ΤΟΠΙΚΑ

Στα χέρια του Δημάρχου η διακυβέρνηση του νησιού

Στα χέρια του Δημάρχου η διακυβέρνηση του νησιού
Αλλαγές στους ΟΤΑ για Κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών 3/5 στον Δήμαρχο-Περιφερειάρχη και 2/5 στην Αντιπολίτευση.

Τόσο οι επιτροπές Οικονομική και Ποιότητας Ζωής, όσο και τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων και των Περιφερειών θα διοικούνται με σύνθεση που θα αποτελείται κατά τα 3/5 από την παράταξη του Δημάρχου ή Συμπράξεων όπου θα συμμετέχει και η παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχηαντίστοιχα και κατά 2/5 από την αντιπολίτευση.

Αυτό είναι το τελικό σχήμα που κατέληξε το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το myοta.gr για την κυβερνησιμότητα Δήμων & Περιφερειών.

Το Υπουργείο εξετάζει κάποιες ρυθμίσεις για τις αρμοδιότητες που θα πρέπει να μετατοπιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις Επιτροπές.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν θα είναι εκτεταμένες, αλλά περιορισμένες στα απολύτως αναγκαία.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα μεταφερθούν σε Επιτροπές & Νομικά Πρόσωπα των Δήμων (και αντίστοιχα των Περιφερειών).

Η ρύθμιση αυτή θα φέρει λύση σε 230 περίπου Δήμους στην Ελλάδα, στους οποίους οι Δήμαρχοι δεν έχουν πλειοψηφία εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτή η αναλογία βέβαια θα ισχύσει και για τους Δημάρχους που έχουν εκλεγεί με το 50% + 1 από την πρώτη Κυριακή και δεν θα ισχύσει ο Καλλικράτης όπως είχε προτείνει η ΚΕΔΕ.

Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται εντός της εβδομάδας όπου αναμένεται συνάντηση του κ. Θεοδωρικάκου με τους δημοσιογράφους.

Τι προέβλεπε ο Καλλικράτης

Συγκρότηση και Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής αποτελούνται:

  • από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο ως πρόεδρο και
  • από έξι (6) Μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και είκοσι επτά (27) μέλη,

οκτώ (8) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και σαράντα πέντε (45) μέλη, και

δέκα (10) μέλη, αν το συμβούλιο έχει πάνω από σαράντα πέντε (45) μέλη.

Δύο (2) μέλη στις επταμελείς, τρία (3) μέλη στις εννεαμελείς και τέσσερα (4) μέλη στις εντεκαμελείς επιτροπές, εκλέγονται από τις Δημοτικές Παρατάξεις της μειοψηφίας.

Τι προβλέπει ο Κλεισθένης

Συγκρότηση και Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής αποτελούνται:

  • από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο ως πρόεδρο,
  • από δύο ακόμη Αντιδημάρχους ως μέλη οριζόμενα από το δήμαρχο και
  • από 6 Μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και είκοσι επτά (27) μέλη,

8 μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και 45 μέλη και

10 μέλη, αν το συμβούλιο έχει πάνω από 45 μέλη.

Οι Δημοτικές Παρατάξεις καταρτίζουν ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους για κάθε επιτροπή συμβούλους που ανήκουν στη δύναμή τους.

Σύμβουλοι που δεν ανήκουν σε καμία παράταξη μπορούν να υποβάλουν επίσης την υποψηφιότητά τους σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Κάθε Σύμβουλος μπορεί να επιλέγει θέτοντας σταυρό προτίμησης για κάθε επιτροπή, από το ψηφοδέλτιο της επιλογής του, τους υποψηφίους της προτίμησής του και μέχρι του συνολικού αριθμού των μελών της επιτροπής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο δήμαρχος και οι οριζόμενοι από αυτόν αντιδήμαρχοι.

Ψηφοδέλτιο στο οποίο έχουν σημειωθεί περισσότεροι σταυροί προτίμησης από τους προβλεπόμενους στο προηγούμενο εδάφιο θεωρείται έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Οι έδρες των επιτροπών κατανέμονται μεταξύ των παρατάξεων και των μεμονωμένων συμβούλων ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνουν.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.