ΤΟΠΙΚΑ

Στο εφετείο σήμερα η πολύκροτη δίκη της Μυκόνου

Στο εφετείο σήμερα η πολύκροτη δίκη της Μυκόνου
Η υπόθεση της υπεξαίρεσης χρημάτων από τον Δήμο Μυκόνου εκδικάζεται σήμερα στο εφετείο της Σύρου.Όλες οι λεπτομέρειες.

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Σύρο θα συνεχιστεί σήμερα  εκ νέου η υπόθεση  επί των εφέσεων των  Ρουσσάκη και Αρτέμη που είχαν ήδη πρωτοδίκως καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης αναφορικά με το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στο Δήμο που έχει απασχολήσει ποτέ την Μύκονο

Η υπόθεση  είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Μυκόνου και αφορούσε αδικήματα σε βάρος του Δήμου Μυκόνου και έχει  αναβληθεί δυο φορές με τους κατηγορούμενους να συνεχίζουν να εκτίουν ποινές κάθειρξης.

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορούσε  άμεσα την Δημοτική αρχή της Μυκόνου τότε  με τα σκάνδαλα εκείνη την εποχή να ταλανίζουν την τοπική κοινωνία.

Ας θυμηθούμε τι είχε συμβεί από σχετικό δημοσίευμα τρία χρόνια πριν του cyclades24.gr

“Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι της Μυκόνου τις ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση του μεγάλου διαχειριστικού σκανδάλου του δήμου.

Στο ειδώλιο του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου έκατσαν σήμερα το πρωί οι πρώην δήμαρχοι Μυκόνου,Χρήστος Βερώνης και Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας ,οι δυο αντιδήμαρχοι, Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος και υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών, για την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στο νησί.

Οι πρώην αιρετοί άρχοντες και οι έξι δημοτικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για τις κακουργηματικές πράξεις διότι η δικαστική έρευνα έδειξε ότι «κάλυπταν τεράστια φοροδιαφυγή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νησιού και ότι έβαζαν στην τσέπη τα τέλη παρεπιδημούντων».

Η δίκη ξεκίνησε με απουσίες καθώς δεν ήταν παρών ο βασικός κατηγορούμενος, Αντώνης Ρουσσάκης, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους υγείας μέσω του δικηγόρου του. Επίσης απών ήταν και ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου Χρήστου Βερώνη.

Ο Εισαγγελέας ανέφερε οτι »σέβομαι τον κατηγορούμενο και δεν αμφισβητώ αν έχει πρόβλημα υγείας, ωστόσο σέβομαι και το δικαστήριο και οτι η δίκη θα πρέπει να ξεκινήσει».

Τελικά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής και διέκοψε την δίκη για τις 2 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα στις 9 το πρωί.

Επιπλέον, η πρόεδρος του δικαστηρίου ξεκαθάρισε την θέση της ότι σε περίπτωση απουσίας του κ.Ρουσάκη, η υπόθεση θα εκδικαστεί κανονικά και θα πρέπει να έχει εξουσιοδοτήσει τον δικηγόρο του. Για τον κ. Βερώνη του τόνισε ότι θα πρέπει να έχει ορίσει και δεύτερο δικηγόρο, αλλιώς θα οριστεί τυχαία απο το κατάλογο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι παραπάνω αντιμετωπίζουν και τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης χρημάτων και για το αδίκημα της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων εις βάρος του δημοσίου. Συνολικά, φαίνεται ότι τη δεκαετία 2002-2012 υπεξαίρεσαν από τα ταμεία του Δήμου περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια το 2010 μετά από καταγγελίες ξενοδόχου που βρέθηκε να χρωστάει στον δήμο 890.000 ευρώ για τα έτη 2002-2008, χρήματα τα οποία όμως είχε ήδη καταβάλει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα τέλη παρεπιδημούντων. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, βάζοντας στην τσέπη τους τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη.
Κατά την κατηγορία, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται ότι με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.
Τη λίστα των κατηγορουμένων συμπληρώνουν τρεις υπάλληλοι του δήμου, προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας, εισπράκτορας και ταμίας και ένας ξενοδόχος.


Στο δικαστήριο οδηγούνται και δύο αντιδήμαρχοι, οι Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος, για απιστία και ψευδή βεβαίωση, καθώς και τρεις υπάλληλοι του δήμου και ένας γνωστός επιχειρηματίας-ξενοδόχος του Νησιού των Ανέμων. Τέλος, απαλλάσσονται οριστικά η αναπληρώτρια προϊσταμένη του δήμου, καθώς και οι υπάλληλοι δύο τραπεζών. Το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου έκανε δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος είχε εισηγηθεί την παραπομπή των οκτώ κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να λογοδοτήσουν για όσα τους αποδίδονται ότι τέλεσαν με πράξεις ή παραλείψεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα αποκαλούμενα τέλη παρεπιδημούντων. Ωστόσο οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, βάζοντας στην τσέπη τους τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη. Κατά την κατηγορία, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται ότι -με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα- ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ!”

Το Τριμελές Εφετείο Αιγαίου στη Σύρο έκρινε ενόχους τον πρώην προϊστάμενο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου και τον πρώην εισπράκτορα, καταδικάζοντας τον πρώτο σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και έξι μηνών, ενώ τον δεύτερο σε 15 έτη και έξι μήνες.

Αίσθηση προκάλεσε η αθώωση των πρώην δημάρχων Μυκόνου, Χρήστου Βερώνη και Αθανάσιου Κουσαθανά-Μέγα, καθώς και των αντιδημάρχων, οι οποίοι κατηγορούνταν για απιστία.

Ουδείς από τις 51 μάρτυρες της πολύκροτης υπόθεσης τους κατηγόρησε για ανάμειξή τους στο σκάνδαλο, ενώ το δικαστήριο έκρινε ότι αποκλειστικά αρμόδια για τη σύνταξη των βεβαιωτικών καταλόγων του τέλους παρεπιδημούντων ήταν η Οικονομική Υπηρεσία, με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή απλά να συνυπογράφει, και έτσι δεν καταλόγισε δόλο στους αιρετούς.

Αθωωτική ήταν η απόφαση για τον τρίτο υπάλληλο, ταμία του Δήμου, όπως και για έναν επιχειρηματία.»

Πηγη Cyclades24.gr

protothema.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.