ΤΟΠΙΚΑ

Πίσω από τη βιτρίνα της λάμψης υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα

Πίσω από τη βιτρίνα της λάμψης υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα

Aνακοίνωση εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Μυκόνου του ΚΚΕ, με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων και των φιλοξενουμένων του.

Πίσω από τη βιτρίνα της λάμψης και της πασαρέλας διαφόρων επώνυμων και μη, υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα για τη ζωή των μόνιμων κατοίκων και των εργαζομένων την τουριστική περίοδο. Με δυο λόγια η Μύκονος έχει μετατραπεί σε ένα “Λας Βέγκας”, με τεχνητή λάμψη, χωρίς κοινωνικό ιστό, δίχως κοινωνική αλληλεγγύη, αλλοτριωμένη από τον ξενόφερτο τρόπο ζωής και λειτουργίας.

Οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση, με τα νοσηρά φαινόμενα, έχουν όνομα. Είναι η πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και από τις εκάστοτε περιφερειακές αρχές. Τη μεγαλύτερη ευθύνη όμως την έχουν οι δημοτικές αρχές του νησιού μέχρι και την σημερινή, που εκφράζουν και υλοποιούν αυτήν την πολιτική όλα αυτά τα χρόνια και είναι μέλη και στελέχη της τοπικής της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική αυτή κριτήριό της έχει τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, των διάφορων επιχειρήσεων που δρουν στο νησί, ντόπιων και ξένων, σε όλα τα επίπεδα, όπως:

1. Στον τουριστικό τομέα, από τη μία έχουμε κέρδη για τους επιχειρηματίες (νόμιμα και παράνομα) και από την άλλη οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, 7 μέρες τη βδομάδα, με 12ωρες βάρδιες, για 800 – 1.000 ευρώ, που δεν φτάνουν για να ζήσουν ούτε μισό μήνα, με την αισχροκέρδεια που υπάρχει, μένουν σε άθλιες ακριβοπληρωμένες συνθήκες, ανθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

2. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί διαχρονικά στο τουριστικό προϊόν αναδεικνύουν φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, εμπόριο λευκής σάρκας, ναρκωτικά, απειλές σε πολίτες, εκβιασμούς, επιθέσεις σε ανύποπτους και ξυλοδαρμούς ακόμα και σε δημόσιο πρόσωπο, όπως έγινε πρόσφατα.

3. Τα προβλήματα της Υγείας παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια, με το Κέντρο Υγείας, παρ’ όλες τις προσπάθειες του προσωπικού, να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις μόνιμες ανάγκες, πόσο μάλλον τις ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα πολλά καθημερινά περιστατικά, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται προς τους ιδιώτες. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα των επιλογών όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής, με την εμπορευματοποίηση της Υγείας και το τσεκούρωμα των κρατικών δαπανών.

4. Την τσιμεντοποίηση της μυκονιάτικης ακτογραμμής, της υπαίθρου, των οικισμών, με αυθαίρετες συνήθως κατασκευές – αφού δεν έγιναν ποτέ χωροταξικές μελέτες – για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει τίποτε, σαν να μην ζουν σε αυτό το νησί, καταστρέφοντας το φυσικό τοπίο, με μόνο κριτήριο το κέρδος.

5. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έχει τις συνέπειες και στο νησί μας. Το αεροδρόμιο έχει παραδοθεί στη “Fraport”, προσεχώς το λιμάνι, τα πάρκινγκ και άλλες υποδομές, με κριτήριο πάντα να πληρώνεις. Μέχρι και τον αέρα που αναπνέεις και το μπάνιο που κάνεις, αν βρεις ελεύθερη παραλία πληρώνεις πανάκριβα (π.χ. τιμή ξαπλώστρας από 40 – 120 ευρώ). Επίσης η καθαριότητα του δήμου και η ανακύκλωση έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπως επίσης έχει δοθεί η ασφάλεια σε ιδιωτική εταιρεία, λόγω των γνωστών προβλημάτων αστυνόμευσης.

6. Οι δομές της Κοινωνικής Πρόνοιας είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες μόνιμα υποστελεχωμένες και με τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους.

– Αυτή είναι η Μύκονος που ο πρώην αντιδήμαρχος – και σημερινός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου – υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι θα γίνει Μονακό.

– Αυτήν τη Μύκονο θέλουμε; Αυτήν θα παραλάβουν οι επόμενες γενιές; Χωρίς ποιότητα ζωής και μέλλον;

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους νέους και τις νέες, να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους, μέσα από τη συμμετοχή στα σωματεία και συλλόγους, για:

— Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% που κατάργησε η κυβέρνηση.

— Σύγχρονες υποδομές σε Υγεία – Πρόνοια – Πολιτισμό – Αθλητισμό.

— Φθηνά εισιτήρια με την ηπειρωτική Ελλάδα και ενδοκυκλαδικά.

— Ανάκτηση των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Η Κομματική Οργάνωση Μυκόνου του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης μαζί μας, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής και δράσης, διότι αλλαγές με το λαό στο περιθώριο δεν γίνονται.

Το μέλλον μας δεν βρίσκεται σ’ αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά στην ανατροπή του και στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.