ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα το κατέβασμα της Παναγίας της Τουρλιανής στην Χώρα

Σήμερα το κατέβασμα της Παναγίας της Τουρλιανής στην Χώρα

Για μια ακόμη χρονιά, οι Μυκονιάτες, πιστοί στο πανάρχαιο έθιμο του νησιού,θα  συνοδεύσουν  την εικόνα της Παναγιάς της Τουρλιανής, από το ομώνυμο Μοναστήρι της Άνω Μεράς, στον Ιερό Ναό της Παναχράντου, στη Χώρα, όπου θα φιλοξενηθεί μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου.

Με μια ημέρα ξανά που ένα μεγάλο πλήθος κόσμου θα ξεκινήσει  από την Άνω Μερά με όλες τις τιμές: Το Δημοτικό Σχολείο Άνω Μεράς, τις σημαίες των Συλλόγων, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ Δωρόθεο, με τον κλήρο του νησιού γύρω του, την εικόνα της Παναγιάς μεγαλόπρεπη και ανθοστολισμένη, να λάμπει ανάμεσα στον κόσμο, καθώς θα  μεταφέρεται με σεβασμό πάνω στα αντρικά χέρια, τους επισήμους και τις Αρχές του τόπου και μια ατέλειωτη ανθρωποθάλασσα, αποφασισμένη να ακολουθήσει για περισσότερες από δυο ώρες, την πορεία προς τη Χώρα.

Το Μοναστήρι της Τουρλιανής ιδρύθηκε το 1542, από δυο Ιερομόναχους, οι οποίοι λόγω των πειρατών που ελυμαίνοντο το Αιγαίο, αναγκάστηκαν να φύγουν από το Μοναστήρι της Εκατονταπυλιανής της Πάρου και να έρθουν στη Μύκονο, όπου οι πειρατικές επιδρομές ήταν σπανιότερες. Ψάχνοντας τόπο ιδανικό για να χτίσουν ένα νέο Μοναστήρι, έφθασαν στην Άνω Μερά, όπου συνάντησαν την Μοναχή Τούρλη, που εμόναζε δίπλα σε μικρό ναό, με το αρχικό όνομα Εισόδια της Θεοτόκου και αργότερα Κοίμησις της Θετόκου. Η Μοναχή Τούρλη εδώρισε τον αγρό πάνω στον οποίο χτίστηκε ο Ναός της Παναγιάς και λίγα κελιά για την εξυπηρέτηση της Μονής. Προς τιμήν της δε, η Μονή πήρε το όνομα Τουρλιανή.
Πριν ακόμη οι δυο Ιερομόναχοι “της Αρχοντίσσης”, όπως τους έλεγαν (τα ονόματά τους δεν έχουν διασωθεί) ολοκληρώσουν με δαπάνες τόσο δικές τους, όσο και του Μυκονιάτικου λαού, την ανοικοδόμηση της Μονής, άρχισαν να συζητούν με τους Προεστούς της Κοινότητας, για την εικόνα στο όνομα της οποίας έμελλε να τιμάται ο ναός. Και τότε “ευρέθη επιπλέουσα των παραλίων της νήσου, ωραία ευμεγέθης αρχαιοτάτη εικών της Θεοτόκου, έργον του Ιερωτάτου Λουκά” όπως γράφει ο Μιχ. Βενιέρης. Την εικόνα αυτή έφεραν στην Άνω Μερά και την εγκατέστησαν μέσα στο Ναό της Παναγιάς της Τουρλιανής. Από τότε οι Μυκονιάτες συμμετέχουν στη Λιτανεία του κατεβάσματος στη Χώρα, το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής, αλλά και στη Λιτανεία της επιστροφής Της στο Μοναστήρι Της, το Σάββατο του Λαζάρου. Ευτυχώς, οι μνήμες και οι παραδόσεις στο μικρό νησί μας, φεύγουν πολύ δύσκολα. Έτσι κι αυτό το θρησκευτικό έθιμο ακολουθείται με σεβασμό και κατάνυξη, από μικρούς και μεγάλους, σχεδόν 500 χρόνια…

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.