ΤΟΠΙΚΑ

Ρήνεια: To μυστηριώδες και μαγευτικό Κυκλαδονήσι

Ρήνεια: To μυστηριώδες και μαγευτικό Κυκλαδονήσι
Το κυκλαδίτικο νησί, που βρισκόταν στη σκιά της Δήλου, με το ιδιαίτερο παρελθόν παραμένει άγνωστo για τους περισσότερους

Βρίσκεται πολύ κοντά στη Δήλο και τη Μύκονο και έχει έκταση 14 τ.χλμ. Ένα στενό, πλάτους μόλις 1 χλμ. τη χωρίζει από τη Δήλο και ανάμεσά τους βρίσκονται δύο μικρές βραχονησίδες: ο Μικρός Ρεματιάρης, στα βόρεια, και ο Μεγάλος Ρεματιάρης νοτιότερα, στον οποίο σώζονται τα ερείπια ενός ελληνιστικού ιερού και μιας τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Οι παλιοί αποκαλούν ακόμη τη Ρήνεια Μεγάλη Δήλο, ενώ μαζί με τη Δήλο τα λένε απλώς Δήλες. Στα μυκονιάτικα κάλαντα μάλιστα, ο Άγιος Βασίλης έρχεται από «τις Κάτω Δήλες».

Στη Ρήνεια όσοι έρχονται με δικό τους σκάφος ανακαλύπτουν πολλούς όρμους και κολπίσκους, μαζί με πανέμορφες ερημικές αμμουδιές. Είναι τα Αμπέλια, η Λυγιά, και η Αγία Τριάδα στα δυτικά, ο Σκίνος στα νότια, ο Ναταλιώτης, οι Καραντίνες, τα Στενά κι ο Κάσαρης στα ανατολικά και κάποιες ακόμη μικρές.

Info

Η Ρήνεια έχει μήκος ακτογραμμής 43 χλμ. Το ταξίδι από τη Μύκονο διαρκεί μισή ώρα.

 

Η Ρήνεια μαζί με το Τραγονήσι και τη βραχονησίδα Χταπόδια, έχουν ενταχθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Τα σκάφη δένουν στα δύο λιμανάκια Κάσαρη και Γενεράλη. Στο νησάκι υπάρχουν διάσπαρτες αγροικίες και πέντε ξωκλήσια. Οι περισσότερες αγροικίες βρίσκονται κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, μπροστά σε μια καταπληκτική αμμουδιά. Εδώ, σώζονται λίγα ερείπια της ελληνιστικής πόλης και το ιερό του Ηρακλή. Στον οικισμό της Αγίας Τριάδας οδηγεί ένα ωραίο μονοπάτι πλαισιωμένο από ξερολιθιές, που ξεκινάει από το λιμανάκι του Κάσαρη.

Για πρώτη φορά καθιερώνονται πρόστιμα για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, από 2.000 έως 60.000 ευρώ. Προβλέπονται, επίσης, ποινικές κυρώσεις για όποιον επιφέρει στον αιγιαλό ή την παραλία οποιαδήποτε μεταβολή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.