έχουν συνδεθεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να συνδεθούν ως το τέλος Απριλίου το 90 % των επιχειρήσεων».

Στο μέτωπο των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι τράπεζες καθιέρωσαν χρεώσεις υποπολλαπλάσιες στις πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS έναντι των αντίστοιχων συνολικών χρεώσεων μέσω POS και ετοιμάζονται τώρα να περιορίσουν και το δικό τους μερίδιο συμμετοχής στις συνολικές χρεώσεις για συναλλαγές μικρής αξίας με POS. Καθοριστική αναμένεται να είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Visa και Mastercard οι οποίες φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στη ζυγαριά των χρεώσεων για τις πληρωμές με κάρτα με τις προμήθειες που χρεώνουν να φτάνουν έως 3,5%. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή των εκκαθαριστών των συναλλαγών που γίνονται με πλαστικό χρήμα κινούνται στο 0,50% – 0,80% και οι προμήθειες των τραπεζών δεν ξεπερνούν το 0,20%.

Έλεγχοι

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ εντείνει τους ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου για να διαπιστωθεί εάν έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση.

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία σε 2.900 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια. Σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Πρόστιμα

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

– 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,

– 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.