ΤΟΠΙΚΑ

«Σήμα κινδύνου» από Μητσοτάκη: Τα κρούσματα αυξάνονται, στόχος η ανοσία κατά 75% έως το φθινόπωρο

«Σήμα κινδύνου» από Μητσοτάκη: Τα κρούσματα αυξάνονται, στόχος η ανοσία κατά 75% έως το φθινόπωρο

Με τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις σε νησιά, αλλά και για τη διασκέδαση να βρίσκονται σε ισχύ ήδη από σήμερα, στην κυβέρνηση εξακολουθεί να επικρατείπροβληματισμός λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα και αναμένεται να επικρατήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων. Για σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων της τάξης του 75% έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας.

Υπό το πρίσμα αυτό, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της Covid-19.

«Όπως ξέρετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, ηεπικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα. Θέλω να τονίσω ότι τα πιο πολλά, αλλά όχι όλα, αφορούν κυρίως νέες ηλικίες. Από τη διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ αλλά και η Πολιτική Προστασία προκύπτει ότι σχετίζονται -όπως τα περιμέναμε- κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Παρατηρούμε ότι και σε άλλες χώρες πού εντοπίζεται μία αύξηση κρουσμάτων, λόγω του εμβολιασμού, προς το παρόν, τουλάχιστον αυτή δεν μεταφράζεται σε κάποια σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Ωστόσο, όσο ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί ευθέως την υγεία τους».

Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα, για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι, όπως είπε: «Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα».

Τόνισε πως η τακτική διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική, λέγοντας πως πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.