ΤΟΠΙΚΑ

Ριζικές οι αλλαγές για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

Ριζικές οι αλλαγές για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», το υπουργείο θα προτείνει την επαναφορά του συστήματος των δεσμών

Αλλάζουν τα πάντα στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο καθιερώνονται το εθνικό απολυτήριο και η ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων του Λυκείου σε μικρό αριθμό σχολών ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», το υπουργείο θα προτείνει την επαναφορά του συστήματος των δεσμών, σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι των πανελληνίων θα εξετάζονται σε τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα.
Η ηγεσία του υπουργείου με τις προτάσεις της θα εστιάσει στις δομικές αλλαγές τόσο στη Β΄ όσο και στη Γ΄ Λυκείου.
Έτσι, στη Γ΄ Λυκείου θα διευρυνθούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι για να εισαχθούν στα ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται η εξάωρη διδασκαλία τους την εβδομάδα, όμως για να υπάρξει μια ισορροπία και με τα μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικοτήτων καθηγητών που τα διδάξουν, δεν έχει βγει από το κάδρο η πεντάωρη διδασκαλία των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων.
Στην Γ΄ Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται επίσης Θρησκευτικά και Γυμναστική, όπως κι ένα μάθημα εργασιών στο πλαίσιο της μαθητικής κοινότητας, ώστε να ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Μερίδα εκπαιδευτικών προτείνει επίσης να προστεθεί και η διδασκαλία της ιστορίας.
Πώς θα διεξάγονται οι πανελλήνιες
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα και θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις και σε σχολές ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου.
Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα προσδιορίζονται από την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι και θα είναι τα ίδια με το σημερινό σύστημα.
Το υπουργείο σκέφτεται να προτείνει οι αλλαγές να εφαρμοστούν από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στη Β΄ Λυκείου τον προσεχή Σεπτέμβριο και όχι από εκείνους που θα πάνε φέτος Α΄ Λυκείου.
Οι πανελλήνιες θα είναι κεντρικά οργανωμένες, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο, ωστόσο στην προσπάθεια να αμβλυνθεί το άγχος των υποψηφίων θα οργανώνονται ενδοσχολικά.
Εθνικό απολυτήριο
Για να αποκτήσουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου το εθνικό απολυτήριο θα μετρούν οι επιδόσεις στα τέσσερα ή πέντε πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα και σε πολύ μικρότερο ποσοστό οι επιδόσεις τους στα ενδοσχολικά μαθήματα.
Αυτό που προσπαθεί τώρα το υπουργείο είναι να βρει λύση για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των βαθμών από τους καθηγητές της τάξης.
Οι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν μόνο με το εθνικό απολυτήριό τους σε κάποιες σχολές, περιορισμένης ζήτησης, έχοντας δώσει όμως εξετάσεις στα τέσσερα κρίσιμα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο.
madata.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.